Tijekom zadnjeg Bar Coventa u Berlinu imali smo priliku razgovarati s Deborah Stewart, direktoricom međunarodne prodaje za brend Glenfarclas. Od nje smo dobili nekoliko vrijednih savjeta za korištenje whisky-ja i odgovor na pitanje kako započeti raditi u takvoj kompaniji. O tome surađuju li sve destilerije međusobno ili više preferiraju raditi samostalno, odvojene od svih drugih saznajte u tekstu u nastavku.
S viskijem sam počela raditi s 18 godina. Odakle ja dolazim, najbolji posao za ljetne praznike bio mi je biti turistički vodič u destileriji. I tako, radila sam kao turistički vodič i stvarno mi je zanimljivo. Zanimljiva mi je bila ova priča. Produkcija mi je bila zanimljiva i od tada moj interes samo raste i raste.
Prije 18 ne, ali s 18 je OK.
Iskreno, to je bilo više zbog praktičnosti za početak. Ali kad sam počeo raditi, moj prvi posao bio je rad za Glenfiddich i tamo je bio jedan divan gospodin koji se zove David Stewart, nije mi bio u rodu, iako sam ga pitala bi li on bio moj posvojeni tata. Ali bilo je vrlo zabavno jer je na mojoj znački tada pisalo Deborah Stewart, kao i kod njega, David Stewart. Bio je master blender, tako da je bio vrlo, vrlo zanimljiv gospodin. Od njega sam puno naučila.
Ohh, jako puno. Da. Na kraju dana, što se tiče viskija, još uvijek nešto od onoga što napravimo prodajemo drugim tvrtkama za miješanje i oni su uvijek vrlo sretni što imaju naš proizvod, pa iz tog razloga poznajemo sve. Svi prolazimo kroz iste stvari. Putujemo, pa smo vrlo druželjubivi ljudi.
Činjenica je da je još uvijek neovisan, još uvijek je u obiteljskom vlasništvu. U vlasništvu je iste obitelji već 157 godina, s petom generacijom u vlasništvu. Ali to je dovelo do donošenja odluka koje jamče kvalitetu našeg viskija, koje ga čine malo drugačijim od drugih. Dvije najvažnije stvari u smislu proizvodnje viskija su činjenica da koristimo samo bačve od sherryja. I to ne više od četiri puta.
Farklas je vrlo klasična marka, tako da tu zapravo i nemamo toliki problem. I mislim da, iako je rum možda prilično moderan u smislu koktela i svega ostalog, uvijek će postojati tržište za dobre single malt-ove.
Ovisi o danu, a ovisi o budžetu. Dakle, ako vam je za svakodnevnu upotrebu ne možete pogriješiti s 15-ogodišnjim.
Ovo su nas zamolili naši prijatelji iz Njemačke da napravimo za njih, pa oni ovo rade već dosta godina. Tako da sve bačve uvijek dolaze iz prosinca. U prvim danima dolazili su iz. I pustili smo ih tjedan dana prije božićnih praznika, tako da ih više ne možemo graditi tako kasno. Ali glumačka postava uvijek će biti od prosinca.
Nažalost, to nije moje tržište. Kolega Ian brine o Hrvatskoj i susjednim zemljama, ali znam da je tu negdje. Proveo je neko vrijeme u tom dijelu svijeta i to je visoko cijenio.
Dakle, omiljeni viski u našem asortimanu jee 105-ica, što je naša snaga u bačvi i kažemo, zašto napraviti koktel sa stvarno laganim viskijem, a ne znate što je to. Ako ga napravite s Glenfarclasom 105 znat ćete. To je stvarno dobar whisky. Osobno smatram da stvarno dobro funkcionira za sve staromodne ljubitelje whisky-ja.
Nešto dodatno što nismo spomenuli, a vi želite reći. Ne, mislim da ste pokrili najvažniji dio.
Hvala vam.
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!