Počeo sam kao dostavljač pizza, a ozbiljniji susret s ugostiteljstvom u mom životu počinje upravo u Udruzi konobara i barmena Hrvatske. Tu sam vidio kako ugostiteljstvo nije samo ‘donesi i naplati’, već da je to puno šira priča koja sadrži puno više elemenata. I tada sam shvatio da je to ono što se meni sviđa.
U Leggieru sam već 11 godina. Na početku se sve svodilo na to da napravimo i odradimo što više, no kada se počelo otvarati sve više i više barova, shvatili smo da se neke stvari moraju mijenjati. Upravo u tom trenutku se javlja moja želja za razvijanjem. Tvrtka je to prepoznala i okrenuli smo se u smjeru standardizacije naše ponude i usluge.
Kad sam došao na poziciju voditelja moj glavni fokus bio je na edukaciji našeg tima i standardizaciji poslovanja.
Najvažnije je prepoznati u čemu si dobar i to razvijati. Odskočna daska u našem razvoju bio je dolazak cijeđenih sokova. Mi smo prvi uveli centrifugalno cijeđenje u lokalima i po tome smo prepoznatljivi. Da bi takav ugled zadržali moramo držati nekakav standard. Sjeti se koliko voliš naš cheese cake 🙂
Imamo sustav proizvodnje koji je u našoj proizvodnji, a što se tiče same kave i sokova, postoji interna kontrola od strane nas. Svaki naš lokal posjećen je od strane regionalnog koordinatora barem dva puta mjesečno.
Kad imaš mogućnost svoja stručna znanja primijeniti negdje onda je to to. Kada već nešto radiš probaj to razvijati na način da budeš drugačiji od drugih. To je ono što mene vodi i što je meni Leggiero pružio. Ja sam bio konobar, ali htio sam puno više. Leggiero bar je to prepoznao i uložio u moje znanje i vještine. Dali su mi priliku, tim ljudi, kasnije i više timova ljudi, edukacije, nadogradnju…
Svi koji uđu u tim moraju zadovoljiti visoke standarde našeg branda. Neki su odlični u šanku i puno više vremena i treninga posvećuju pripremi pića, dok su neki vrlo vješti s gostima i s njima radimo komunikacijske i prodajne vještine.
Najveća prednost rada u Leggieru je mogućnost napredovanja. I ja sam došao kao konobar, a sada sam glavni trener i koordinator. To je svima dokaz da svojim zalaganjem i radom mogu u Leggieru pronaći stalni posao.
Odlazak na destinacije koje su kulturološki drugačije od nas, koje nude neke stvari koje su nama ovdje totalno nedostupne i nepojmljive su puno pridonijele mom razvoju privatno, ali i poslovno. Počeo sam shvaćati da stvari koje funkcioniraju ovdje ne moraju funkcionirati svugdje. I taj dio donošenja iskustava izvana u svoju zemlju i među svoje ljude je fenomenalan.
Svi koji se bave ugostiteljstvom su jako društveni i komunikativni. Upravo takve ljude sretneš kad ideš na planinu. Ljude koji su totalni opuštenjaci, koji uopće ne gledaju na nekakva životna materijalistička pravila. Takvi ljudi i priroda su doista dobitna kombinacija. Mjesto na kojem opustiš glavu, fizički se istrošiš, a psihički se opustiš i vratiš se natrag punih baterija.
To je bitno jer je naš posao je jako iscrpan i rad s ljudima je jako zahtjevan. Priroda fizička aktivnost i opušteni ljudi su po meni jako dobar izbor za bilo kojeg konobara ili osobu koja se općenito bavi ugostiteljstvom.
Rekao bih da svaki ugostitelj treba poznavati svoje kvalitete. Treba pronaći tih par stvari koje su dobre i u njih treba ulagati. Pored toga je svakako potrebno pratiti trendove.
Ugostiteljstvo se mijenja i ljudi imaju puno više dostupnih informacija nego što su to imali prije i stoga traže više. Ako imaš dobar sok, dobrog konobara ili dobar ambijent to razvijaj i sve više i više to naglašavaj.
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!