Suvremeni koktel pokret kakvog poznajemo danas star je 17 godina, a datira od otvaranja prvih barova kao što su Death & Co, Employees Only, Milk & Honey, Pegu Club i PDT. Međutim, kako je scena sazrijevala, tako su sazrijevali i njeni pioniri, a mnogi od njih sada su oženjeni, s obiteljima, te se hvataju u koštac s balansiranjem roditeljskih dužnosti u industriji koja nije uvijek kompatibilna sa zdravim životom kod kuće.
“Bavila sam se narudžbom pića kada sam dobila trudove”, govori nam Natasha David, suvlasnica bara Nitecap. David je bila u šestomjesečnoj trudnoći kada je preselila Nitecap na novu lokaciju u New Yorku, Lower East Side, te je redovito radila smjene koje završavaju u tri ujutro. Njen sin, Elliot, uskoro će napuniti prvu godinu.
Christy Pope, suvlasnica bara Midnight Rambler u Dallasu sa svojim partnerom, Chadom Solomonom, ima sličnu priču. “Dok sam bila trudna, bili smo u procesu otvaranja vlastitog bara”, govori. Pope je saznala da joj je termin u svibnju, a Midnight Rambler otvorio se u listopadu. Coco Pope-Solomon, sada dvogodišnjakinja, rođena je sljedećeg siječnja. ” Radila sam po 14 sati dnevno. Bilo je nevjerojatno naporno.”
U neku ruku, biti roditelj u barskoj industriji isto je kao i biti roditelj koji je odvjetnik, zubar ili vlasnik manjeg poduzeća. Tu su bebe koje plaču za hranjenjem u zoru, djeca koja moraju ići rano spavati i ona koja se uvijek uspiju prehladiti. S jedne strane tu su igre, doktorski pregledi i izgrebana koljena, a s druge strane, konferencijski pozivi, sastanci s dobavljačima i rokovi za plaće.
Natasha David i Elliot Oertel (fotografija: Eric Medsker)
Ali tu sličnosti prestaju. Malo industrija ima neograničen pristup alkoholu, redovite interakcije sa flertajućim neznancima, kasnonoćne smjene i kulturu koja izražava prijateljstvo u rundama pića. Veterani industrije priznaju da to može biti prava muka.
“Kada se pojavim, ljudi žele da budem 25-godišnji, zabavni lik, a ne 45-godišnji roditelj”, govori Simon Ford, osnivač marke spirita The 86 Co. i otac trogodišnje Juliet.
“Moja osobnost je takva da se lako zanesem i živim u trenutku”, govori Ford. “Ako si u drugom gradu, to te preuzme i odjednom shvatiš da je dva ili tri ujutro. Odlično si se proveo ali onda se probudiš s osjećajem krivice jer nisi nazvao svoju kćer.”
” Zato što svaki put kada to napraviš, nekom slomiš srce”, govori. “I to je, naposljetku, ono što je teško kada si roditelj u ovoj industriji.”
Kćer Christy Pope, Coco Pope-Solomon (fotografija: Christy Pope)
Ford dodaje kako se, kada je kod kuće, u potpunosti fokusira na svoju obitelj. “[Los Angeles] je vjerojatno grad u kojem najmanje poznajem barove”, govori. “Kada dođem doma, svaku minutu koju imam provedem sa svojom kćeri.”
A što se tiče kasnih sati i besplatnih pića koja se čine sexy kada si samac? Nisu više toliko privlačni, govore barmen roditelji.
“Za mene se dogodila drastična promjena”, govori Pope. “Chad je više postao lice Midnight Rambler-a. On je taj koji ima mogućnost ići naokolo, dok ja imam manje takvih prilika.
“Obavljam isti obujam posla, ali tijekom dana”, dodaje. “Ponekad ti fali ta mogućnost socijalizacije i interakcija licem u lice.”
Za Natashu David i njenog supruga, Jeremyja Oertela, koji je partner u Donna baru u Brooklynu i barmen u Death & Co, briga o djetetu znači dobra organizacija njihovih rasporeda, tako da je barem jedan od roditelja uvijek uz dijete.
Simon i Juliet Ford (fotografija: Simon Ford)
“Na početku svakog tjedna sjednemo i isplaniramo gdje će dijete biti”, govori Natasha. Posljednjih godinu dana, Oertel je odrađivao smjene voditelja u Nitecap baru da bi David mogla povremeno ostati kod kuće; također je i degustirao i odobravao menije kada je Natasha bila trudna.
“Ono što je postalo zaista teško jest da dijete nije briga što si radio do kasnih jutarnjih sati prošlu večer”, govori Daniel Sabo, direktor pića za Hotel Figueroa u Los Angelesu koji će se uskoro otvoriti. Njegova kćer, Cordelia Barlow ima skoro tri godine. “Dijete se probudi kada se dijete želi probuditi.”
“Ne pijem previše”, govori Sabo. “Moji mamurluci su razarajući. Jednostavno pijemo manje jer je puno bitnije osjećati se dobro ujutro.”
“Vjerojatno mogu nabrojati na prste jedne ruke koliko sam puta bio mamuran kada sam se trebao brinuti za svoju kćer ujutro”, govori generalni voditelj PDT bara, Jeff Bell. “Možda dva puta? To je najgora stvar ikad.”
Nakon što odradi noćnu smjenu u PDT-u, Bell dolazi doma oko pet sati ujutro. Njegova kćer, Delilah koja će uskoro napuniti dvije godine, obično ga probudi u sedam ujutro. “Počet će me tresti, ‘tatice, probudi se'”, govori Bell. “To je potpuno nova razina umora.”
Kćer Daniela Saboa, Cordelia Barlow (fotografija: Daniel Sabo)
Ali umor ima i pozitivnu stranu, kažu mnogi barmen roditelji: nova vrsta perspektive.
“Sada želim ostaviti pozitivan utjecaj”, govori David. “Razmišljam kako da poboljšam stvari i kako da moj posao bude više ekološki osviješten. Htjela bih biti dobar primjer za svog sina.”
Jeff Bell, koji je bio imenovan najboljim američkim barmenom od strane Tales of the Cocktail prošlog srpnja, svoj novootkriveni fokus pripisuje očinstvu. Objašnjava da roditelji znaju kako da svoje osobne potrebe stave sa strane zbog svoje djece, što je vještina koja se prenosi i na uslužnost kupaca. “Jednostavno je brinuti se o jako sitnim preferencama”, govori Bell. “Ako netko želi da dodate malo jednostavnog šećera u njihov Moscow Mule, to je vrlo malen zadatak za napraviti.”
Malena Delilah već je posjetila Hong Kong, Italiju, Nashville, New Orleans, Seattle i Španjolsku. Bell i njegova zaručnica, Auriela Nossa, koja radi u The 86 Co. i koja je također roditelj u ovoj industriji, često vode svoje dijete u restorane. Zahvaljujući tome, Delilah je vjerojatno jedna od rijetkih dvogodišnjakinja koja uživa u maslinama i gljivama. “Kada smo bili u Rimu, pojela je skoro sve naše špagete vongole. Samo je proždirala školjke”, govori.
Delilah Bell, Jeff Bell i Auriela Nossa (fotografija: Jeff Bell)
Ford svoju kćer također vodi u restorane. “Sinoć smo išli na sushi”, govori. “Jela je ljute rolice.”
Ford dodaje da tijekom kupanja, Juliet radi koktele od vode. “Jednostavno imitira što radim jer je to ono što djeca rade.”
Kćer Daniela Saboa, Cordelia Barlow, kod kuće ima vlastiti restoran gdje servira imaginirana jela koja uključuju kavu i “koktele”. Ima čak i kuharsku odoru i mini jigger sa shakerom. “Nama je važno da ona zna da je barska industrija zabavna“, govori Sabo.
Video koji je Sabo objavio na Instagramu pokazuje kako Cordelia prima njegovu narudžbu s bojicom. “Hamburger. Sir. Kečap. Kava. Mlijeko. Šećer.”
Na trenutak zastane, pogleda narudžbu te se vrati provjeriti stol koji uslužuje. “Svi su dobro?” pita. “I svi su sigurni?” Još jedna pauza. “E sada, što ste rekli da želite?”
Izvor: www.liquor.com
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!