Na sajmu Bar Convent Berlin razgovarali smo s Jeffreyjem Morgenthalerom – barmenom, fizičarem i arhitektom. Osim toga, autor je dviju knjiga koje su promijenile život mnogih barmena, „The Bar Book“ i „Drinking Distilled“. Jedan od njih je i Zoran Lukić, predsjednik Udruge konobara i barmena Hrvatske, kojega je Jeffrey oduševio sa svojim radom i čije su mu knjige bile izvor novih informacija, inspiracije i entuzijazma.
Nisam vlasnik, već menadžer, obični zaposlenik. Još uvijek radim u šanku četiri noći u tjednu.
Nisam, imam dvije diplome, jednu u fizici i drugu u arhitekturi. Ali jednostavno za mene ne bi imalo smisla raditi bilo što drugo. To volim. To je jedino u čemu sam zaista dobar. Kao što sam rekao u svojoj prezentaciji, ne volim to uvijek, ponekad to mrzim, ali i to je dio posla.
Morao bi ih zapisati jednog dana, jer svi mi znamo koje su, ali ih zapravo nikada ne navodimo.
Spomenuo bih ih nekoliko, a rekao bih da su to:
Imamo puno takvih načela. Primjećujem da neki elitni koktel barovi najviše vrednuju stručno poznavanje jakih alkoholnih pića ili smatraju inovaciju kao najvažniju vrijednost. To je sasvim u redu, ali u svom baru samo želim da ja i moji suradnici uživamo na radnom mjestu. Mislim da se zato i toliko dugo zadržavaju.
– Zoran Lukić
To nije lak zadatak. Nisam rođen kao menadžer, već sam stalno učio. Puno sam griješio na tom putu, ali nije sve za baciti i kad pogriješimo. Kao što sam rekao u svom govoru, ne brine me da li ste uvijek najbolji barmen na svijetu, sve dok se trudite.
Tako je. No, ne shvaćam suviše ozbiljno te nagrade; ne zamaram se time da budem najbolji, već samo želim imati mjesto gdje se svi osjećaju ugodno i sretno.
Ljudi su stvarno ludi za tim nagradama. Osobno im nikada nisam davao toliku važnost, a imam ih mnogo.
Pisao sam za Playboy otprilike šest godina. Nastojali su proširiti asortiman koktela, nalik na Esquire ili GQ magazin. Zabavili smo se i objavili nekoliko dobrih članaka. Bilo je to cool iskustvo, spominjem se za Playboy i imam još jednu prekriženu stavku na popisu.
Obje su strane povezane. Pojavim se ujutro i vodim računa o baru, a zatim uskočim u šank i kad završim, napravim još par stvari i onda odem kući.
Nastojati biti dobra osoba uistinu pomaže. Osjećam da je to jako važno, kao i činiti uvijek najbolje što možeš.
Većina nas zapravo ne ide na piće nakon posla. Na koncu dana, svatko ima svog posla, obitelj, veze.
Govorio sam o tome kako sam pokušavao naučiti fotografiju. Ono što je meni zaista pomoglo bilo je pronaći uzore, proučiti ih i pokušati biti poput njih. Nije bilo poznatih barmena kada sam se počeo baviti bartendingom, a također nisi mogao pročitati članak na internetu o Aleksu Krateni, toga jednostavno nije bilo. Dakle, našao bih barmene u svom gradu i samo ih promatrao, družio se i naučio od njih sve što sam mogao.
Uvijek. Imam gomilu ideja i stalno ih promičem. Najprije ćete vidjeti više fotografije od mene. Puno više fotografije.
Upravo tako.
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!