• +385 51 320 633
  • [email protected]
  • English
  • Prijava / Registracija
Logo-bijeli-HR-300Logo-bijeli-HR-300stickyLogo-bijeli-HR-300Logo-bijeli-HR-300
  • Naslovna
  • Vijesti
  • O nama
    • Barmen.hr
    • Osnovni podaci
    • Naši predavači
    • Iskustva polaznika
    • Sponzori
  • Članstvo
    • Privatni članovi
    • Pravni članovi
    • Zaposlenje
  • Edukacija
    • Škola barmena
    • Škola za bariste
    • Latte Art
    • Pivski znalac
    • Škola za Flair
    • Hobby barmen
    • Jednodnevni seminari
    • Masterclass
    • In-House treninzi
  • Multimedija
    • Behind the Šank
    • Facebook Foto
    • Foto
    • Video
  • Cocktail catering
  • Kontakt
  • English
  • Prijava / Registracija
    • Prijava / Registracija
0

Put oko svijeta: Cipar

06/06/2016
Istaknute vijesti, Lifestyle, Put oko svijeta
brandy, cipar, otok, put oko svijeta, rakija, sour, sunce, Vino

Ovaj tjedan Barmen.hr ekipa, pomalo frustrirana kišnim danima i u očekivanju ljeta, odlučuje pisati o najsunačnijoj zemlji Europe. Mjesto gdje se može popiti izvrsna pića i pojesti vrhunska hrana…. vodimo vas u Cipar!

photo: smarttravels.ae

  • Zovu ga „Otok ljubavi“. Prema legendi, Cipar je rodno mjesto Afrodite, božice ljubavi. Osim toga, Marko Antonije ga je poklonio Kleopatri kako bi ona tamo uzgajala egzotične biljke za izradu svog parfema
  • Ljeta su iznimno duga na Cipru, ljetna sezona tamo traje gotovo 8 mjeseci
  • Planina Olimp, za koju se vjerovalo da je dom bogova nalazi se upravo na ovom otoku
  • Taksisti na Cipru ne vraćaju ostatak. Ako putovanje od 5 eura platite 50 eura, ostatak od 45 eura se smatra napojnicom
  • Promet se odvija lijevom stranom ceste.
  • Cipar je treći najveći otok Mediteranskog mora
  • Bakar se iskopava na Cipru tisućama godina. Ime otoka najvjerojatnije potječe od Grčke riječi za bakar – Kypros
  • Glavni grad Nicosia, podijeljen je na dva dijela „zelenom linijom“. Jedna polovica pripada Republici Cipar a drugi dio Turskoj.

2016_06_06-put_oko_svijeta-cipar-003

photo: elitedaily.com

Ako budete imali priliku posjetiti ovaj sunčani otok, ovo su pića koja su tamo popularna.

Brandy Sour

2016_06_06-put_oko_svijeta-cipar-001

photo/info: mycyprusinsider.com

Ovo je koktel kojeg čini Ciparski Brendi, sok limuna i par kapi Angostura bittera te soda voda. Ciparski Brendi je sam po sebi dosta blago piće i ima svega 32% alkohola te lagano slatkasti retro okus.

Koktel je smišljen i hotelu Forest Park u Platresu 1930. Bio je napravljen posebno za kralja Farouka iz Egipta, koji je odsjedao u pravo u ovom hotelu za vrijeme svojih posjeta. Zašto je barmen izmislio koktel? Navodno je kralj Farouk bio ljubitelj alkohola, no vjera mu nije dozvoljavala da ga pije te tako nije smio biti viđen sa alkoholnim pićem. Hotel je odlučio da se osmisli piće koje nalikuje ledenom čaju a ipak je alkoholno piće. Vijest o novom ukusnom alkoholnom piću se uskoro proširila otokom te je uskoro, upravo ovaj koktel, postao omiljen kod domaćeg stanovništva i turista.

Commandaria

2016_06_06-put_oko_svijeta-cipar-002

photo/info: mycyprusinsider.com

Richard Lavljeg Srca jednom je izjavio da je Commandaria „Vino kraljeva i kralj vina.“ Ovo vino poznato je kao najstarije vino na svijetu koje se još uvijek proizvodi. Proizvodnja ovog desertnog vina započela je 800. god. Pr. Kr., dok je ime nastalo u 12. stojeću za vrijeme križarskih ratova.

Slatko desertno vino sačinjeno od sorti grožđa Xynisteri i Mavro posušenih na suncu, Commadria je poznata i ispijana diljem svijeta. Najbolje se slaže sa aromatičnim sirevima ili voćem te se često konzumira nakon glavnog obroka. Poslužuje se rashlađeno na 6-9°C.

Zivania

2016_06_06-put_oko_svijeta-cipar-006

photo/info: mycyprusinsider.com

Ovo piće nije za one slabijeg srca. Zivania je lokalna „žestica“, destilat od preostalog grožđa i kožica grozdova koje su preostale nakon proizvodnje vina. Sadrži oko 45% alkohola a poslužuje se dobro rashlađena.

U prošlosti su se čašica ili dvije ovog pića posluživale kao aperitiv za muškarce koji su se vraćali doma nakon napornog radnog dana u poljima. Njihove žene ipak su ovo koristile više kao dezinficijens ili za pranje stakla. Danas proizvodnju većine Zivinie kontrolira država kako postotak alkohola ne bi bio toliko visok. Uz ovo piće najbolje pašu orasi, soujouko (lokalna slastica) ili pršutom.

2016_06_06-put_oko_svijeta-cipar-004

Photo: www.villarentcyprus.co.uk

Istaknute vijesti, Lifestyle, Put oko svijeta
brandy, cipar, otok, put oko svijeta, rakija, sour, sunce, Vino
Podijeli

Povezane objave

16/03/2023

Edukacijsko putovanje u Torino – srce proizvodnje Vermoutha


Pročitaj više
16/03/2023

Završio prvi regionalni Women’s Weekend u Rijeci


Pročitaj više
13/03/2023

Održan prvi Teranino Festival u Balama


Pročitaj više

Najnovije

  • 0
    Edukacijsko putovanje u Torino – srce proizvodnje Vermoutha
    16/03/2023
  • 0
    Završio prvi regionalni Women’s Weekend u Rijeci
    16/03/2023
  • 0
    Održan prvi Teranino Festival u Balama
    13/03/2023
  • 0
    Burnim panelima na temu ženskih prava i rodne ravnopravnosti započeo prvi Women’s Weekend
    10/03/2023
  • 0
    Postani član Udruge konobara i barmena Hrvatske
    01/03/2023
Facebook Barmen.hr
Barmen.hr
Instagram @barmenhr
Newsletter

Pretplatite se na naš
newsletter


Barmen.hr

Slobodno nas možete kontaktirati svaki radni dan 8:00 - 16:00 h

E-mail: [email protected]

Telefon: 051 320 633

OIB: 92875884723

  • O nama
  • Naši predavači
  • Privatni članovi
  • Pravni članovi
  • Zaposlenje
  • Cocktail catering
  • Sponzori
  • Škola barmena
  • Škola za bariste
  • Latte Art
  • Pivski znalac
  • Škola za Flair
  • Hobby barmen
  • Seminari


+385 51 320 633

[email protected]

Adresa ureda

Eugena Kovačića 2, 51000 Rijeka

Adresa održavanja edukacija

Ciottina 19/1, 51000 Rijeka

Adresa za treninge flaira

Zanonova 1, 51000 Rijeka

TEČAJ KONVERZIJE: 1 EUR = 7,53450 HRK

  • Uvjeti korištenja
  • Pravilnik o privatnosti
  • Zaštita privatnosti osobnih podataka
  • Načini plaćanja
  • Reklamacije i povrat
Barmen.hr © 2023 | Sva prava pridržana | Izrada web stranice: Intraweb d.o.o.