Ovog tjedna u rubrici BRZIH 10 donosimo razgovor s Alexom Conynghamom, osnivačem Slanea, jednog od najpopularnijih brendova u kategoriji irskog viskija. Slane je dobio priznanja kritike zbog svog glatkog, dobro izbalansiranog profila okusa, a s njim smo pričali na BCB sajmu održanom u Berlinu.
Možete li reći nešto o sebi i svom brendu?
“Moje je ime Alex Conyngham. Osnovao sam Slane sa svojim ocem Henryjem u partnerstvu s Brown-Forman korporacijom. Slane je prekrasno mjesto u Irskoj, a dom moje obitelji zove se Dvorac Slane. U njemu su se oduvijek poštovale glazbene i rockerske vrijednosti te su svirale pjesme Rolling Stonesa, David Bowieja, Springsteena, Metallice itd. U posao s viskijem ušli smo jer se glazba i viski savršeno dopunjuju. Uz sve to sam i farmer, uzgajam ječam na našoj zemlji i vodim tradicionalnu destileriju koja se nalazi kraj dvorca. Ječam proizvodimo više stotina godina i u jednom trenutku smo pomislili „zašto bismo proizvodili ječam za hranu kad od njega možemo proizvoditi viski“.
Jeste li ponosni na činjenicu da se brinete o cijelom procesu – od proizvodnje ječma do finalnog proizvoda?
Volimo kada se ostavi dojam da brinemo o svemu. I ponosni smo na to što svoj proizvod proizvodimo od polja do čaše, sve sami.”
Kakve proizvode imate?
Imamo Triple casked blend, Slane special edition i Batch Strenght.
Kakav je utjecaj pot stila na finalni proizvod?
“Uvođenje neslađenog ječma čini dvije glavne stvari u odnosu na irski viski. Doprinosi vrlo kremastom osjetu u proizvodu, daje mu neku svilenkastu teksturu, ali ga ujedno i prirodno začinjava. Kada proizvod dozrije u bačvama te začinske note dolaze do izražaja. Isto kao i za sušeno voće. Kada sad pogledamo naš oblik pot stila nije savršen kao drugi, za potpuno razvijanje potrebno je još vremena, ali ono što ćete sigurno od našeg proizvoda dobiti je taj kremasti okus. To je ujedno i naš jedinstveni irski način destiliranja viskija.”
Imao sam priliku razmišljati o Slaneu kao viskiju koji se može piti sam, s ledom, u koktelu, u svim oblicima… Kako ga vi predlažete?
“Kako god vam je želja. Nemam predrasude da se Slane viski mora piti na određeni način da bi bio dobar. Neka ga svatko pije na način kako mu odgovara. Sve što ja želim je napraviti viski koji će biti dovoljno dobar u svim oblicima. Čak i kad ga poslužimo s ledom da on zadrži svoj dobar okus.”
Najdraži koktel sa Slaneom?
“Nije baš koktel, ali to je trenutno moj najdraži odabir. U highball čašu stavim Slane, dobar led, sodu i koricu naranče. Slane ima taj slatkasti, voćni okus tako da mi je ta kombinacija trenutno najdraža. Možda još samo dodati koju kap narančinog soka. Ako bih trebao birati neki tradicionalniji koktel, jedan od meni najdražih je Boulevardier sa Slaneom.”
Što je s procesom starenja kod Slanea?
“Kod Slanea imamo različite razine starosti. Najmlađi viski nam je 4 do 5 godina star. No imamo i neke koji su mnogo stariji.”
Koliko bačvi trenutno imate na zalihi?
“Puno, stvarno puno. Na tisuće. Imamo tri različita viskija i sada još pokušavamo s različitim tipovima drveta. Eksperimentiramo, tako da ih stvarno mamo puno.”
Možemo li za pedeset godina očekivati viski i iz bačvi od irskog hrasta?
“Da, to bi bilo odlično. Posadili smo svoje drveće i očekujemo jednog dana proizvoditi bačve od svojeg, domaćeg irskog hrasta. Imamo divnog hrasta oko dvorca, ali za izradu bačvi treba biti posebno odabran.”
Preporučujte li posjet dvorcu hrvatskim posjetiteljima?
“Apsolutno. Naša destilerija je izgrađena s idejom da bude otvorena za posjetitelje. Moguće je pomirisati i probati proizvode, vidjeti proces izrade, upoznati se s procesom izrade… Udaljeni smo 30 minuta od Dublinskog aerodroma.”
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!