“Zadržali smo prvotno ime”- izjavio mi je glavni direktor Royal Dragona dok smo sjedili u sjeni velikog baldahina, pijuckali prijatno rashlađenu vodu te kušali odličan rižoto s morskim plodovima. “Restauraciju smo otvorili u listopadu 1991. g. Prije Kraljevskog zmaja ovdje je bila neka druga, puno manja restauracija. Mi smo je povećali, određene stvari promijenili i dodali nekoliko svojih ideja. Zadržali smo konobare na koturaljkama budući da nam se to činilo vrlo originalno i nadasve praktično.”
Da su konobari na koturaljkama vrlo koristan “izum”, čovjek može opaziti već na prvi pogled. Velike razdaljine i dugi hodnici između šarenih paviljona u kojima su postavljeni brojni stolovi u nizu, vrlo bi brzo izmorili i najvještijeg konobara. Da i ne spominjem gladne goste koji bi vjerojatno svoju juhu s rezancima čekali cijelu vječnost. Royal Dragon može se ponositi stvarno zadivljujuće velikim brojkama. Njegova površina, zajedno s velikom kuhinjom i upravnim prostorima iznosi skoro 3,5 hektara. Ima 5 tisuća sjedećih mjesta, zapošljava otprilike 1.200 ljudi, od toga 550 konobara i poslužitelja te preko 300 kuhara. Ostalo su činovnici, osoblje za nabavu, upravitelji, plesači i sl.
Dečki u lijepim žutim uniformama i s velikim srebrnim pladnjevima u rukama nasmijani su jurcali pored nas i raznosili hranu rijetkim gostima koji su u tim ranopopodnevnim trenucima polako punili restauraciju. Kako sam saznao, prije nego što ih zaposle, svi moraju proći jednomjesečni tečaj zahtjevnog posluživanja na koturaljkama. Na stalno čuđenje gostiju neki od najspretnijih konobara hranu raznose vozeći se unatrag.
Konobari na koturaljkama nisu jedina atrakcija Kraljevskog zmaja. S jednog kraja restauracije na drugi povremeno “preleti“ leteći muškarac, kako mu tepa osoblje. Nekoliko metara nad otvorenim dijelom restauracije razapeta je čvrsta metalna žica na koju je zakačen konobar kojeg pokreće mali motor. U obaveznom šarenom kostimu koji podsjeća na slavnu odjeću nekih kineskih vladara, samo projuri iznad glava začuđenih posjetitelja i odnese pladanj s hranom iz kuhinje na drugi dio restauracije.
Posjetitelje na ulazu u restauraciju dočekuju krhke tajlandske djevojke koje ga odvedu na dugi put prema njegovom stolu (kojeg je, naravno, korisno rezervirati). Put vodi pored velike kuhinje gdje je u trenutku mog boravka hranu pripremalo nekih desetak kuhara. Većina gostiju ipak u Royal Dragon dolazi tek navečer kada se smrači i vrući i sparni zrak Bangkoka ugodno rashladi. Kuhinja, po riječima direktora, priredi u trenucima najvećih gužvi bez problema i do 3.000 obroka na sat. Tada mnoštvo kuhara i njihovih pomoćnika radi punom parom. Mogu poslužiti i do 10 tona hrane dnevno! Najveća je gužva u restauraciji uglavnom vikendom kada je često i dupkom puna. Gostima nude tisuću različitih jela, specijalitete tajlandske, kineske, japanske i zapadnjačke kuhinje.
Na jelovniku je najzastupljenija morska hrana koju zaista pripremaju vrlo ukusno (što pisac ovih redaka može provjereno potvrditi). Zato je Kraljevski zmaj obljubljen među stanovnicima Bangkoka, ali i među mnogim turistima, posebno ruskim i japanskim koji rado sjede u mnogobrojnim, u kineskom stilu uređenim paviljonima. Često ga posjećuju i poznati tajlandski političari, umjetnici, estradne zvijezde i drugi važni ljudi kulturnog i političkog života. U samom srcu restauracije je velika pozornica na kojoj svake večeri predstavljaju tradicionalne tajlandske i kineske plesove.
“Dogodi li se da netko unajmi vašu restauraciju samo za sebe?” – pitao sam direktora. “Povremeno zaista iznajmimo Royal Dragon zatvorenim društvima.”, osmjehnuo se i dodao: ” Tada je, naravno, zatvoren za ostale goste. Restauraciju je jednom zgovodom iznajmila Honda za nekih 800 gostiju. I ukoliko vas zanima cijena, platili su milijun i pol bata što je približno 35.000 dolara.”
Izvor: turistplus.hr
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!