Nakon svjetske premijere divnog španjolskog vina i ovaj naš članak je dočekao ugledati svoje svjetlo dana. Jednostavno ne možemo propustiti priliku pohvaliti se da smo mi bili dio toga. O kojem se španjolskom vinu radi i što smo još imali prilike kušati, doznajte u nastavku 🙂
Tvrtka Pago Croatia pozvala nas je u restoran “Noel” na predstavljanje Pazo Barrantes Albarino iz 2019. godine, a mi smo se rado odazvali! Predstavljanje je vodio direktor izvoza za Pazo Barrantes i Marques de Murrieta vinarije, Borja Larroca Saez de Adana.
Albarino 2019 koji nas je dočekao kao piće dobrodošlice i pratnja prvom slijedu oduševio nas je na prvu. Svi smo se složili da vino ima odličan potencijal zauzeti najviše postolje kvalitete španjolskih vina. Ručna berba 12 hektara vinograda, prosječno starih 30 godina, provodi se u drugoj polovici rujna. Selekcija je stroga i veliki naglasak se daje aromatici. Fermentacija se odvija na 10°C u inox tankovima i traje 60 dana. Nakon fermentacije, ostaje na talogu 2 mjeseca. Odležava 7 mjeseci u inoxu, a 15% volumena vina u bačvi od akacije, što daje punoću okusa, kompleksnost vina i odličnu svježu aromatiku ispunjenu citrusima i voćnošću marelice. Dugi “finiš” vina daje vremena za višestruko uživanje u svakom gutljaju i odličan je sam ili kao dominantan dio predjela.
Pazo Barrantes ima dugu povijest koja seže sve do 1511. godine. Poštujući tradiciju nakon kupnje vinograda u srcu Salnes doline, odlučuju da je sorti Albarino vrijeme postati njihova perjanica, a ujedno i dokaz kako uvijek teže savršenstvu. Predani su stvaranju vina koje će ostaviti trag na vinskoj sceni, a dokaz su i smanjeni prinosi. S manje od 100 tisuća boca godišnje mogu garantirati da će svaka boca biti odraz njihovog vrijednog rada i ulaganja u vinariju. I stvarno su uspjeli. Iako ga je gušt popiti odmah, preporučamo uzeti koji karton više kako bi uživali više godina, s obzirom da je odličnog potencijala za odležavanje.
Kako je noć prolazila i kako su slijedovi izlazili, nisu prestali iznenađivati. Noel je iznenađivao svakim sljedećim posluženim jelom koje je pričalo samo za sebe, a Pago uz pomoć Borje i odličnog Ivana Juga, sommeliera svjetske klase. Nastavili smo sa selekcijom već svjetski poznatih vina Marques de Murrieta. Uživali smo u njihovim vinima Capellania iz 2016, Reserva 2016 te Dalmau iz iste godine. Večeru smo zaključili s Castillo Ygay 2009 koje je zbilja oduševilo sve prisutne. O ovom vinu bismo trebali napisati cijeli članak pa ćemo ovaj ipak prepustiti svjetskoj premijeri Albarinu iz 2019, a više o samim vinima i cijenama možete saznati na linku:
https://moments.hr/proizvodac/marques-de-murrieta/
Kakvi bismo mi to bili Barmen.hr novinari kada članak ipak ne bi zaključili s koktelom. Pozdravno piće prepustili smo barmenu Karlu Ferenčaku kojeg nije potrebno dodatno komentirati, s obzirom da je svoju slavu davno opravdao, a svakim posluženim koktelom uvjerljivo je brani.