Kao što smo već objavili, bili smo na Whisky sajmu i  dobili izvanrednu priliku porazgovarati sa Ivicom Skočićem, direktorom službe za jaka alkoholna pića Coca-cole HBC Hrvatska. Pored svih Jack Daniel’s proizvoda na koje smo navikli, posebno nas je privukao Sinatra Select edition koji je bio predstavljen na sajmu. Zanimalo nas je malo više o ovoj ediciji pa smo pitali stručnjaka.

 

Frank Sinatra je na neki način i proslavio Jack Daniel’s zar ne?

Da,  on je prvi pravi brend ambasador Jack Daniel’s-a i stvarno ga je proslavio u Americi i na svjetskom nivou. Kada je njegova karijera završila, kada je pokopan, pokopali su ga s bocom Jack Daniel’s-a. To je ta specifičnost i to svi znaju. Zbog te legende Jack Daniel’s je potpisao ugovor s njegovom obitelji i otkupio prava da napravi ovu specijalnu bocu i zapakira ju u posebnu kutiju.

Naranđasta boja je bila omiljena boja Franka Sinatre, a ovdje je i njegov omiljeni šešir. Sama kutija sadrži knjižicu sa jednom specijalnom pričom i kad se samo piće proizvodilo, naravno da nije moglo biti obično. Same bačve su drugačije izrezbarili iznutra, stavili ih na više položaje u samom skladištu kako bi taj whisky bio jači, tamniji i robusniji.

Na ovaj način uzeo je maksimalno od drva iz same bačve i stvarno je za prave znalce. Zaista je namjenjen za kolekcionare i ljubitelje koji već imaju cijelu obitelj whiskija i žele ju nadopuniti s ovom bocom. Na isti način se i konzumira, na specijalnim večerima uz dobru glazbu, za posebne trenutke.

 

Čuli smo za još jednu posebnu ediciju – Silver Select Jack Daniel’s, može li ga se kupiti u Hrvatskoj?

 

Ne, Silver Select je jedna edicija Jack Daniel’s-a koja je namijenjena isključivo za Duty free shop-ove. Jack Daniel’s radi jako puno tih specijalnih edicija, mi imamo nešto iz serije Master Destiler. To je sedam edicija, i svake godine izlazi nova u povodu master destilera, a Silver Selection je samo za Duty free shop-ove, imali smo ga prilike probati ali za Hrvatsko tržište nije namijenjen.

 

Postoje li još neke posebne edicije koje su namijenjene baš za određene dućane ili države?

Postoje, za Hrvatsku je bio White rabit, serija koja se brzo rasprodala. Inače White Rabbit je prvi saloon u kojem se prodala prva boca Jack Danielsa. Onda postoji edicija Fire brigade…

Jack Daniels ima jako puno priča, i povodom svake od tih priča on izbacuje posebne serije boca samo za kolekcionare.

 

Recite nam, Winter Jack je isto bio specijalna edicija?

To je bila zimska edicija, isto tako za ljude koji vole i uživaju u Jack Daniel’s-u, ali žele ga popiti na jedan drugačiji način i u prilici u kojoj ga do sada nisu imali prilike uživati. On je jako dobro prihvaćen na tržištu. Iako je bilo zamišljeno da to bude edicija za samo jednu zimu, vjerojatno će radi načina na koji je prihvaćen ostati još barem jednu.

Jack Daniels jabuka cimet, sa klinčićem već sadržanim unutra se podgrijava se na temperaturu od otprilike 60 stupnjeva i konzumira se iz šalice. Može se reći da je to jedna zanimljiva varijanta uživanja u čašici ili ovom slučaju šalici dobrog whiskyja.

 

Postoji li dućan u kojem se mogu kupiti apsolutno sve edicije Jack Daniel’s-a koje su se proizvele, je li takav dućan ikad napravljen?

Pa u principu, na Hrvatskom tržištu dosta kupaca nema sve edicije nego ima onako, od svega po malo, ali na svjetskom tržištu postoje. Ja sam osobno bio u Americi i našao nekoliko sjajnih dućana koji zaista drže sve, jedino je stvar u tome da su edicije limitirane, tako da je teško imati sve s obzirom da se brzo rasprodaju.

Tako i Sinatra Jack Daniels, u Hrvatskoj ima malo više od 100 boca. Sada je ostalo svega 20-ak boca, a kada ga rasprodamo, nisam siguran da ćemo uspjet dobiti još novih. Oni dosta rade na taj način jer ni sami kolekcionari ne žele da baš svatko ima tu bocu. Vlasnik Jack Sinatre želi biti jedan od 100 u Hrvatskoj ili jedan od 10.000 u svijetu koji je uspio doći do te boce. Konzumira ga rijetko, u posebnim trenucima, odgovorno.

Svaki Jack ima svoj način ispijanja, npr., Gentelman Jack je razblažena varijanta, on je više za pripadnice ljepšeg spola ili za muškarce koji vole blaži whisky. On ima note badema i ogrozda, krasan i svilenkast okus. Izbačena je na tržište i edicija s medom, med je baš za tu prigodu shootera, za rashlađenu konzumaciju kada hoćeš nešto onako, ajmo reć malo brže proslaviti. Postoji još i Single Barrel, on leži sedam godina u bačvama, malo je jačeg okusa, ima 43% alkohola. Sedam godina u bačvi leži na najvišim položajima tako da uzme najviše iz bačve.

U principu, kod whiskyja su to najbitnije stvari. U kakvoj bačvi leži, na kojem položaju, i što se radi s bačvom, dali je posebno izrezbarena ili paljena na poseban način.

 

U kakvim bačvama odležava Jack Daniels?

Američki bijeli hrast. Jack Daniels je i najveći izvoznik takvih bačvi jer jednom kada ih iskoriste, oni je prodaju škotima, rumovima, svi vole te bačve jer bačve u sebi već imaju malo vanilije i ostalih aroma i svako voli takvu bačvu iskoristiti.

 

Hvala vam na razgovoru, nadamo se da ćemo se na sljedećem whisky sajmu još bolje upoznati sa starim edicijama i vidjeti neke nove.