Naša urednica Tonka imala je priliku razgovarati s gospodinom Miletićem o tome kako je započelo cjelokupno putovanje plasiranja brenda “Monte” na tržište, kao i kako se razvila ljubav prema izradi recepture za vrhunsku kavu. Male tajne velikih poduzetnika otkrijte u nastavku naše rubrike.
Ljubav prema kavi je nešto što je počelo rasti u meni još 90-tih godina kada sam spoznao koliko tu ima prostora da se može utkati ljubav i kreativnost u tom, nama svima omiljenom proizvodu. Naime, osmišljavanje same recepture, kreiranje proizvoda i stvaranje samog brenda i pozicioniranje istoga, to je nešto što svaki proizvođač odredi kao vlastiti put, put prepun izazova i kreativnosti.
S tvornicom, tj. proizvodnjom kave započeli smo prije 22 godine. Prije toga smo se desetak godina bavili automatskom distribucijom toplih napitaka, gdje je kava osnovni artikal. Upravo smo u tim godinama počeli upoznavati tajne koje čine taj napitak, spoznali želje potrošača i počeli proučavati proces odabira sirovina kao i sam proces proizvodnje.
Početak je bio isprepleten raznim izazovima, puno učenja, obilaženja bezbroj pržionica (pogotovo u Italiji), ali i u drugim pržionicama koje rade po Europi i upoznali razlike i razloge istih u procesu proizvodnje. Puno se tu pržene kave bacilo i bezbroj puta smo pretjerali sa ispijanjem kave, ali se na kraju sve to isplatilo 😀
Pa teško da ja mogu biti objektivan u davanju tog odgovora. Smatram da najbolji odgovor daje krajnji konzument koji svakodnevno ispija Monte kavu i svakodnevni upiti novih kupaca koji traže da se upravo Monte kava poslužuje u njihovim lokalima.
Imamo 17 različitih formula kako u odabiru sirovina tako u samom procesu prženja. Sve je to spremljeno u centralnom serveru i pristup tome osim mene imaju još Luka Miletić Izvršni direktor, Deny Pesce ( certificirani Trainer sa strane certificiranih Akademija kave u Italiji ) te Diego Giuricin glavni pržioničar koji je sa mnom od prvog dana i vodi cijeli proces proizvodnje.
Od samog početka surađujemo s kolegom iz Trsta koji je radio kao pržioničar i osoba za testiranje kave u najvećim pržionicama iz Trsta. S dotičnim gospodinom usko surađujemo i danas, iako smo prije dvije godine otvorili vlastiti laboratoriji u sklopu tvornice pa se cjelokupni proces testiranja danas radi u našoj tvornici.
Što se tiče područja od kojih nabavljamo sirovinu, rekao bih da dolaze iz najpoznatijih područja koja uzgajaju kavu, ali ipak nekako prevladava Centralna Amerika.
Da bi napitak u šalici bio onakav kakav on i mora biti trebaju se poklopiti više elemenata, od same kave, opreme na kojoj se ista spravlja, edukacija osoblja koji istu spremaju i serviraju. Pobjednička formula je ona kada se sve to uskladi i kada mi kao proizvođači kave i vlasnik ugostiteljskih objekata surađujemo kao partneri u pronalasku idealnog načina da naš krajnji konzument uživa u svom omiljenom napitku.
Upravo na tome je naš fokus rada kako u prošlosti a sada još više u periodu koji je ispred nas. Maksimalno olakšati rad za šankom i konstantno se educirati i usavršavati.
Smatram da je tajna svakog uspjeha izvrstan tim suradnika, zajednička strast i upornost.
Hehehe, zadivljen sam da se sjećate te izjave koja je izašla u jednom članku možda prije 15-tak god, ako ne i više.
Ona se nije toliko odnosila na prodaju u Retail kanalu, već se odnosila da želimo voditi brigu naše kave do šalice. Upravo ono o čemu sam i do sada govorio. Dakle cijeli je posao zamišljen da u šalici bude upravo ona kvaliteta koju smo marljivo spremili u zrnu. Što se tiče prodaje u trgovinama, to je priča za sebe .. možda drugom prilikom.
Naš odjel razvoja itekako je upoznat sa tržištem Craft kave odnosno Specialty kave. Svi su naši projekti spremni po tom pitanju, ali zbog novonastale situacije vezano za pandemiju Covid 19 stali smo sa realizacijom istih. Oni su jednostavno odgođeni za neko kraće vrijeme.
Iskreno, raduju me novi izazovi, naročito kada se ide u smjeru posebnijih kava.
Ono što pripremamo, a trebalo bi izaći krajem 2021. godine je korak naprijed u segmentu Specialty kave, nešto što na čemu radimo već dvije godine, ali pretpostavljate kako za sada o tome vam ne mogu više reći.
Što se planova tiče, u Monte kuhinji uvijek nešto krčka. 🙂 Osim konstantnog razvoja novih proizvoda za HoReCa sektoru, veliki smo fokus stavili na kapsule i razvoj tog kanala. Tu se rade zaista velike stvari koje će uskoro biti predstavljene našem tržištu. Jako smo aktivni na vanjskim tržištima i izvoz nam uvelike raste.
Osim tih proizvodnih aktivnosti posvetili smo se vrlo temeljito edukaciji, kako naših kupaca tako i svih ljubitelja kave.
Našu akademiju vodi Deni Pesce koji je certificirani Treiner AICAF te nositelj certifikata Maestro del caffe, Sommelier dell’espresso, SCA Green coffe Intermediate, SCA rosting Intermediate, SCA brewing intermediate te SCA skill intermediate. Monte Akademia je glavno i jedino sjedište u Hrvatskoj za Latte Art Granding System certificiran sa strane AICAF (Accademia Italiana Maestri del Caffe).
Posebno bih istaknuo dugogodišnju suradnju sa strukovnom školom Eugen Kumičić Rovinj na čelu s ravnateljem prof. Emilom Nimčevićem, koji je prepoznao i prihvatio suradnju i čije učenike ugostiteljskog usmjerenja redovito educiramo u sklopu školskog programa u prostorima škole, ali i u prostorima naše Akademije. Učenike se kroz teorijski i praktični program edukacije upoznaje sa mističnim svijetom kave te u tajne ugostiteljskog zanata kako bi isti bili spremni i educirani za tržište rada.
Kada ste privatni poduzetnik toliko godina nije lako odvojiti vrijeme kada radiš i ono kada si off. U svakom slučaju vrijeme provodim sa svojom obitelji: suprugom, svojom djecom i tu su sada i dvije prekrasne unučice Mare i Luce koje popunjavaju sve praznine.
Naravno da se nađe vremena i za druženje s „malim krugom Velikih ljudi„. Nekoliko puta tjedno odradim si trening, a često mi je i bas gitara u ruci i tu guštam.
Ljeti gledam što više vremena provesti na barci i tu je moj Zen.
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!