Mnogi konobari i barmeni teže ka savršenstvu u svom profesionalnom razvoju. Donosimo Vam tehnike i savjete koje će Vam, ako ih već ne primjenjujete, pomoći u procesu rada.
1. Pratite trendove
Morate biti ukorak s trendovima kao što su nova žestoka pića, metode destilacije, nove kreacije koktela i društveni trendovi. Neki trendovi u industriji pića traju godinama, a neki vrlo kratko. Problem je što se ne može uvijek utvrditi hoće li se trend „uhvatiti“ ili ne.
2. Ovladajte umijećem free poura
Iako točenje iz jiggera ima svoje prednosti i čari, ako ovladate free pour tehnikom izgledat ćete glamurozno, profesionalno i uštedit ćete mnogo vremena u radu. Prije korištenja, ovu tehniku morate usavršiti jer ćete u protivnom izlijevati previše sastojaka i stvarati gubitke, a kokteli Vam neće biti konzistentni.
3. Prijavite se za natjecanje barmena
Prijavom na natjecanje barmena svoje barmenske vještine održavate na visokoj razini. Ne morate pobijediti na natjecanju ili otići s medaljom, jednostavno se umrežite i povežite s ljudima iz industrije i to će Vam pomoći da budete u toku s trendovima.
4. Funkcionalno posložite vašu radnu jedinicu
Što je vaša radna jedinica organiziranija, to ćete biti učinkovitiji i produktivniji. Osmislite proces, rutinu i korake o brizi svakog pojedinog dijela bara. Priprema se vrši prije početka smjene kako bi se, jednom kad smjena počne, mogli posvetiti radu, umjesto rješavanju sitnih problema koji će Vas usporavati.
5. Trenirajte sluh
Barovi mogu biti veoma glasni, ali bez obzira na uvjete, većina kupaca ne želi se ponavljati više od dva puta kada naručuju piće. Nevjerojatno je važno da vježbate svoje vještine slušanja i da kupcu zaista posvetite punu pažnju kada prvi put nešto zatraži. Time ćete također i povećati šanse za napojnicu.
6. Shvatite što je za bar profitabilno, a što nije
Barmeni moraju razumjeti što baru u kojem su zaposleni donosi profit te biti upućeni u metrike koje određuju profitabilnost bara.
7. Naučite upselling
Svaki pravi barmen trebao bi znati upselling. To je tehnika u kojoj se poziva kupca da kupi skuplje proizvode, usluge ili nadogradnje kako bi se ostvario veći prihod. Da, barmen je, uz sve za što je zadužen, i prodavač. Svaki profesionalac u industriji pića koristi tehniku upsellinga i s njom se drastično može povećati profitabilnost, kako bara u kojem radite, tako i cijene Vašeg rada na tržištu.
Postanite članovi Udruge konobara i barmena Hrvatske, najaktivnije udruge tog tipa u Hrvatskoj. Djelujemo na području cijele države i surađujemo s ugostiteljima, hotelskim kućama, firmama za organizaciju evenata i partija na svim poljima razvoja i poslovanja. Članstvom u Udruzi dobivate savjet, edukaciju, pravnu pomoć i mnogo drugih pogodnosti. Steći ćete brojna prijateljstva i poslovne kontakte u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu pošto surađujemo s više država.
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!