Izuzmemo li činjenicu da se gin nalazi u većini klasičnih koktela, on sam po sebi nije popularan poput vodke, viskija ili ruma. Ne znam za vas, ali zapravo se dosta često susretnem sa situacijom da ljudi misle da je jedini način za piti gin – gin tonic… Možda iz razloga što je piće na bazi borovice pa ima okus koji bi očekivao da poližeš božićno drvce. Ili ikebanu. Iskreno, uvijek sam za fine okuse i istraživanje aroma. Poštujem ako netko ne želi u ustima okus mirisnog borića iz auta.
Uglavnom, gin je sam po sebi meni osobno bio prilično mrska bezbojna tekućina koja miriše na Božić….al ne pozitivno….više kao… došao sam na badnjak doma mrtav pijan i pao na bor. No onda sam ga isprobala pod ispravnim vodstvom. Osim ispravnog vodstva na degustaciji jako je bitno da se ne pije najjeftiniji gin sa police marketa koji radi 0-24. Degustacija nekoliko malo poznatijih brendova gina vam zaista može otvoriti oči….doduše, ako pretjerate, i zatvoriti, ali nema veze.
Što god osjećali prema ginu, smatram da je gin izvukao kratku slamku u borbi na tržištu. Ne zna se dovoljno o njemu da bi ga svi mogli zavoljeti. U naporu da se ta očita nepravda ispravi, odlučila sam iskopati neke zanimljivosti o ovom čarobnom napitku. Nakon listanja nekih knjiga i previše internet stranica, shvatila sam da nema nešto previše zanimljivosti, ali sve u svemu ima par stvari koje su mi zapele za uho / oko.
- Samo dodajte vode – ako želite usporediti nekoliko ginova, evo malog trika, razrijedite svaki gin (na sobnoj temperaturi) sa jednakom količinom vode. Ovo će otkriti posebne kvalitete svakog gina, kao i mane.
- Postoji razlog zašto se gin ne pije “na ex”. Jeste li ikada vidjeli nekoga da je potegnuo gin poput vodke ili tequile? Ne, i postoji dobar razlog za to. Gin nije napravljen da bi se tako pio, sve herbalne note koje se mogu naći u ginu dolaze do izražaja tek kada se pomiješaju sa nekim drugim pićem, zato je vrhunski alkohol za izradu koktela.
- Gimlet je napravljen kao lijek za skorbut (bolest koja se javlja kada u organizmu nema dovoljno C vitamina). Britanska kraljevska mornarica miješala je limete i gin kako bi se borili protiv simptoma bolesti, i tako je nastao Gimlet. AHOY!
- Osim što su tako sprječavali bolest, dobivali su i obaveznu dnevnu dozu gina koju su morali popiti…. Kao loše im je bilo…
- Gin ima još prednosti. Borovice imaju niz ljekovitih svojstva, dobre su protiv kašlja, pomažu u slučaju artritisa i super su za problematičnu probavu. Ako se konzumira u granicama normale, gin poboljšava cirkulaciju i održava kožu mladom i… pazi ovo… izbacuje toksine iz jetre!
- Gin ima i jedan nadimak – “Mother’s Ruin”. (u slobodnom prijevodu majko-uništavač…. ok, slobodni prijevodi mi očito nisu jača strana…) Nije poznata službena priča o ovom nadimku no ima jedna glasina da je, pošto je bio prilično jeftino piće, stekao veliku popularnost u kuplerajima. Pokušali su ga koristiti i kao sredstvo za abortuse, i od tuda ovaj divan naziv.
- Svakom ginu je baza borovica. Nakon toga destilerije imaju mogućnost koristiti stotine sastojaka. Neki ginovi imaju tri do četiri okusa , dok primjerice Škotski gin Botanist ima 31 sastojak!! Okusi u ginu kreću se od krastavca i ruže (Hendricks) do lavande (Aviation) do limunske trave i crnog papra (Bombay Sapphire East). Ne postoje 2 ista gina, što je super za barmene koji izvlače okuse gina kroz koktele.
Ja se nadam da je 7 zabavnih činjenica više nego dovoljno da se ohrabrite ovaj petak i navratite u Udrugu konobara i barmena Hrvatske isprobati neki od koktela sa ginom. Ako niste sigurni koji su napravljeni sa ginom (jer nisam ni ja bila dugo vremena…) neloša je ideja isprobati sljedeće:
GIMLET (gin, lime juice)
SINGAPORE SLING (gin, cherry brandy, lime juice, šećerni sirup, soda)
TOM COLINS (gin, lemon juice, šećerni sirup, angostura bitter, soda)
GIN FIZZ (gin, lemon juice, šećerni sirup, soda)
WHITE LADY (gin, triple sec, lemon juice)
BRONX (gin, vermouth rosso, vermouth dry, orange juice)
GREEN DEVIL (gin, creme de menthe, lime juice, soda)
NEGRONI (gin, campari, vermouth rosso)
CAIPRIGNIHA (gin, limeta, šećerni sirup)
By: svestrana neznalica (uz malu pomoć barba googlea)