Ovaj tjedan Barmen.hr ekipa, pomalo frustrirana kišnim danima i u očekivanju ljeta, odlučuje pisati o najsunačnijoj zemlji Europe. Mjesto gdje se može popiti izvrsna pića i pojesti vrhunska hrana…. vodimo vas u Cipar!
photo: smarttravels.ae
photo: elitedaily.com
Ako budete imali priliku posjetiti ovaj sunčani otok, ovo su pića koja su tamo popularna.
photo/info: mycyprusinsider.com
Ovo je koktel kojeg čini Ciparski Brendi, sok limuna i par kapi Angostura bittera te soda voda. Ciparski Brendi je sam po sebi dosta blago piće i ima svega 32% alkohola te lagano slatkasti retro okus.
Koktel je smišljen i hotelu Forest Park u Platresu 1930. Bio je napravljen posebno za kralja Farouka iz Egipta, koji je odsjedao u pravo u ovom hotelu za vrijeme svojih posjeta. Zašto je barmen izmislio koktel? Navodno je kralj Farouk bio ljubitelj alkohola, no vjera mu nije dozvoljavala da ga pije te tako nije smio biti viđen sa alkoholnim pićem. Hotel je odlučio da se osmisli piće koje nalikuje ledenom čaju a ipak je alkoholno piće. Vijest o novom ukusnom alkoholnom piću se uskoro proširila otokom te je uskoro, upravo ovaj koktel, postao omiljen kod domaćeg stanovništva i turista.
photo/info: mycyprusinsider.com
Richard Lavljeg Srca jednom je izjavio da je Commandaria „Vino kraljeva i kralj vina.“ Ovo vino poznato je kao najstarije vino na svijetu koje se još uvijek proizvodi. Proizvodnja ovog desertnog vina započela je 800. god. Pr. Kr., dok je ime nastalo u 12. stojeću za vrijeme križarskih ratova.
Slatko desertno vino sačinjeno od sorti grožđa Xynisteri i Mavro posušenih na suncu, Commadria je poznata i ispijana diljem svijeta. Najbolje se slaže sa aromatičnim sirevima ili voćem te se često konzumira nakon glavnog obroka. Poslužuje se rashlađeno na 6-9°C.
photo/info: mycyprusinsider.com
Ovo piće nije za one slabijeg srca. Zivania je lokalna „žestica“, destilat od preostalog grožđa i kožica grozdova koje su preostale nakon proizvodnje vina. Sadrži oko 45% alkohola a poslužuje se dobro rashlađena.
U prošlosti su se čašica ili dvije ovog pića posluživale kao aperitiv za muškarce koji su se vraćali doma nakon napornog radnog dana u poljima. Njihove žene ipak su ovo koristile više kao dezinficijens ili za pranje stakla. Danas proizvodnju većine Zivinie kontrolira država kako postotak alkohola ne bi bio toliko visok. Uz ovo piće najbolje pašu orasi, soujouko (lokalna slastica) ili pršutom.
Photo: www.villarentcyprus.co.uk
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!