Dobili smo priliku porazgovariti s jednim od izvrsnih poznavalaca kave i čajeva – Markom Vignjevićem. Pogledajte što kaže o kavama, čaju, i što poručuje svim ljubiteljima ovih toplih napitaka!
Pozdrav i hvala vam što ste izabrali mene za ovaj mali intervju. Zovem se Marko Vignjević, rođen sam u Rijeci gdje i živim zadnjih 40 godina. Pohađao sam Ugostiteljsku Školu u Opatiji i konobar sam po struci, iako se i nisam puno bavio tim poslom. Kao mlad sam se dosta tražio i razmišljao o raznim životnim scenarijima, ali kao i svima, došlo je i meni do glave da bez poštenog i napornog rada nema neke budućnosti.
Radio sam svašta pomalo, bio sam dostavljača pizze, unaprjeđivač prodaje po marketima, radnik u menzi na teretnom brodu, a tu i tamo sam naravno radio i struci kao konobar ili barmen. Imao sam sreću da mi se jedan dan pružila prilika da se zaposlim u firmi koja se bavi distribucijom kave i čaja, to sam dobro iskoristio i eto danas nakon više od deset godina, radim kao specijalista za kavu i čaj.
Usavršavao sam se u inozemstvu, te svoje skromno znanje, koje stalno i proširujem, dijelim s ljudima u praktičnom i teorijskom obliku. Smatram se sretnim, jer volim ono što radim, ispunjuje me kao osobu.
Teško mi je reći gdje sam popio najbolju kavu, prije svega jer sam ih imao čast kušati jako puno. Ono što mogu izdvojiti kao zanimljivu činjenicu, je to da sam ih većinu “najboljih” popio u Hrvatskoj. To spominjem iz razloga jer još uvijek velika većina ljudi smatra da se najbolje kave piju u Italiji, međutim to nije više slučaj, stvari su se malo promijenile u zadnjih desetak godina.
U Hrvatskoj se može naći sve više mjesta gdje ćete popiti vrhunsku kavu, to je uglavnom zasluga velike konkurencije koja je iz godine u godinu sve jača, ali isto tako i manjeg broja pojedinaca koji s puno entuzijazma i hrabrosti dižu cijelu priču na neku višu razinu sa svojim “Specialty Coffee” konceptima, izdvajajući se tako od komercijalnih brandova koji još uvijek drže veći dio tržišta. Kava je jako kompleksna i utjecaj mikroklime koja ju okružuje je apsolutan, zato ćete teško popiti dvije iste kave zaredom, ali uz stručan rad educirane osobe, bariste, to se može svesti na minimum da ustvari i ne primijetite da je nešto drugačije na vašim nepcima.
Kada me pitate kako bi trebala izgledati ukusna šalica kave, već ste i sami odgovorili pitanjem,ukusno! Mogli bismo koristiti puno lijepih pjesničkih izraza kako bismo opisali jednu ukusnu šalicu kave, ali smatram da ne treba pretjerivati u ničemu, pa tako ni u opisivanju tog divnog napitka. Prvi vaš doticaj s kavom je vizualni, već na prvi pogled bez obzira da li ste stručna osoba ili ne, možete ocijeniti da li ima lijepu konstantnu kremu glatke strukture, prošaranu, crvenkasto-smeđe boje (varira ovisno o mješavini), zatim dolazi miris koji jako utječe na našu odluku da li želimo nešto probati ili ne. Kod mirisa nam je najbitnije da je pozitivan, cvjetnog, voćnog, zemljanog ili nekog drugog tona. U trenutku ispijanja ono što morate osjetiti prije svega je čista, ugodna i dobro izbalansirana aroma koja do svog pravog izražaja dolazi prilikom izdisaja kada sve njene note ožive.
Volim različite vrste čajeva, ovisno kako se osjećam, isto tako volim i eksperimentirati, probavati nove sorte koje do sada nisam imao prilike degustirati. Ali ima jedna vrsta čaja koja mi je ipak najdraža,to je Oolong. Varijanta između crnog i zelenog čaja. Najkvalitetniji dolaze iz Kine i Tajvana, a njegove specifične arome su nešto što u meni budi posebne osjećaje.
S obzirom da radim puno i s kavom, moram napomenuti da mi često paše i crni čaj, posebno iz područja Darjeeling na sjeveru Indije, koje se smatra jednom od najboljih podneblja za uzgoj vrhunskog čaja.
Puno je zanimljivosti koje su vezane za oboje, od raznih legendi kako i kada su otkriveni do interesantnih činjenica o njihovom putovanju kroz povijest, bezbroj brojki i godina. Ali s obzirom da se to najčešće može naći kada tražite informacije na internetu, ja ću spomenuti što smatram da je dobro znati, a može biti od koristi prilikom svakodnevnih susreta s ili kavom ili čajem.
Ono što bi istaknuo su područja i uvjeti gdje rastu te biljke jer su jako slične po tom pitanju. Najčešće je to prsten koji se proteže oko zemlje 30 stupnjeva iznad i ispod ekvatora, ali plantaža naravno ima i na drugim područjima. Poznato je preko 100 vrsta biljke kave, ali se koriste samo dvije Coffea Arabica i Coffea Canephora(Robusta). Čaj se pravi samo od jedne biljke, Camellia Sinensis. Tek u procesu proizvodnje dobijemo od iste biljke različite varijante čajeva, crni, zeleni, bijeli, žuti, oolong… Svima je poznato da kava sadrži kofein koji nas razbuđuje,ali ima ga i u čaju. Nekada se koristio naziv tein, danas je službeno to kofein.
Glavna razlika što se tiče kofeina u kavi i čaju je slijedeća: kod kave imamo slučaj da što duže voda curi kroz kavu, u njoj će biti više kofeina i imat će jači utjecaj na naš organizam u smislu stimulacije, tako da idući put kad budete naručivali kratku i jaku kavu da vas razbudi, razmislite… A čaj je po tom pitanju jako specifičan, naime kofein se otapa u prvim minutama, do 3 minute u prosjeku, ali onda se počinju otapati tanini koji blokiraju utjecaj kofeina, pa čak možemo govoriti o laganom efektu opuštanja.
Važno je napomenuti da se čajem smatra samo napitak koji je dobiven od već spomenute biljke Camellia Sinensis, i kao takav sadrži kofein, tanine, antioksidanse, vitamine, minerale i sve ostalo što čaj čini posebnim, dok se svi ostali napitci koji nisu dobiveni od te biljke smatraju infuzijama, ne čajevima (razne biljne i voćne varijante) i nemaju sastav kao pravi čaj. Varijante bez kofeina,koje su dosta popularne u zadnje vrijeme, zapravo su varijante s malom dozom kofeina, sa značajno umanjenom količinom istog, ali on je i dalje prisutan, bilo riječ o kavi ili čaju. Nakon vode, na svijetu se najviše konzumiraju kava i čaj, ali to ste već znali.
Definitivno bi poručio kavopijama da probaju pravi čaj, naravno i čajoljupcima da se ne boje fine kavice. Otkrit će puno poveznica između ta dva eliksira, iznenadit će ih koliko su slični. Savjet je svima da se malo educiraju, danas je barem to lako izvedivo, sve informacije se mogu naći na internetu.
S tim znanjem biste trebali imati malo više samopouzdanja i kao takvi u raznim objektima gdje dobijete loš proizvod ili loše napravljen napitak, bez srama vratiti ga jer vi to plaćate i to je situacija gdje vi kao zadnja karika u lancu možete pomoći u podizanju kvalitete usluga i proizvoda na tržištu općenito.
Puno je znanja, truda i ljubavi uloženo u kavu i čaj, od sadnje do šalice je dug i mukotrpan put, tako da sljedeći put kada budete uživali ispijajući te divne napitke, budite ponosni što je ta šalica magične tekućine našla put baš do Vas.
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!