Koliko je važno završiti školu koja će ti pomoći odabrati smjer u kojem želiš ići? U razgovoru nam je otkrio novi brand ambassador Monin-a i nekadašnji polaznik naše Škole barmena u Rijeci – Dominik Bečvardi.
Vjerujem da me još veliki broj ljudi ne poznaje. U kratkim crtama… Odrastao sam u Slavoniji do svoje 18 godine te sam nakon toga otišao na fakultet u Iku. Tijekom mog boravka na fakultetu sam shvatio da vjerojatno nemam duboku želju za radom na recepciji hotela te sam odlučio potražiti nešto zanimljivije i kreativnije.
U tom trenutku u moj život ulazi Barmen.hr i sami pojam koktela. Paralelno sa svojim razvojem na cocktail sceni sam i završio fakultet te počeo kombinirati dobivena znanja u željenom smjeru. Preskoči par godina unaprijed i tu sam.
Moja ljubav prema barmenskoj struci je imala više faza. Prilikom prvog kontakta s ovim zanimanjem sam se zaljubio u flair. Taj sam put proganjao naredne dvije godine gdje sam prvi put vidio zajedništvo cijele barmenske scene i koliki je to obiteljski pristup cijele struke prema jednom zanimanju. Moja ljubav prema flairu je naglo promijenila smjer prema miksologiji.
Na jednom gostovanju barmena iz beogradskog Kultura bara sam prvi put probao pravilno napravljeni Bramble i tom trenutku sam vidio beskraj mogućnosti koji se nalazi u kombinaciji okusa. U tom razdoblju se selim u Zagreb u kojem se događa renesansa cocktail barova i opće barske ponude.
U Zagrebu sam pronašao plodno tlo na kojem mogu razvijati svoje sposobnosti i društvo ostalih barmena koji imaju isti cilj. Ne mogu opisati koliko je dobar osjećaj svakodnevno biti u društvu ljudi koji imaju istu ljubav i isti cilj, a to je da pružimo gostima nešto što nisu do sada okusili.
Ako krenem nabrajati svaki bar iza kojega sam radio to će biti predugačak popis. Uvijek sam tražio zanimljiv koncept i nešto novo što se može predstaviti gostima. Moj prvi bitniji projekt kojemu sam pristupio na zagrebačkoj sceni je bio Pop up speakeasy bar Šupa. Bio je aktivan dvije godine za redom u zimsko vrijeme.
To mi je i dan danas jedan od najdražih barova u kojima sam radio. Šupa je bila cocktail bar u kojemu je na prvome mjestu zabava gostiju, a kokteli su samo tu kao pratitelj te zabave. Mislim da je to pravilan način slaganja bara. Onog trenutka kada cocktail lista postane bitnija od gosta u baru, u tom baru nešto ne valja.
Nakon toga mi dolaze dva potpuno drugačija angažmana koja su promijenila moj pogled na posao barmena. Prvi je u tada novootvorenom bistrou Barbieri’s gdje sam imao čast raditi rame uz rame s jednim od najvećih kuhara koji nažalost nije više s nama, a to je Andrej Barbieri.
Uz njega sam prvi puta „progledao“ i vidio koliko posao kuhara i barmena ima sličnosti i koliko znanja o svome poslu i tehnikama rada mogu dobiti od kuhinje. Koliko god to nisam očekivao, Andrej i njegov kuharski tim su trpjeli sva moja mnogobrojna pitanja o njihovim tehnikama rada, ponašanju masnoća u tekućinama, katalizatorima kemijskih procesa u hrani…
U vrijeme kada sam još uvijek bio aktivan u Barbieri’s-u dobivam poziv da dođem raditi u restoran Dubravkin put. Tu ponudu prihvaćam i kroz par dana se nalazim u fine dining restoranu koji želi da mu ponuda koktela prati visoki rang kuhinje. To je bilo okruženje koje sam trebao.
Dobio sam otvorene ruke i pustio mašti na volju prilikom smišljanja koktela. U Dubravkinom putu sam imao privilegiju raditi pored jednog od najboljih Pastry Chefova u Hrvatskoj, Robertom Bašićem. Mislim da sam tijekom godinu dana provedenih u Dubravkinom putu napravio neke od svojih najkreativnijih receptura. Tih godinu dana provedenih u Dubravkinom putu ću pamtiti cijeli život, a nakon toga je uslijedila još jedna promjena.
Moj prelazak na poziciju corporate beverage managera za Basta/Tesla/Glow barove od kojih je novootvoreni Glow bar „moja beba“. Na ovoj poziciji sam u kratko vrijeme upoznao drugu stranu barske priče, a to su tablice, izračuni i slične stvari koje su pred mene stavile nove izazove. Ovo je bio savršen balans poslovne i inovativne strane gdje za bio zadužen za dizajniranje koncepta Glow bara.
Najzanimljiviji trenutak ove pozicije je bio onaj u kojemu sam shvatio koliko je menadžment ljudima zapravo komplicirana stavka u kojoj sam se tek morao razviti. Posvetio sam svaki slobodan trenutak razvoju svojih sposobnosti menadžmenta i leadershipa. Nakon tog dolazi razgovor s MONIN-om.
Do mog novog radnog mjesta, Brand Ambassadora MONIN-a došlo je sasvim prirodnim putem. MONIN je brand koji ja osobno koristim kroz cijelu karijeru i upoznat sam s njegovim aplikacijama na tržištu. Moram priznati da sam i sam imao kratko razdoblje u kojem sam odbijao staviti u bar sve što nisam napravio sam. Tijekom vremena sam ipak shvatio koliku širinu okusa i mogućnosti gubim s takvim stavom.
Nakon ne-prevelikog razmišljanja sam prihvatio ponudu od MONIN-a i sada imam priliku raditi s odličnim mladim timom ljudi koji su puni želje i entuzijazma, a to je ključna stvar u razvoju bilo čega u životu.
Kao i na svakom radnom mjestu do sada, tako i u ovo ulazim bez očekivanja. Primaran cilj je da dokažem da sam zaslužio takvu poziciju i da sam spreman dati sve od sebe kako bi opravdao povjerenje ljudi koji su mi ponudili ovaj posao.
Želja mi je da se hrvatsko tržište još bolje upozna s brandom i da ugostitelji shvate sve mogućnosti primjena jednog takvog branda. Siguran sam da će trud i zalaganje cijeloga Monin tima ubrzo pokazati svoje rezultate.
Kod ovog pitanja se uvijek sjetim rečenice koja mi se ponavlja cijeli život: „Nikad ne prestaješ učiti“ i to je istina. Tijekom cijele svoje karijere sam polako shvaćao u koji segmentima moje znanje “kiksa” i dao sam sve od sebe da se poboljšam u traženim segmentima. Imao sam dugačko razdoblje gdje sam potpuno prestao pratiti svjetsku barsku scenu. Pratio sam samo kuhinju i kuhare jer sam iz njih vukao inspiraciju za koktele.
Bitna razlika cjeloživotnog učenja od standardnog obrazovanja je ta da ako pronađeš nešto čim se želiš baviti u životu, onda ti je zadovoljstvo učiti nešto dodatno. Smatram da se to vrlo usko veže za ambiciju pojedinca. Osobi s velikom ambicijom nije problem uložiti u sebe i u svoje znanje i sposobnosti.
Rad, rad i rad. Ništa neće doći samo od sebe i za sve je potrebno vrijeme i zalaganje. Trenutno je odlična situacija za razvoj mladih barmena. Postoji veliki broj barova koji rade na razvoju svoje ponude i traže mlade ljude koji će to voditi i postaviti. Bitno je držati gosta na prvom mjestu i učiniti sve kako bi njemu bilo ugodno u Vašem baru.
Reći ću samo ono što je meni trebalo dugo vremena da shvatim: “Mi smo tu radi gosta, a ne gost radi nas!”
– Dominiku hvala na razgovoru, a mi smo neopisivo ponosni promatrati kako se naši polaznici razvijaju i u kojem smjeru im se karijera kreće. Nakon polaganja Škole barmena, svoje umijeće je potrebno neprestano razvijati i rasti, rasti, rasti…
Svoju Školu barmena možeš upisati upravo sada. U tijeku su upisi za termin koji počinje 25.3.2019.
Provjerite više informacija na Upisima za zadnju Školu barmena prije sezone.
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!