U ovaj posao zaljubio sam se još od malih nogu. Kad sam imao oko 13.-14. godina dobio sam priliku raditi kao mladi šanker, jer su mi roditelji bili vlasnici jednog od poznatijih barova u Rovinju – caffe bar Kristal.
Bio sam mlad, radio sam sezone, imao lijepu dnevnicu, stvorio poznanstva iz cijelog svijeta i nekako prepoznao da bi to mogao biti moj dream job.
Moja karijera barmena je započela u Kristalu, ali moje vještine su dovedene na novi nivo kad sam upisao školu barmena, prije nekih 9 ili 10 godina.
Tamo sam još dodatno shvatio koliko je to velik i prekrasan svijet ispunjen šaranim koktelima, bogatom tradicijom, poznavanjem likera, destilata i samog načina ponašanja jednog barmena u ugostiteljstvu.
Uzor mi je bio prvenstveno moj otac, dugogodišnji ugostitelj koji je zbilja jedna šarmantna osoba i koja osvaja bilo koga na prvu. Oduvijek mi je bio uzor u apsolutno svemu, a ja pokušavam pratiti njegove stope koje su zbilja ispunjene velikim poznanstvima i iskustvom, znanjem i samom srećom.
Naravno, uz njega moram spomenuti da mi je u barmenskom svijetu definitivno uzor Jeffrey Morgenthaler – jedan od najpoznatijih svjetskih barmena koji živi u Americi i koji je definitivno stvorio jedan od najboljih Amaretto Sour koktela. Također, njegov The Bar book – knjiga koja mi je bila jedna od prvih barmenskih knjiga i koja mi je dodatno dala znanje i razumijevanje o tome da je jednostavnost savršenost.
U ovom poslu volim apsolutno sve, od fenomenalnih cocktail cateringa koje smo radili za neke poznate glumce, pjevače i druge poznate ličnosti, do nekakvih lijepih personaliziranih vjenčanja i interesantnih i tematskih partija.
Moram priznati da je to jedan zbilja dinamičan i zanimljiv posao, jer sudeći po svemu navedenom u jednom danu imaš mogućnost upoznavanja i rada s mnogo različitih persona, od koji se i jako puno može naučiti.
Moram priznati da to zahtjeva jako puno energije, jer svakom kome je stalo do nekog proizvoda potrudit će se maksimalno. Dolazimo prvi, odlazimo zadnji zato što prvenstveno želimo ljudima prenijeti emociju samih proizvoda i činjenicu kako kvaliteta zbilja postoji i kako je ista danas jako bitna.
Što se tiče poznavanja samog brenda to je ključna stvar. To nije nešto što ćete samo pročitati, nego morate poznavati sve od samog početka do samog kraja. Povijest, kvaliteta, implementacija u koktelima, na koji se način to pije, neke legende i priče o brendu. Volim ih sve i živim za to i trudim se maksimalno ljudima dočarati o čemu se tu radi.
Ono što je najbitnije da svaki trener ima su razumijevanje i strpljenje. Svaki trener mora razumijeti da njegovi učenici koji dođu možda nešto znaju, a možda ne znaju ništa i da nisu oni tu zbog nas, nego smo mi tu zbog njih.
Moja najveća ljubav su Amaro, Vermouthi i knjige. Knjige bih čak stavio i na prvo mjesto, ili možda ipak na drugo mjesto, jer mi je na prvom mjestu žena haha. 🙂
Obožavam knjige jer nas jako pune uče o povijesti i tradiciji. One smiruju i smatram da mi daju lijepo i kvalitetno znanje, recepture…. Trenutno u kolekciji imam oko 45 knjiga i nadam se da će se to barem poduplati za godinu dana.
Imam osobno nekoliko postignuća, nagrada i tako dalje No, ono što bih volio posebno napomenuti kao najveće postignuće su nevjerojatna poznanstva, novih prijatelja, iskustva i svega.
Kao što sam već napomenuo, moja omiljena pića su Vermouth, Amaro, Bourbon ili ako govorimo o koktelu onda je tu svakako Old Fashioned.
No, čitateljima ću reći jednu svoju omiljenu recepturu za Epulon Spritz. Lijepi, osvježavajući koktel s nekakvom glatkom notom same gorčine, a opet lijepo određene slatkoće.
Fenomenalno piće koje praktički spada u kategoriju Spritz pića kao što su to Aperol Spritz, Campari itd.
Moram priznati da se veselim novim planovima, edukacijama i svemu tome. Pokušat ćemo sa TC i ODK napraviti jedan Summer Splash Tour koji će se sastojati od putujućih partija širom naše drage obale, gdje dolazimo na određena mjesta i radimo personalizirani party s novim i interesantnim pićima. Isto tako s Rossijem putujemo širom Hrvatske, educiramo ljude, radimo personalizirane partije itd..
Planovi su zbilja veliki i zanimljivi tako da se nadamo da će sve to skupa dobro proći.
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!