Rubriku Brzih 10 nastavljamo s našim novim sugovornikom – Giacomom Baruccom. On je projektni menadžer Stillabunt brenda poznatog proizvođača Orsa Drinks. Brend je stvoren s idejom uštede vremena i novca, a s istovremenom mogućnošću poboljšanja kvalitete koktela. Njihov najpoznatiji proizvod, Magic Velvet, osvajač je Barawards nagrade za 2021. godinu u kategoriji “Prepare & Garnish”. S Giacomom smo imali smo priliku razgovarati na BCB sajmu održanom u Berlinu. Kako se stvorila ideja za prvi proizvod, tko je za nju zaslužan i koliko proizvodi utječu na koktele možete pročitati u nastavku.
Izvor: Home – Stillabunt Magic Velvet
“Zovem se Giacomo Barucco i projektni sam menadžer Stillabunt brenda. To je brend koji je povezan s Orsa Drinks. Brend je stvoren za vrijeme prve pandemije 2020. godine, a prvi lansirani proizvod nam je bio Magic Velvet.”
“On je potpuno veganski i Halal certificiran kao bezalkoholni. Napravljen je od prirodnih ekstrakata kako bi koktelima dao potrebnu pjenu. Potrebno je samo nekoliko kapi pomiješati s koktelom, dobro ga shakeati, promiješati i tu je posao gotov. Od jedne bočice od 95 ml može se napraviti preko 600 koktela. Ono što je jako bitno je da ne utječe na okus ili miris pića.”
“Nakon prvog proizvoda, Magic Velveta, počeli smo proizvoditi esencije. To je neka vrsta završnice za koktel. Potrebno ga je špricnuti na koktel prije posluživanja i to je to, jednostavni su za korištenje. Ima ih nekoliko vrsta kao što je gorka naranča, bijeli grejp i zelena mandarina. Zadnji proizvedeni su Bitteri za koktele, njih smo lansirali u ljeto 2021. Imamo aromatični bitter koji je sličan Angosturi. Niti jedan proizvod ne sadrži alkohol, svi su napravljeni na bazi glicerina i vode. Imamo još jedan bitter na bazi trešnje.”
“To je bila ideja Marca Caldonea. On je i naš brend ambasador. Kroz komunikaciju s ljudima i našim distributerima iz 50 država zaključili smo da su svi u potrazi za takvim proizvodom.”
“Stillabunt je latinska riječ i doslovno znači “kap koja izgleda kao suza” što ima smisla jer je proizvod u kapima.”
“Bjelanca utječu na finalni ukus koktela, a ni njihova pjena ne traje dugo. Dok Stillabunt ne utječe na miris niti na okus finalnog proizvoda, a i pjena može potrajati do 24 sata. Može se i unaprijed pripremiti i spremiti i tek naknadno iskoristiti. Ako se spremi dobro može potrajati i do 6 mjeseci, samo je potrebno pomiješati led i Stillabunt, shakeati ih i to je to, pjena se stvara. Prednost je i to što eliminira mogućnost salmonele.”
“Pa svi zapravo.”
“Dva potiska su sasvim dovoljna budući da je ukus vrlo intenzivan. To su zapravo esencijalna ulja razrijeđena glicerinom, tako da je stvarno dovoljno jako malo proizvoda.”
“Da, definitivno, to je i bio jedan od pokretača u razmišljanju o proizvodnji ovakvog proizvoda. Stvoriti nešto čime bi se proširili na “no ABV” tržištu. Isto tako u Orsa Drinks imamo kupce u preko 50 zemalja i želimo da naš proizvod bude dostupan svima, da se ne moraju brinuti zbog alkohola u proizvodu.”
“Vraćam se opet na prethodno, vidjeli smo da tržište bezalkoholnih koktela sve više raste kao i kupaca koji ne konzumiraju alkohol. Iako se u koktele dodaje samo nekoliko kapljica bittera nije dobro da se u njemu nalazi alkohol. Zato smo se odlučili da stvorimo ovakvu, bezalkoholnu verziju.”
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!