• +385 51 320 633
  • [email protected]
  • English
  • Prijava / Registracija
Logo-bijeli-HR-300Logo-bijeli-HR-300stickyLogo-bijeli-HR-300Logo-bijeli-HR-300
  • Naslovna
  • Vijesti
  • O nama
    • Barmen.hr
    • Osnovni podaci
    • Naši predavači
    • Iskustva polaznika
    • Sponzori
  • Članstvo
    • Privatni članovi
    • Pravni članovi
    • Zaposlenje
  • Edukacija
    • Škola barmena
    • Škola za bariste
    • Latte Art
    • Pivski znalac
    • Škola za Flair
    • Hobby barmen
    • Jednodnevni seminari
    • Masterclass
    • In-House treninzi
  • Multimedija
    • Behind the Šank
    • Facebook Foto
    • Foto
    • Video
  • Cocktail catering
  • Kontakt
  • English
  • Prijava / Registracija
    • Prijava / Registracija
0

Problemi jednog bariste

16/02/2017
Istaknute vijesti, Kokteli, Škole
barista, kava, latte art, Latte art tečaj, škola za bariste

Kruže glasine da u jednom kafiću u Seattleu, kada je kupac bezobrazan na blagajni, blagajnik pita baristu „jesi li igrao loto danas?“ Pitanje zapravo signalizira baristi da napravi lošu kavu. Vjerojatno sada svi imamo u glavi „da, ali ja plaćam da dobijem kvalitetnu kombinaciju espressa i mlijeka.“ Istina, i svi zaslužujemo najbolje, ali onda se tako moramo odnositi prema svima bez obzira u kojoj uslužnoj djelatnosti radili. Ponekad se radi o osobi koja prima minimalac, i zaslužuje bar lažnu pristojnost, iako ste odlučili baš taj dan biti loše volje. Često smo pisali s koliko posla se suočavaju barmeni, ali ni baristama nije ništa lakše. Imajte na umu sljedeće:

  • Ne pogledavajte konstantno prema baristi dok radi kavu, i ne kružite oko njega samo da bi vidjeli koje mlijeko ili kavu upotrebljava. Zaista nepotrebno. I ako ste naručili bezkofeinsku kavu, takvu ćete dobiti. Ne morate stajati za šankom, gledati u njega i postavljat mu pitanja radi li bezkofeinsku, da li zna da ste naručili bezkofeinsku… zna.
  • Točka koje se svi vole uloviti – cijena. Vaš barista nema nikakve veze s cijenom kave. Ne vičete na djelatnika benzinske postaje kada porastu cijene benzina, stoga nema logike da isto napravite u kafiću. I sami znate da vas povećanje cijena neće spriječiti da uzmete prvu jutarnju kavu za van, jer svi moramo ličit na ljude kroz dan. Zato i postoji kava. Mi smo sigurni da ste vi svi prirodno lijepi i bez kave i šminke i svega nečeg, ali nećemo se raspravljat – moramo popiti svoju dozu kave. 😛 Zato sljedeći put kad budete počeli raspravu s nedužnim baristom o tome kako vam se cijena čini visoka, i da će im ljudi prestat zbog toga dolazit – on nije kriv.
  • Još jedna stvar koju možete izbjeći, a to je cupkanje nogom ili lupkanje prstima u šank, jer mislite da je usluga prespora. Kroz cijeli dan, a pogotovo ujutro, barista ne staje s kuhanjem kava. Taman kad ih je napravio pet, čeka ga još deset narudžbi.

I zadnjih par molbi/savjeta/kako god to nazovete: nemojte reći da je kava užas i grozna. Probajte na ljepši način pristupiti problemu. Probajte sa: oprostite, znam da ste zauzeti, i da vam možda smetam, ali možete li molim vas napraviti drugu kavu, ova mi je preslaba/prejaka.. eto, nije tako teško. Samo treba imati na umu da se ponašate prema drugima onako kako i vi želite da se drugi ponašaju prema vama.

Naša Škola za bariste je krenula jučer, a mi već primamo prijave za sljedeću koja započinje 29.03., dok se latte art tečaj održava ovu nedjelju 19.02. Mjesta se brzo popune, a bliži se sunce, toplo i lijepo vrijeme, i svi će jedva dočekati sjedenje na terasama kako bi popili finu i lijepu kavu. Zato smo mi tu da usavršimo vaša znanja i vještine, stoga nas kontaktirajte, na raspolaganju smo za sva pitanja i nejasnoće.

Nećemo vas previše zamarat, za sunčan dan ide jedan jednostavan koktel!

TULLAMORE DEW IRISH COFFEE

  • 1 šalica kuhane kave 
  • 2 kockice šećera
  • 3 cl Irish whiskey

Ulijte kavu u šalicu i ubacite kockice šećera. Miješajte dok se šećer u potpunosti ne otopi. Dodajte whiskey i prelijte šlagom.

Istaknute vijesti, Kokteli, Škole
barista, kava, latte art, Latte art tečaj, škola za bariste
Podijeli

Povezane objave

29/08/2025

Paradiso iz Barcelone stiže u Zadar – spektakl koktela u Colonni


Pročitaj više
14/07/2025

Peaches and Cream iz Zagreba na listi Top 500 Bars u svijetu!


Pročitaj više
23/05/2023

Posjetite nas na prvom festivalu koktela u Opatiji


Pročitaj više

Najnovije

  • Još jedan Wincentive Weekend – edukacija za Valamar barmene počinje 10. studenoga!
    05/11/2025
  • Bar Leone iz Hong Konga proglašen najboljim barom na svijetu za 2025. godinu
    10/10/2025
  • Najveći festival gina u regiji – Rovinj uskoro u znaku panela, predavanja i vrhunskih okusa!
    07/10/2025
  • Bar Convent Berlin 2025 donosi nove trendove i inspiraciju za globalnu barsku scenu
    02/10/2025
  • Novi niz zlatnih medalja za konjake ABK6 i Grands Domaines!
    02/10/2025
Facebook Barmen.hr
Barmen.hr
Instagram @barmenhr
Newsletter

Pretplatite se na naš
newsletter


Barmen.hr

Slobodno nas možete kontaktirati svaki radni dan 8:00 - 16:00 h

E-mail: [email protected]

Telefon: 051 320 633

OIB: 92875884723

  • O nama
  • Naši predavači
  • Privatni članovi
  • Pravni članovi
  • Zaposlenje
  • Cocktail catering
  • Sponzori
  • Škola barmena
  • Škola za bariste
  • Latte Art
  • Pivski znalac
  • Škola za Flair
  • Hobby barmen
  • Seminari


+385 51 320 633

[email protected]

Adresa ureda

Eugena Kovačića 2, 51000 Rijeka

Adresa održavanja edukacija

Ciottina 19/1, 51000 Rijeka

Adresa za treninge flaira

Zanonova 1, 51000 Rijeka

  • Uvjeti korištenja
  • Pravilnik o privatnosti
  • Zaštita privatnosti osobnih podataka
  • Načini plaćanja
  • Reklamacije i povrat
Barmen.hr © 2025 | Sva prava pridržana | Izrada web stranice: Intraweb d.o.o.

Postani član udruge
za 0 kn!


Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!


Saznajte više


Become a member of the Association
for 0 kn!


Free membership until 31st December 2020 for private users!


Read more

Barmen.hr koristi kolačiće kako bi Vam bilo osigurano najbolje moguće iskustvo pretraživanja naših web stranica. Pretraživanjem stranica pristajete na naše korištenje kolačića.