Od moje 14. Godine moje posao je kuhati kavu.
Kada sam dobila prvi posao u jednom lokalnom kafiću u mom rodnom gradu (Glenwood Springs, Colorado), nisam očekivala da ću još uvijek biti barista sa svoje 22 godine. Ponekad imam osjećaj da je to zapravo jedina stvar koju znam raditi.
Dobro se sjećam mog prvog radnog dana u kafiću. To je bio pakao. Dana mi je odgovornost da opskrbim jutarnju rulju kavom, nisam ni slutila što to znači. Nisam imala pojma o kafe aparatu. Nisam znala kako pravilno zagrijati mlijeko. Sjećam se prizora 15-20 praznih šalica koje čekaju da ih napunim sa kavama, macchiatima i cappuccinima. U tom trenutku zapravo nisam imala pojma koja je razlika ako ćemo iskreno. Najbolje se zapravo sjećam kako sam spržila ruku, kako su se derali na mene, kako su bili šokirani što neznam što je Caffe breve. Maklnuli su me sa šanka na dobrih mjesec dana ako ne i više.
Posao sam po sebi izrazito težak, uglavnom radi odnosa s ljudima. To uistinu i je najgori dio. Ali postoji i dobra vijest, nakon svakog bezobraznog gosta koji nezna reći hvala i molim, dolazi jedan fini gopodin koji je zapravo divno odgojen. Nakon svake bahate studentice koja naručuje dok telefonira (ništa osobno) dolazi šačica divnih mladih ljudi koji su me tretirali kao ljudsko biće i pobili tvrdnju da je moja generacija u banani.
Zašto su ljudi toliko osjetljivi kad je u pitanju kava? Zato jer je kava ozbiljna. Pili vi crnu, filtriranu ili soja kavu sa okusom vanilije i dodatnim šećerom sa Michelangelovim crtežom na pjenici – kava je bitna. I netko je morao naučiti kako da je napravi za vas.
Nedostatak priznanja je zapanjujući, a nedostatak uvažavanja čak i više. Susrela sam se sa toliko lošeg ponašanja kao uslužni djelatnik u mojih 8 godina rada da sam se zauzvrat počela i ja ponašati loše prema takvim gostima. Jolee McBreen je napisala 10 razloga zašto mrzi biti barista, što me zapravo i ne čudi, dapače, ja bi se vjerojatno mogla sjetiti i puno više.
Ali, uzmemo li u obzir da sam zadnjih 8 godina u tom poslu, vjerojatno i nije toliko loše. Dakle, donosim vam 10 razloga zašto ja osobno, uzevši u obzir loše i dobre dane, bezobrazne i ljubazne ljude zapravo obožavam biti barista.
1) Jutarnji gušti
Moj posao bariste me pretvorio u jutarnju osobu. Prije nego sam postal barista, I kad sam bila između poslova, 6 ujutro za mene nije ni postojalo, ali to je zapravo najljepši dio dana. Rano buđenje je uvijek pozitivno iskustvo, pogotovo ako vam je dobra kava nadohvat ruke.
2) Glavni razlog
Ništa na svijetu ne miriše bolje od kave, a možda samo par stvari ima bolji okus. Što je bolje od savršenog espressa, sa svom njegovom pjenicom boje karamele sa točkicama boje čokolade? Teško da sam u bilo kojem drugom slučaju uzbuđena kao kada napravim pjenicu savršenu i besprijekornu kao svježi snijeg. I onda je pomješam sa espressom, i napravim savršenu rozetu…. nema puno boljih osjećaja od ovoga.
3) Žeđ za znanjem
Jednom kada se zaljubite u kavu, sve aspekte njezine pripreme od zrna do šalice više nema povratka. Uskoro ćete htjeti znati sve, od kuda izvornog porijekla i kako se pržila do toga kako se priprema u french pressu. Svo svoje vrijeme potrošit ćete na njuškanje i pijuckanje. Znam da to zvuči kao pomalo čudan način na koji ćete provoditi vrijeme, ali tako ja provodim svoje i nema sretnije osobe od mene, što me dovodi do idućeg razloga.
4) Kava – štreber
Postala sam totalni štreber što se tiče kave, a savršeno mjesto za naći još štrebera o kavi i razmjenjivati štreberske stvari o kave je obično kafić – najčešće iza šanka. Radit ćete sa mnogo fascinantnih, zanimljivih i strastvenih ljudi kada radite kao barista. Neke od mojih najbližih prijatelja sam upoznala na poslu. Mislim da se to dosta ne dešava u brojnim drugim poslovima.
5) Priroda pokusa
Nekada je biti barista isto kao biti ludi znanstvenik. Kako da postignemo da mlijeko ima okus
kikirikija? Ili kao izviđački keksi? Zašto ima okus kao da je pržena na tri različita načina? Zašto bademovo mlijeko ima okus poput drva i kako da postignemo da prestane imati taj okus? Dakle, kada idući put naručite neki specijalitet kafića, budite svjesni cijelog postupka na koji se dolazi do tog okusa, i probajte bolje zapažati okuse.
6) Latte art
Teško ga je svladati, zabavno ga je izrađivati i vrijedi svakog „waaaaau“ i „aahhhhh“
7) Stalni gosti
Dobro jutro „američka kavo“! Kako ste „mali macchiato“? Pozdrav „Bijela kavo“. Sačuvao sam vam kolač.
Da, neki gosti su otresiti i bezobrazni, neki su pristojni, a neki su stalne mušterije. Bez obzira na to dali su ti ljudi lepršavi ili depresivni pri komunikaciji, oni su poznati i izražavaju svoju zahvalnost time što se vraćaju iz dana u dan. Ljudi vole doći u kafić i dobiti svoj napitak bez da vam po stotisućiti put ponavljaju što piju i kako piju. Osjećam se odlično kada samo zamjetim lice i već znam što moram napraviti. A zahvalnost učini da se osjećam još bolje.
8) Imenuj tog baristu
Na isti način obožavam, obožavam i obožavam kad mi se mušterija obraća mojim imenom (ponekad i nadimkom). Većina naših stalnih mušterija zna svačije ime, i to čini da se osjećam toplo i pahuljasto i ugodno.
9) Napojnice
Svaka napojnica je dobra napojnica. Bariste, kao i konobari nisu najplaćeniji ljudi na planeti i dosta zavise od svoje manće. Postati barista zahtjeva postizanje nekih izuzetno detaljnih i teško savladivih vještina. Gosti koji ostavljaju dobre napojnice (dakle, bilo koji gosti koji ostavljaju napojnice) čine da još više zavolim svoj posao jer pokazuje da prepoznaju i shvaćaju da vještina koju imam i s kojom izrađujem njihov napitak sigurno nije nešto što se stekne u jedan dan.
10) Povlastice
Kada radim smijem popiti neograničenu količinu kave koja me „drži“ da izguram dan. To je povlastica. Kada ne radim mogu doći na posao i popiti kavu po jeftinijoj cijeni. I to je povlastica. Ali uz ove povlastice imam i prednost znanja o kavi. Tako da kad sam bilo gdje drugdje osim na poslu – u trgovini, u restoranu ili u nekom drugom kafiću – znam što valja, i mogu uživati u tome što valja. Za razliku od mnogih drugih Američkih kavopija, barista razvije ukus za kavu koja postane ukorijenjeno zadovoljstvo, a ne samo nužnost. To je svakoko povlastica.
Za sve vas kojima se ovaj tekst svidi, za sve vas koji želite postat baristi, steći fascinantno znanje o kavi, za sve vas koji ste jednostavno zaljubljenici u kavu, Udruga konobara i barmena Hrvatske vam pruža priliku, još jedan dodatni termin za tečaj barmena već 07.12.1014
Ukoliko ste zainteresirani kontaktirajte nas na [email protected] ili na br. tel – 051/320-633 (od 8 do 16)
Izvor: elephantjournal.com
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!