• +385 51 320 633
  • [email protected]
  • English
  • Prijava / Registracija
Logo-bijeli-HR-300Logo-bijeli-HR-300stickyLogo-bijeli-HR-300Logo-bijeli-HR-300
  • Naslovna
  • Vijesti
  • O nama
    • Barmen.hr
    • Osnovni podaci
    • Naši predavači
    • Iskustva polaznika
    • Sponzori
  • Članstvo
    • Privatni članovi
    • Pravni članovi
    • Zaposlenje
  • Edukacija
    • Škola barmena
    • Škola za bariste
    • Latte Art
    • Pivski znalac
    • Škola za Flair
    • Hobby barmen
    • Jednodnevni seminari
    • Masterclass
    • In-House treninzi
  • Multimedija
    • Behind the Šank
    • Facebook Foto
    • Foto
    • Video
  • Cocktail catering
  • Kontakt
  • English
  • Prijava / Registracija
    • Prijava / Registracija
0

BRZIH 10 s Filipom Sarilarom

05/01/2021
Intervjui, Vijesti
Barmenhr, Cocktail catering by Scorpio, Filip Sarilar, Orsa Drinks, rossi, three cents
Za inspirativan početak 2021. godine predstavljamo vam priču novog i ambicioznog gosta naše rubrike “BRZIH 10”. Radi se, naravno, o Filipu Sarilaru, voditelju Cocktail cateringa by Scorpio i jednom od glavnih trenera naše Škole barmena. Filipovo putovanje kroz barsku scenu je vrlo dojmljivo, a kako je zapravo sve započelo i tko mu na tom putovanju bio najveći uzor, najbolje da pročitate sami.

 

 
1. Kada i zbog čega si se zaljubio u ovaj posao?

U ovaj posao zaljubio sam se još od malih nogu. Kad sam imao oko 13.-14. godina dobio sam priliku raditi kao mladi šanker,  jer su mi roditelji bili vlasnici jednog od poznatijih barova u Rovinju – caffe bar Kristal. 

Bio sam mlad, radio sam sezone, imao lijepu dnevnicu, stvorio poznanstva iz cijelog svijeta i nekako prepoznao da bi to mogao biti moj dream job.

 

 2. Kako i gdje je započela tvoja karijera barmena?

Moja karijera barmena je započela u Kristalu, ali moje vještine su dovedene na novi nivo kad sam upisao školu barmena, prije nekih 9 ili 10 godina.

Tamo sam još dodatno shvatio koliko je to velik i prekrasan svijet ispunjen šaranim koktelima, bogatom tradicijom, poznavanjem likera, destilata i samog načina ponašanja jednog barmena u ugostiteljstvu.

 

 3. Tko je bio tvoj uzor kada si krenuo u ove vode i tko ti je uzor sada?

Uzor mi je bio prvenstveno moj otac, dugogodišnji ugostitelj koji je zbilja jedna šarmantna osoba i koja osvaja bilo koga na prvu. Oduvijek mi je bio uzor u apsolutno svemu, a ja pokušavam pratiti njegove stope koje su zbilja ispunjene velikim poznanstvima i iskustvom, znanjem i samom srećom.

Naravno, uz njega moram spomenuti da mi je u barmenskom svijetu definitivno uzor Jeffrey Morgenthaler – jedan od najpoznatijih svjetskih barmena koji živi u Americi i koji je definitivno stvorio jedan od najboljih Amaretto Sour koktela. Također, njegov The Bar book – knjiga koja mi je bila jedna od prvih barmenskih knjiga i koja mi je dodatno dala znanje i razumijevanje o tome da je jednostavnost savršenost. 

 

 4. Voditelj si Cocktail cateringa by Scorpio. Što najviše voliš u svom poslu?

U ovom poslu volim apsolutno sve, od fenomenalnih cocktail cateringa koje smo radili za neke poznate glumce, pjevače i druge poznate ličnosti,  do nekakvih lijepih personaliziranih vjenčanja i interesantnih i tematskih partija.

Moram priznati da je to jedan zbilja dinamičan i zanimljiv posao, jer sudeći po svemu navedenom u jednom danu imaš mogućnost upoznavanja i rada s mnogo različitih persona, od koji se i jako puno može naučiti.

 

 
5. Ambasador si čak triju brendova – ODK (Orsa Drinks), Three Cents i Rossi. Koliko je zahtjevno biti ambasador i koliko to sve skupa zahtjeva energije? Koliko je bitno poznavanje samog brenda da bi bio ambasador istog?

Moram priznati da to zahtjeva jako puno energije, jer svakom kome je stalo do nekog proizvoda potrudit će se maksimalno. Dolazimo prvi, odlazimo zadnji zato što prvenstveno želimo ljudima prenijeti emociju samih proizvoda i činjenicu kako kvaliteta zbilja postoji i kako je ista danas jako bitna.

Što se tiče poznavanja samog brenda to je ključna stvar. To nije nešto što ćete samo pročitati, nego morate poznavati sve od samog početka do samog kraja. Povijest, kvaliteta, implementacija u koktelima, na koji se način to pije, neke legende i priče o brendu. Volim ih sve i živim za to i trudim se maksimalno ljudima dočarati o čemu se tu radi.

 

 6. Jedan si od glavnih trenera škole barmena koju si i sam pohađao. Prema tvom mišljenju i iskustvu, koje su osobine potrebne za dobrog trenera?

Ono što je najbitnije da svaki trener ima su razumijevanje i strpljenje. Svaki trener mora razumijeti da njegovi učenici koji dođu možda nešto znaju, a možda ne znaju ništa i da nisu oni tu zbog nas, nego smo mi tu zbog njih.

 

 7. Znamo da si veliki kolekcionar barmenskih knjiga. Reci mi nešto o tome i otkrij nam postoji li knjiga koja je tebi promijenila život i koju bi preporučio svakom barmenu?

Moja najveća ljubav su Amaro, Vermouthi i knjige. Knjige bih čak stavio i na prvo mjesto, ili možda ipak na drugo mjesto, jer mi je na prvom mjestu žena haha. 🙂

Obožavam knjige jer nas jako pune uče o  povijesti i tradiciji. One smiruju i smatram da mi daju lijepo i kvalitetno znanje, recepture…. Trenutno u kolekciji imam oko 45 knjiga i nadam se da će se to barem poduplati za godinu dana.

 

 

 

 8. Najveće postignuće za koje osobno smatraš da si postigao u svijetu barmena?

Imam osobno nekoliko postignuća, nagrada i tako dalje No, ono što bih volio posebno napomenuti kao najveće postignuće su nevjerojatna poznanstva, novih prijatelja, iskustva i svega.

 

 9. Omiljeno piće + recept za sve čitatelje

Kao što sam već napomenuo, moja omiljena pića su Vermouth, Amaro, Bourbon ili ako govorimo o koktelu onda je tu svakako Old Fashioned.

No, čitateljima ću reći jednu svoju omiljenu recepturu za Epulon Spritz. Lijepi, osvježavajući koktel s nekakvom glatkom notom same gorčine, a opet lijepo određene slatkoće.

  1. Rossi Epulon pelinkovac, 2 cl
  2. Amaro Istriano 2 cl
  3. ODK fresh lime juice 1cl
  4. Three Cents Pink Grapefruit Soda 15 cl
  5. Fetica grejpa – kako bi još malo podignula gorku svježinu.

 

Fenomenalno piće koje praktički spada u kategoriju Spritz pića kao što su to Aperol Spritz, Campari itd.

 

 10. Početak je 2021. godine. Imaš li već neke određene planove za ovu godinu za Three Cents, ODK i Rossi?

Moram priznati da se veselim novim planovima, edukacijama i svemu tome. Pokušat ćemo sa TC i ODK napraviti jedan Summer Splash Tour koji će se sastojati od putujućih partija  širom naše drage obale, gdje dolazimo na određena mjesta i radimo personalizirani party s novim i interesantnim pićima. Isto tako s Rossijem putujemo širom Hrvatske, educiramo ljude, radimo personalizirane partije itd..

Planovi su zbilja veliki i zanimljivi tako da se nadamo da će sve to skupa dobro proći. 

Intervjui, Vijesti
Barmenhr, Cocktail catering by Scorpio, Filip Sarilar, Orsa Drinks, rossi, three cents
Podijeli

Povezane objave

14/07/2025

Peaches and Cream iz Zagreba na listi Top 500 Bars u svijetu!


Pročitaj više
02/07/2025

Dalmatino i Marko Tolja stižu na GinIstru – najveći međunarodni festival posvećen ginu


Pročitaj više
12/06/2025

Stockholm i Zürich stižu u Urania Bar: dvije večeri vrhunske barske scene


Pročitaj više

Najnovije

  • 0
    Peaches and Cream iz Zagreba na listi Top 500 Bars u svijetu!
    14/07/2025
  • 0
    Dalmatino i Marko Tolja stižu na GinIstru – najveći međunarodni festival posvećen ginu
    02/07/2025
  • 0
    Stockholm i Zürich stižu u Urania Bar: dvije večeri vrhunske barske scene
    12/06/2025
  • 0
    The Macallan predstavlja “Tree of Life” kolekciju: limitirani single maltovi inspirirani umjetnošću i prirodom
    30/04/2025
  • 0
    Zagreb je uživao u svjetskim koktelima – Copy Taste 2025 pružio najbolje od internacionalne barske scene
    22/04/2025
Facebook Barmen.hr
Barmen.hr
Instagram @barmenhr
Newsletter

Pretplatite se na naš
newsletter


Barmen.hr

Slobodno nas možete kontaktirati svaki radni dan 8:00 - 16:00 h

E-mail: [email protected]

Telefon: 051 320 633

OIB: 92875884723

  • O nama
  • Naši predavači
  • Privatni članovi
  • Pravni članovi
  • Zaposlenje
  • Cocktail catering
  • Sponzori
  • Škola barmena
  • Škola za bariste
  • Latte Art
  • Pivski znalac
  • Škola za Flair
  • Hobby barmen
  • Seminari


+385 51 320 633

[email protected]

Adresa ureda

Eugena Kovačića 2, 51000 Rijeka

Adresa održavanja edukacija

Ciottina 19/1, 51000 Rijeka

Adresa za treninge flaira

Zanonova 1, 51000 Rijeka

  • Uvjeti korištenja
  • Pravilnik o privatnosti
  • Zaštita privatnosti osobnih podataka
  • Načini plaćanja
  • Reklamacije i povrat
Barmen.hr © 2025 | Sva prava pridržana | Izrada web stranice: Intraweb d.o.o.

Postani član udruge
za 0 kn!


Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!


Saznajte više


Become a member of the Association
for 0 kn!


Free membership until 31st December 2020 for private users!


Read more

Barmen.hr koristi kolačiće kako bi Vam bilo osigurano najbolje moguće iskustvo pretraživanja naših web stranica. Pretraživanjem stranica pristajete na naše korištenje kolačića.PrihvaćamUvjeti korištenja