• +385 51 320 633
  • [email protected]
  • English
  • Prijava / Registracija
Logo-bijeli-HR-300Logo-bijeli-HR-300stickyLogo-bijeli-HR-300Logo-bijeli-HR-300
  • Naslovna
  • Vijesti
  • O nama
    • Barmen.hr
    • Osnovni podaci
    • Naši predavači
    • Iskustva polaznika
    • Sponzori
  • Članstvo
    • Privatni članovi
    • Pravni članovi
    • Zaposlenje
  • Edukacija
    • Škola barmena
    • Škola za bariste
    • Latte Art
    • Pivski znalac
    • Škola za Flair
    • Hobby barmen
    • Jednodnevni seminari
    • Masterclass
    • In-House treninzi
  • Multimedija
    • Behind the Šank
    • Facebook Foto
    • Foto
    • Video
  • Cocktail catering
  • Kontakt
  • English
  • Prijava / Registracija
    • Prijava / Registracija
0

Ian Burrell, prvi globalni ambasador ruma

07/10/2019
Intervjui, Istaknute vijesti, Kokteli, Lifestyle, Natjecanja, Pića
2019, Bar Convent Berlin, barmen, bartender, bcb, berlin, intervju, rum, zanimljivosti

Molim te objasni mi kako si postao globalni ambasador za rum?

Pa prije svega morate vjerovati u sebe, morate vjerovati u poruku koju širite i morate imati “cojones” kako bi ljudi počeli vjerovati u vas. Volim rum, volim ono što prikazuje, njegovu povijest i budućnost. Sve što ja radim je pričam njegovu priču raznim brendovima. Radim za sebe. 

Imaš bogatu povijest. Rođen u Engleskoj, roditelji s Jamajke. Posjećuješ li često Jamajku?

Posjećujem Jamajku, zajedno s puno drugih otoka i zemalja. Ne radi se samo o Karibima, sada već radim i na Mauricijusu i Madeiri. Pokušavam približiti uvozni rum u Australiji, Aziji, Novom Zelandu jer oni većinski za sad samo rade svoj. 

Na sajmu ima 170 različitih marki gina i samo 80 marki ruma. Što misliš hoće li budućnost donijeti takav uspjeh i rumu?

Sigurno ćete vidjeti puno više marki ruma jer ga ljudi više i razumiju sad. Mnogi kažu da je rum novi gin no rumovi se zapravo prodaju više nego gin, globalno. Razlika je ta što je gin došao niotkuda. Rum je uvijek bio popularan. Neki od najvećih svjetskih brendova su rumovi, pogledajte Bacardi.

Rum je oduvijek bio velik no sada ljudi više pričaju o njemu, uspoređuju marke kao i kod whisky-a. Vjerujem da postoji kategorija ruma koja će eksplodirati kao gin, a to je Spiced Rum. 

Ian Burrell

Uspoređujući proizvodnju gina i ruma, što misliš o ljudima koji misle da mogu proizvesti rum u svojim domovima?

To je istinski strah koji imam. Aromatizirani rumovi postaju sve popularniji te privlače ljude koji bi to radili doma na “puno brži način”. Kod ruma nema jednostavnijeg načina izrade, morate planirati unaprijed te znati da je najkraći period u kojem rum mora odstajati, godinu dana.

Ne govorim da su takvi ginovi grozni na primjer, njih možeš napraviti doma u tjedan dana, uliti u bocu i prodavati. No tako rum ne funkcionira, rum koji se napravi u tjedan dana je grozan i nekvalitetan.

Imaš li neke upute za proizvodnju ruma, te što misliš koji će okusi postati popularni?

Jako pazite na destilaciju, potrudite se da dobijete najbolju tekućinu moguću, nemojte koristiti prečace. Ako odlučite dodati šećer pripazite da Vam taj šećer ne maskira aromu ruma, već da je obogati. Što se tiče aromatiziranih rumova, želio bi vidjeti više regionalnih začina.

Hrvatska je poznata po lokalnim začinima, misliš li da onda ima budućnosti i kod nas za rum?

Da, definitivno. Ali ne onaj domaći, to nije rum to je lažni rum hahaha, s malim brodom na etiketi hahaha. Ako bi netko napravio dobar Spiced Rum koristeći hrvatske začine, to bi onda bio pravi lokalni rum. Nitko drugi ga ne bi mogao napraviti jer bi postao jedinstven za Hrvatsku. 

Odakle je došla ideja za posluživanje ruma na Antarktici?

Novinar me pitao jednom jesam li održao masterclass po cijelom svijetu. Rekao sam da nisam jer nisam bio na Antarktiku. Na što je on predložio je da bi trebao ići. Godinu dana kasnije, uzeo sam svoj mobilni Tiki bar i napravio masterclass za istraživačke stanice.

Imaš li kakav savjet za korištenje ruma u baru?

Rum bi se trebao koristiti u barovima baš kao što se koristi i bilo koji drugi alkohol. Ako ga želite koristiti u koktelima, koristite ga kao što koristite tequilu ili blended whisky. Tako možete pokazati prave karakteristike ruma. Imate neke ljude koji ne vole alkohol s okusom, npr. votku, te ih miješaju s sokom ili tonikom. Lakši rum možete staviti umjesto votke te dobiti rum tonik koji ljudi mogu pijuckati.

Intervjui, Istaknute vijesti, Kokteli, Lifestyle, Natjecanja, Pića
2019, Bar Convent Berlin, barmen, bartender, bcb, berlin, intervju, rum, zanimljivosti
Podijeli

Povezane objave

12/06/2025

Stockholm i Zürich stižu u Urania Bar: dvije večeri vrhunske barske scene


Pročitaj više
30/04/2025

The Macallan predstavlja “Tree of Life” kolekciju: limitirani single maltovi inspirirani umjetnošću i prirodom


Pročitaj više
10/04/2025

Uoči 31. Vinistre nova pravila na ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, nikad veći broj uzoraka


Pročitaj više

Najnovije

  • 0
    Dalmatino i Marko Tolja stižu na GinIstru – najveći međunarodni festival posvećen ginu
    02/07/2025
  • 0
    Stockholm i Zürich stižu u Urania Bar: dvije večeri vrhunske barske scene
    12/06/2025
  • 0
    The Macallan predstavlja “Tree of Life” kolekciju: limitirani single maltovi inspirirani umjetnošću i prirodom
    30/04/2025
  • 0
    Zagreb je uživao u svjetskim koktelima – Copy Taste 2025 pružio najbolje od internacionalne barske scene
    22/04/2025
  • 0
    Započele prijave za najveći međunarodni festival gina u Hrvatskoj – GINISTRA 2025.
    16/04/2025
Facebook Barmen.hr
Barmen.hr
Instagram @barmenhr
Newsletter

Pretplatite se na naš
newsletter


Barmen.hr

Slobodno nas možete kontaktirati svaki radni dan 8:00 - 16:00 h

E-mail: [email protected]

Telefon: 051 320 633

OIB: 92875884723

  • O nama
  • Naši predavači
  • Privatni članovi
  • Pravni članovi
  • Zaposlenje
  • Cocktail catering
  • Sponzori
  • Škola barmena
  • Škola za bariste
  • Latte Art
  • Pivski znalac
  • Škola za Flair
  • Hobby barmen
  • Seminari


+385 51 320 633

[email protected]

Adresa ureda

Eugena Kovačića 2, 51000 Rijeka

Adresa održavanja edukacija

Ciottina 19/1, 51000 Rijeka

Adresa za treninge flaira

Zanonova 1, 51000 Rijeka

  • Uvjeti korištenja
  • Pravilnik o privatnosti
  • Zaštita privatnosti osobnih podataka
  • Načini plaćanja
  • Reklamacije i povrat
Barmen.hr © 2025 | Sva prava pridržana | Izrada web stranice: Intraweb d.o.o.

Postani član udruge
za 0 kn!


Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!


Saznajte više


Become a member of the Association
for 0 kn!


Free membership until 31st December 2020 for private users!


Read more

Barmen.hr koristi kolačiće kako bi Vam bilo osigurano najbolje moguće iskustvo pretraživanja naših web stranica. Pretraživanjem stranica pristajete na naše korištenje kolačića.PrihvaćamUvjeti korištenja