Okus, miris, dodir, zvuk i vid ključni su za stvaranje doživljaja koktela, kao i osvjetljenje, zvuk, temperatura, tekstura i osjećaj staklenog posuđa, piše Diageo Bar Academy. Terry Cashman iz Nine Lives ima nekoliko savjeta i trikova za kreiranje posluživanja koja će potaknuti sva osjetila, a zajamčeno će impresionirati vaše goste.
KOKTEL ZA SVA ČULA
Kada govorimo o koktelima, skloni smo se usredotočiti na okus i miris, ali u mozgu se mnogo više događa iza kulisa. Ne uživate samo u piću zato što je lijepog okusa, uživate u njemu zbog mnoštva senzornih inputa kao što su temperatura, boja i osjećaj čaše, temperatura tekućine ili vrlo tiho šištanje gaziranog napitka.
Čak i ako ne pokušavate uključiti sva osjetila, važno je da barem razmislite o svim načinima na koje vaši gosti mogu komunicirati s vašim konobarima. Razmislite o načinima na koje se možete igrati s osjetilima pomoću ovih savjeta i otvorit će vam se potpuno nova dimenzija stvaranja koktela.
BRZI SAVJETI ZA OKUS I MIRIS
Kao prvo, podrazumijeva se da se okus i miris ne smiju zanemariti kada je u pitanju stvaranje vrhunskog koktela; to je uvijek temeljni smisao kada su u pitanju pića.
• Proces s mnogo dijelova
Morate zapamtiti da je izrada koktela često poput međusobno povezanog stroja različitih zupčanika i dijelova. Niti jedan od ovih dijelova ne radi sam, svi su promijenjeni i pod utjecajem svakog od drugog dijelova u većoj ili manjoj mjeri.
Kiseline, na primjer, povećavaju slanost, dok je gorčina potisnuta tom slanošću. Ako je nešto preslatko, slano, gorko ili bilo što drugo, odgovor nije uvijek smanjiti stvarni sastojak koji uzrokuje neravnotežu, već možda povećati neki drugi koji se na prvi pogled možda neće činiti povezan.
Drugi primjer, ako želimo svilenkast, teksturiran osjećaj u ustima na kratkom, promiješanom piću, onda bi med mogao biti bolji izbor zaslađivača od jednostavnog šećernog sirupa. Uravnotežiti to od početka bit će lakše, brže i omogućit će vam da ostanete vjerniji svojoj izvornoj viziji.
Usredotočite se na jedinstveni okus koji biste željeli istaknuti. Razmislite o vrsti posluživanja u kojoj biste željeli da bude, a zatim nastavite graditi svoju teksturu, temperaturu i druge elemente.
• Testirajte okus s timom
Možda ste otišli toliko daleko u zečju rupu kušanja i prilagođavanja, da je vaš koktel divlje skrenuo s puta, što je teško uvijek vidjeti kada ste usred njegovog stvaranja. Slično, tjedno okupljanje kušanja i razvoja može usredotočiti sve, potaknuti kreativnost i pružiti otvoreni forum za odbijanje ideja jedni od drugih.
Zapamtite: Vaše je nepce vrlo specifično za vas, i dok je ravnoteža prilično univerzalna, subjektivno iskustvo nije. Okusi su naučeni, a ne urođeni, pa novi par očiju (ili usana) na vašem piću može stvoriti ideje uparivanja okusa na koje sami nikada ne biste pomislili.
STIMULACIJSKI MIRIS
Poticanje svih osjetila vrlo je važan dio stvaranja pića. Stvaranje osjetilnog doživljaja izvrstan je način da svoje goste uronite u kazalište svog bara. Možda bismo mogli uzeti malo vremena i razmisliti o mirisima i aromama koji su u baru dok se piće poslužuje.
• Imate li difuzore tamjana ili eteričnog ulja?
• Ako imate, rade li u skladu ili protiv liste koktela?
Dim je iznimno težak alat za pravilnu upotrebu kada se koristi za kratkotrajno stvaranje kazališta i drame. Međutim, on je izvrstan način da aktivirate osjećaj mirisa vaših gostiju i evocirate uspomene na ognjište i logorsku vatru.
POVEĆAJTE ISKUSTVO SA STAKLENIM POSUĐEM
Kada razmišljate o podizanju doživljaja dodira, jedna stvar koju treba uzeti u obzir je tekstura i osjećaj vašeg stakla. Je li potpuno glatko kao većina naočala ili malo teksture može pružiti gostu ugodnije taktilno iskustvo? Također, visina ili širina vaše čaše će biti pogodna za okus i doživljaj.
Na primjer, ako posluživanje treba toplinu i dubinu, onda je rocks čaša idealna jer će dodir vašeg kupca i rub čaše omogućiti dublji, topliji doživljaj okusa.
Za delikatniji degustacijski koktel, martini ili coupe čaša držat će piće hladnim i pojačat će prirodna sladila i arome.
S druge strane, visoka highball čaša dobro funkcionira za uživanje u dužim pićima koja kombiniraju žestoka pića s mikserima.
Toliko je izbora sa staklenim posuđem, pa se poigrajte s različitim vrstama i pogledajte što najbolje odgovara vašem posluživanju kako biste poboljšali dodir i cjelokupno iskustvo.
ISTRAŽITE ZVUK SVOG BARA
Dakle, sada imamo pokriveni okus, dodir i miris, kako možemo utjecati na vid i zvuk? Neke stvari koje treba uzeti u obzir:
Je li glazba na dobroj razini? Zamislite stolove kao male bazene zvuka; gosti bi trebali moći čuti jedni druge tijekom razgovora, ali ne i razgovor za susjednim stolom. Također morate uzeti u obzir pozadinsku glazbu po vašem izboru. Je li u skladu s raspoloženjem kojem težite? Postoje li popisi za reprodukciju koji bolje odgovaraju za različita doba dana?
Zvukovi radnog, užurbanog, veselog bara savršena su pratnja odličnom koktelu. Međutim, ima li neželjene akustike? Na primjer, ako vaš bar nema dovoljno dekoracije ili namještaja, zvuk može odjeknuti, uzrokujući nježno zveckanje mješača za led koji potencijalno može postati iritantan kao strojnica. Odvojite vrijeme da sjednete u svaki dio vašeg bara tijekom usluge i pobrinite se da svaki gost svaki put ima savršeno iskustvo pića. Možda je savršeno takvo kakvo jest, ali vjerojatno ćete biti inspirirani da dodate, oduzmete ili promijenite nešto vrlo malo kako bi se uklopilo u sobu, raspored i stvoreno raspoloženje.
Govoreći o izgledu, pobrinite se da to bude u skladu s atmosferom koju želite stvoriti za goste. Na primjer, ako je neko područje previše oskudno, može se činiti previše kliničkim i neprivlačnim za vaše goste i ne dopustiti im prostor da stvarno uživaju u koktelu.
ZAPAMTITE… VID JE VIŠE OD KOKTELA KOJEG VIDITE
Postoji mnogo načina da koktel izgleda lijepo. Kao što kaže stara poslovica „prvi zalogaj je okom“ , ali možda bismo trebali više razmišljati o okolnim svjetlima. Jesu li svjetla spuštena dovoljno nisko? Jesu li svi iste svjetline? Nema puno goreg u barskom okruženju od lažnog svjetla koje je previsoko i nalazi se u vašoj liniji očiju. Razmislite o tome kako će to utjecati na vašeg gosta – od trenutka kada uđe do kada izađe kroz vaš izlaz.
Također, nešto što ima izvrstan okus u laboratoriju, kuhinji ili baru tijekom dana, moglo bi se osjećati potpuno drugačije kada se proba usred večernje službe. Rasvjeta, glazba, mirisi i stotinu drugih senzornih inputa mogu promijeniti način na koji doživljavamo koktele. Probajte svoja pića u različitim svjetlosnim okruženjima i bilježite.
SAŽETAK
Izvor: Diageo Bar Academy
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!