Koliko je važno ulaganje u zaposlenike i njihovo znanje najbolje zna hotelski lanac Valamar.
Jedan od važnijih važnijih sastojaka koktela, koji je često iznimno zanemaren, je Vermouth, aromatizirano vino koje je obogaćeno biljkama i začinima. Hotelska kuća Valamar, koja već godinama surađuje s Udrugom konobara i barmena Hrvatske i Zoranom Lukićem, predsjednikom Udruge i bar Consultantom Valamara, prepoznala je važnost ovog zanemarenog proizvoda i odlučila svoje zaposlenike dodatno educirati kako bi shvatili pravu važnost Vermoutha.
U suradnju s Barmen.hr i tvrkom za proizvodnju i distribuciju alkoholnih pića Badel 1862, Valamar je poslao svojih 20 zaposlenika na edukativno putovanje u Torino kako bi se pobliže upoznali s Vermouthom, njegovom povijesnom važnošću i načinom izrade.
Putovanje za započelo u ponedjeljak 13. ožujka ispred hotela Valamar Diamant u Poreču gdje su se svi zaposlenici okupili i krenuli na putovanje. Tijekom putovanja Filip Sarilar, glavni predavač i trener škole barmena, specijaliziran u području Vermoutha održao je predavanje gdje je sve polaznike educirao o osnovama Vermoutha kako bi bili upoznati s povijesnim činjenicama i određenim vrstama Vermoutha. Nakon predavanja održao je i kratko natjecanje vezano za teme koje je prethodno obradio.
Nakon dolaska u Torino Valamarov bar consultant poveo je zaposlenike u obilazak najboljih barova u Torinu kako bi ih upoznao s raznovrsnom ponudom koktela u Italiji. Posjetili su najpoznatije talijanske barove gdje neki od najboljih talijanskih barmena spajaju nespojive okuse i stvaraju tekuća remek djela.
Drugi dan putovanja polaznici su se uputili u jednu od najpoznatijih proizvodnji Vermoutha na svijetu, Casa Martini – Martini & Rossi. Mjesto je to koje skriva sve tajne proizvodnje Martini proizvoda starije od 150 godina. Stručni vodiči proveli su sve polaznike kroz povijesni muzej s egipatskim artefaktima, prvim poznatim spremnicima za alkoholna pića koje je arheološki muzej donirao muzeju Casa Martini. Nakon povijesnog dijela koji nije vezan isključivo uz proizvodnju Martini-a, polaznici su provedeni kroz prostorije koje su ispunjene poviješću samog Martini & Rossi-a. Za početak su posjetili sobu ispunjenu začinima koji se koriste u proizvodnji. Imali su priliku dotaknuti i mirisati svaki od začina, kao i saznati od kuda se dopremaju kako bi se iskoristili u proizvodnji. Sljedeća je soba bila posvećena originalnim pakiranjima Martini proizvoda od početaka do danas. Polaznici edukacije mogli su pregledati sve boce i sve proizvode koje je Martini izbacio od osnutka do danas. Posljednja prostorija koju su posjetili u muzeju bio je dio sa svim povijesnim aktima, novinama i dozvolama za rad u kojima se spominju Martini proizvodi. Budući da je Martini bio sponzor i brojnim natjecanjima i filmovima, eksponati kao što su trofeji s natjecanja kojima je Martini bio sponzor i automobil s Martini naljepnicama korišteni za utrke nalaze se upravo u vlasništvu Case Martini.
Nakon povijesnog dijela vodstvo polaznika u daljnje razgledavanje preuzela je Cristiana Fanciotto, žena koja u Casa Martini radi već 31 godinu. Ona je sve posjetitelje upoznala s trenutnim procesom proizvodnje i načinom na koji se Martini proizvodi proizvode. Također ih je provela i kroz proces proizvodnje Martini pjenušavih vina.
Nakon cijelog procesa razgledavanja uslijedila je degustacija pet Martini proizvoda koju je vodio njihov brand home ambasador, Nicola Piazza. Proizvodi koje su degustirali jesu: Martini Riserva Speciale Ambrato, Martini Riserva Speciale Rubino, Martini Riserva Speciale Bitter i dva bezalkoholna proizvoda: Martini Vibrante i Martini Floreale.
Po završetku edukacije uslijedio je obilazak Torina s profesionalnim vodičem i obilazak najvažnijih dijelova grada povezanih s barskim svijetom. Nakon profesionalnog obilaska uslijedio je obilazak još nekoliko važnih barova u Torinu.
Putovanje je omogućila tvrtka Badel 1862, distributer Martini proizvoda za Hrvatsku.
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!