Danas vam donosimo intervju s Tatjanom Friedrich, barmenicom i brand ambasadoricom Lillet vinskih aperitiva.
Moja karijera započela je tako da sam radila u barovima dugi niz godina, u različitim barovima – od kruzera do barova u restoranima. U Njemačkoj imamo veliku barsku zajednicu. Nakon 10 godina, brand ambasador iz Havana kluba me pitao da se pridružim njihovom poduzeću i radim za Lillet za koji sada već radim dvije godine. Sudjelovala sam na mnogim natjecanjima u Njemačkoj za Campari i Bacardi prije toga i uvijek sam koristila Lillet u svojim pićima, pa je Lillet oduvijek bio moj najdraži vinski aperitiv.
Jedan od najdražih bi definitivno bio Buck and Breck u Berlinu. Bar je za mene mjesto gdje mogu doći i opustiti se, po mogućnosti popričati s nekim. Isto tako, mjesto gdje mogu biti sama kao žena i popiti piće. Ne smije biti preglasno.
Zadnji bar u kojem sam radila bio je Sullivan Bar u Frankfurtu. To je odlično mjesto, dobar bar gdje imaju odlične destilate. Frankfurt je jedan od najboljih barskih gradova u Njemačkoj, ne i najbolji, ali zasigurno jedan od najboljih.
Jedan od naših najznačajnijih vina su Lillet Blanc iz 1872. godine, zatim Lillet Rose iz 2011., te Lillet Rouge. Imamo i novog člana u našem rangu, Lillet Blanc Reserve iz 2012., napravljen u malim barrique bačvama s vintage linijama. Imamo samo 2000 boca tog vina u Njemačkoj, pa ako uspijete ugrabiti jednu, sačuvajte ju.
Preuzeto sa: whatadrink.blogspot.com
Vrlo važno za sve vinske aperitive je skladištenje. Mora biti čuvano hladno. Lillet može u hladnjaku biti 3 tjedna nakon otvaranja. Otvorena boca bijelog vina ne smije biti na polici nego u hladnjaku. Isto je i s aperitivima, bilo da je Sherry, Lillet ili Vermouth– čuvajte ih na hladnom, koristite ih u izradi pića i iskoristite ih brzo, to je vrlo bitno.
Ponekad je dosadno, ali trebamo biti zahvalni na gin i tonik trendu jer su ljudi zbog toga ponovno naučili piti gorka pića, kao quinquinu. U prošlosti, ljudi nisu voljeli takav tip pića, a sada su se, zbog gin i tonika, naviknuli na gorko što je bitno jer je sav tonik napravljen od quinquine. Ključno je da ljudi shvate da gorčina nije loša već kul.
Da, mislim da će se scena vratiti na osnove, klasiku. Barem se nadam. Danas, često, mladi barmeni bivaju unaprijeđeni prebrzo, a ne nauče što je zapravo dobro i kako se treba odnositi prema gostima. Gost je fokus.
Moram priznati, neki barmeni znaju biti vrlo arogantni što mi se uopće ne sviđa. Bila sam barmen dugo vremena i znam da većinu vremena fokus nije na tebi nego na gostu. Tako i treba biti. Ti si domaćin i gost treba biti primaran.
Ne, nikada! Međutim, mislim da je Hrvatska odlična zemlja. Jedna od najljepših zasigurno.
Nema na čemu i hvala vama!
Preuzeto sa: facebook.com
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!