Ove je godine otvoreno peto izdanje natjecanja barmena pod nazivom Art of ITALICUS 2023. Izazov Art of ITALICUS aperitivo izgrađen je na uvjerenju da su svi barmeni umjetnici, a program je osmišljen kako bi ih potaknuo da budu što kreativniji okupljajući industriju u stvaranju koktela nadahnutih umjetnošću koji najbolje predstavljaju aperitivno iskustvo, istovremeno prikazujući duh ITALICUS-a kroz kreativne tekuće izraze.
Natjecanje je bilo otvoreno u 11 država: Italiji, Španjolskoj, SAD-u, Velikoj Britaniji, Hrvatskoj i Sloveniji, Francuskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Norveškoj, Švedskoj, Švicarskoj.
“ART OF ITALICUS, APERITIVO CHALLENGE – komentira Giuseppe Gallo, osnivač i izvršni direktor ITALICUS-a – je program koji mi daje veliki ponos što otkrivam i upoznajem, iz godine u godinu, nove talente u nastajanju u našoj industriji. Natjecanje je zamišljeno kao kreativna platforma koju će barmeni koristiti kako bi izrazili svoj kreativni senzibilitet, ostajući povezani s kulturom Aperitiva s brendom. Prošlogodišnje izdanje imalo je više od 1200 prijava diljem svijeta, u 12 zemalja, rezultat koji nas tjera da nastojimo nastaviti s inovacijama i podržavati našu zajednicu barmena, dok radimo zajedno na promicanju održivije budućnosti za nadolazeće generacije.”
Regionalni pobjednik odlazi na globalno finale koje će se održati 28. svibnja u Rimu. Svi nacionalni pobjednici dobit će plaćeno putovanje na finale, a globalni pobjednik AOI aperitivo izazova 2023. dobit će željnu titulu ITALICUS Bar Artist of the Year 2023 i priliku za ekskluzivno mentorstvo s Giacomom Giannottijem, talijanskim barmenom i voditeljem Paradiso cocktail bara u Barceloni koji je nedavno dobio titulu najboljeg bara na svijetu u slopu dodjele nagrada 50 Best Bars 2022. Pobjednik će također dobiti godišnju pretplatu na Shoshin Arts Club, virtualno središte koje pretplatnicima nudi priliku da istraže sve moguće barove teme i sposobnost učenja od miksologa svjetske klase.
Regionalno finale održalo se u Vintage baru u Šibeniku, a od osam izabranih natjecatelja za regionalno finale izdvojilo se troje najboljih.
Ovogodišnji predstavnik Hrvatske i Slovenije na globalnom natjecanju je Filip Sarilar, mladi barmen, voditelj i glavni trener škole barmena u sklopu barmen.hr. Na drugom se mjestu našla Natali Borić, barmenica Noel restorana i bara u Zagrebu, ocijenjenog Michelinovom zvijezdicom dok se na trećem mjestu našao slovenac Jan Križaj, barmen Neubara u Ljubljani.
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!