To nije priča o marki, već priča o budućnosti ljudi koji su pod njegovim vodstvom pronašli svoj put. Osim toga, govori nam o čarima ruma kao piću koji se posljednjih godina na velika vrata vraća u barove diljem svijeta kao jedan od neizbježnih sastojaka u mnogim koktelima. Također, govori nam o svome putovanju do uspjeha, a barmenima savjetuje najbolji način za korištenje Santa Teresa 1796 ruma.
Santa Teresa i Alcatraz idu jedno s drugim, naravno. Santa Teresa osnovana je u Venezueli 1796. godine. Bila su to teška vremena u Venezueli, zbog izrazito povećane stope kriminala. Nakon što su 2003. godine članovi kriminalne bande napali i opljačkali tvrtku, sastali smo se s njima i dali im priliku da se iskupe kroz rad za tvrtku.
Zatim smo regrutirali i ostatak bande, kao i članove neprijateljske bande; riječ se proširila poput požara nakon što su ljudi čuli za njihovo pomirenje. Tako smo nastavili regrutacijom i ostalih bandi, stvarajući na taj način projekt Alcatraz, koji se od tada neprestano povećava.
Projekt trenutno obuhvaća 17-ak zatvora i uključuje oko 3000 ljudi koji igraju ragbi – koristimo ragbi kao platformu za podučavanje temeljnih vrijednosti za uspjeh, a to su disciplina, poštovanje, timski rad, sportsko umijeće i poniznost. Poniznost nabrajamo uvijek na kraju, jer je ona najvažnija. Poniznost je vrlina koja vas podučava da učite iz vlastitih pogrešaka i držite noge na zemlji.
Otkako smo započeli s projektom Alcatraz, stopa ubojstava pala je preko 90% (bila je oko 170 ubojstava na 100 000 stanovnika, a smanjila se na 12 u deset godina). Prvi vođa bande sada je brend ambasador za Santa Teresu, kao i njegov sin. Vrlo je uzbudljivo imati ove momke u timu, ne samo kako bi predstavili marku te ispričali našu priču, već kako bi služili zajednici, potičući djecu da teže ka drugom smjeru.
Nisam išao s njime i nisam posjetio Hrvatsku, no posjetio sam Sarajevo, koji je dosta blizu i to s bivšim vođom druge bande. Rado bismo bili otišli u Hrvatsku, međutim bili smo tamo na skupu Svjetske banke na kojem je on osvojio nagradu.
Moja priča o uspjehu? Mislim da to još uvijek nisam postigao, hahaha. Pridružio sam se tvrtki 1996. godine, a 1999. godine tvrtku je pogodila vrlo teška financijska situacija. Nismo smjeli dopustiti bankrot nakon 200 godina poslovanja, pri čemu sam ja u osnovi predvodio preokret tvrtke.
Nakon toga, rekao bih da je moj najveći uspjeh bio osnivanje projekta Alcatraz 2003. godine. Što se tiče tvrtke, najvećim uspjehom smatram sklapanje međunarodnog ugovora o distribuciji s Bacardijem. Zajedno predstavljamo marku tvrtkama diljem svijeta. Nadamo se da ćemo doći i u Hrvatsku.
Da, gin je definitivno vrlo brzo narastao u posljednjih deset godina. Ipak, vjerujemo da Super Premium rum također raste i nastavit će rasti. To je ujedno i cilj Santa Terese. Kada govorimo o rumu, odnosimo se na Super Premium rum. Mi ga opisujemo kao glatkim, suhim, posebito suhim, i uravnoteženim rumom, bez dodataka šećera ili „prečica“.
Riječ je o Solera rumu, ali da biste ga razumjeli, morate pojmiti Soleru kao i mi, jer svatko ima različitu definiciju Solere. Prije svega, razlikujemo teške, lagane i zanatske rumove, koji sazrijevaju u različitim vrstama bačvi ovisno o dužini odležavanja (od 4 do 35 godina, ovisno o teškim, laganim ili zanatskim rumovima).
Odabire se i izmiješa oko 30 različitih rumova, a time se rum naravno već uravnotežuje. Mješavina zatim prelazi u proces Solere, gdje odležava u razdoblju do dvije godine. Sustav kaskada u Solera procesu sastoji se od 4 reda bačvi i 4 reda spremnika. Dakle, rum prolazi kroz 4 reda bačvi, a zatim kaskadno kroz 4 reda spremnika.
U konačnici dobivamo zreli, glatki, suhi i uravnoteženi Santa Teresa 1796 rum.
Uvijek preporučam Old fashioned. (Old fashioned je laka preporuka.) Santa Teresa 1796 se nevjerojatno dobro uklapa u mnoge koktele, ali osobno volim ono što nazivam “laki Old fashioned”. To su u principu dvije mjerice Santa Terese 1796, jedna mjerica gazirane vode i, umjesto šećera (malo je suši), samo velika narančina korica oko ruba, a zatim u piće, na velikoj kocki leda. Doista fantastično!
Tako je. Sviđa nam se kombinacija, dijelom jer je toliko složena, ali istovremeno glatka, što ne ide uvijek zajedno. Kada ulazite u profil ruma, možda ćete započeti s notama meda, zatim kave, a sve to ima veze s različitim vrstama ruma – teškim, laganim ili zanatskim. Osjetit ćete nagovještaj prezrelog ananasa, zelene jabuke, banane, vanilije, orašastih plodova, duhana, limuna …
Bez brige, dopustit ću im da sami pronađu tračak nečeg zanimljivog i paprenog.
Hvala i Vama!