Nakon uspješno odrađenog prvog kruga Badel Masterclass Cup-a, kao i regionalnog natjecanja u Splitu, 33 ugostitelja u subotu, 13. ožujka, pristupilo je natjecanju u riječkom Botelu Marina.
Kao najbolji u tome na riječkom su se natjecanju pokazali Eddie Frankovich, Dimitrije Vasiljević, Luka Martinić, Sebastijan Mandić i Chiara Zonta Gregorić, koji će se u travnju natjecati u velikom finalu Badel Masterclass Cup-a.
Natjecatelji su morali prijaviti koktel kojim se predstavljaju stručnom žiriju, a koji ima ukupno šest sastojaka te je na bazi Badelovog Antique Pelinkovca.
Prvoplasiranog Eddieja Frankovicha, koji u ugostiteljskom sektoru radi 16 godina, na natjecanje je potaknula upravo epidemiološka situacija.
” Uvijek je zanimljivo sklapati nove sastojke i okušati nove okuse i tako se dalje razvijati kao barmeni te biti u trendu s modernom miksologijom “.
Dimitrija Vasiljevića su pak na prijavu potaknuli kolege, prijatelji i kako je rekao, „ posebno uporna supruga “, a da je to bila dobra odluka pokazao je njegov uspjeh, odnosno drugo mjesto u regionalnom natjecanju održanom u Rijeci.
Dimitrije je također aktivan trener u školi barmena koja djeluje unutar Udruge konobara i barmena Hrvatske – (Barmen.hr) te rado prenosi svoje znanje budućim barmenskim generacijama.
” Nakon nekoliko prvih mačića, došao sam do ove recepture i pokazala se kao uspješna što me jako veseli “
Luka Martinić ljubitelj je eksperimentiranja s hranom i pićem, što mu je svakako pomoglo da pridobije žiri i osvoji treće mjesto na riječkom natjecanju.
” Slušao sam pjesmu ” Sarà perché ti amo“, kako sam i nazvao svoj koktel, a ta me pjesma potaknula na korištenje talijanskih nota u koktelu, odnosno herbalnih i citrusnih nota te vermoutha “.
Da su ovakva natjecanja bitna za barsku scenu vjeruje i Sebastijan Mandić. Vrhunski barmen kojeg su prepoznali naši treneri u školi barmena te je time i sam odlučio steći diplomu i postati profesionalac a rezultati koje postiže su samo pokazatelj njegovog talenta.
” Volim izazove i ovo je natjecanje veliko iskustvo. Smatram da takva natjecanja veoma utječu na stvaranje barske scene i mene samog kao barmena. Od samog koncepta stvaranja koktela do vježbanja za ostale discipline, sve je to važno “
Chiara Zonta Gregorić u ugostiteljskom sektoru radi od svoje 16. godine te joj je taj posao bio „ ljubav na prvi pogled “.
” Svatko je bio inspiriran nečim drugim, svatko je davao svoju ideju i međusobno smo ih isprobavali. Volim eksperimentirati s pićem i balansirati okuse “
Čestitamo svim sudionicima, a kako je to izgledalo u Botelu Marina pogledajte u našoj galeriji.
No, osim vlastitog koktela, na regionalnom natjecanju ugostitelji moraju pokazati znanje iz još dvije discipline. Jedna od njih je tzv. „nosing test“, odnosno test njuha na kojem se od natjecatelja traži da osjetom njuha prepoznaju vrste jakih alkoholnih bezbojnih pića koja su mu ponuđena.
Usto, kandidati su morali položiti i tzv. „pouring test“, odnosno test točenja kojim pokazuju razvijenost osjećaja za točenje pića. Zadatak natjecatelja bio je da najprije jednom pa zatim drugom rukom pojedinačno, a nakon toga i s obje ruke istovremeno, u shaker natoče pića prema točno dobivenim podacima o zapreminama svake od tekućina. Pritom se ocjenjuje točnost i preciznost ulijevanja tekućina prema zadanim mjerama.
Nakon regionalnog natjecanja održanog u Splitu i Rijeci, u subotu, 20. ožujka, slijedi natjecanje u Zagrebu, a tjedan dana kasnije, 27. ožujka, u Osijeku će biti održano posljednje regionalno natjecanje Badel Masterclass Cup-a.
Nakon toga 20 finalista sukobit će se u posljednjem krugu natjecanja u Zagrebu, a pobjednik će odnijeti glavnu nagradu od čak 25.000 kuna.
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!