Chile ima nekoliko izrazito popularnih pića koja se redovno ispijaju. Najistaknutija su vjerojatno Pisco i koktel Pisco sour, crno vino Carmenere te Borgona, koktel od vina.
Ovo je ujedno i nacionalno piće Chilea, bistra tekućina slična brandyju. Proizvodi se u vinarskim predjelima Perua i Chilea destilacijom grožđa. Za njegovu pojavu ipak su zaslužni Španjolski osvajači koji su došli na ovo područje, kako je došlo do nestašice „oruja“, brandyja koji se proizvodio u Španjolskoj i uvozio u Chile, snalažljivi Španjolci proizveli su mu adekvatnu zamjenu. Iako su vinogradi u Chileu vrhunski uspijevali i bilo je toliko grožđa da je postala glavna sirovina za izvoz, 1595. je Španjolska zabranila uzgoj, ali ova odluka je bila skroz izignorirana. Proizvodnja Pisca započela je u 17. stoljeću, najvjerojatnije kao odgovor na španjolske brojne zabrane vezane za izvoz vina. Uskoro je ovo piće postalo jedno od popularnijih na kontinentu.
Pisco sour je koktel koji je tipičan u Južnoj Americi. Ime mu potječe od Pisca koje je ujedno i bazno piće, a sour dio se odnosi na sok citrusa koji mu se dodaje. Chileanska verzija Pisco soura (da, ima ih više, gotovo svaka država ima svoju verziju) sadrži Chileanski Pico i Pica limetu ali za razliku od primjerice Pisco soura u Peruu, Chileanski ne sadrži bjelanjak i bittere.
Jedna verzija priče o nastanku koktela je da je izvorno nastao u Limi u Peruu a smislio ga je Victor Vaughen Morris, barmen iz Amerike u ranim 1920. Morris je otišao iz Amerike kako bi radio u Cerro de Pasco, gradu u centralnom Peruu. 1916. godine otvorio je svoj bar u Limi i taj bar postao je izrazito popularan među stanovnicima visoke klase i strancima.
U Chileu se zasluga za koktel pripisuje Elliotu Stubbu, engleskom pomorcu na brodu Sunshine, koji je navodno ovaj koktel pripremao već 1872. Pisco sour je nacionalno piće Chilea i Perua, toliko su ponosni na ovaj koktel da se u Chileu prve subote u veljači slavi upravo dan Pisco Soura.
Carménère je zapravo vrsta grožđa koja se nekada uzgajala u Francuskoj regiji Bordeaux. Danas ga je tamo gotovo nemoguće pronaći jer je 1867. bolest Philoxera uništila gotovo sve vinograde u toj regiji. Na sreću, ova sorta loze je uvezena u Chile već 1850. pa se uspjela sačuvati kada je bolest uništila nasade u Francuskoj. Neko vrijeme se sorta čak smatrala izumrlom jer je u Europi bilo gotovo nemoguće ponovno uzgojiti ovu vrstu grožđa, a u tom razdoblju je činjenica da je upravo ta sorta izvezena na drugi kontinent bila zaboravljena. Tako je danas Chile zaslužan da ovo grožđe uopće postoji.
Od ove vrste nastaje vrhunsko vino što čini Chile jednim od najvećih proizvođača i izvoznika vrhunskih vina.
Borgoña je navodno porijeklom iz grada Talca i njegovih kvalitetnih vinograda gdje se mlado vino najvjerojatnije miješalo sa zrelim jagodama koje su rasle s druge strane obale rijeke Claro. Uz dodatak šećera i jagoda (iako se često dodaje i drugo svježe bobičasto voće) te okus mladog vina, ovo piće osvojilo je mnoga nepca. Može se reći da je ovo Chileanska verzija Sangrije.
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!