Raditi kao barmen je idealno….za neke. Za neke se ispostavi da to nikako nije posao za njih. Prije no što odaberete ovaj posao kao početak neke ozbiljne karijere, pročitajte sljedeće:
- Biti barmen je težak posao. Mnogi ulete u njega misleći da je jako lagan, da sve što radiš je visiš u šanku čitavu večer. Iako je zaista društven posao i ima mnogo zabavnih aspekata, primarno je zbilja težak. Cijeli dan ste na nogama, u stalnom kontaktu s ljudima i stalno u pokretu tako da za početak budite sigurni da to možete. Ljudi mogu biti fenomenalni ali mogu biti i iznimno teški tako da uzmite u obzir i tu činjenicu
- Morate biti pristojni prema gostima. Provesti ćete puno vremena s ljudima pod utjecajem alkohola i morate biti pristojni prema njima. Ok, u nekim ekstremnim situacijama može vam pomoći izbacivač ako je stvarno ružna situacija, ali načelno ste prepušteni sami sebi. Ako želite biti barmen pomirite se s tim da ćete trpjeti i neke ne baš zabavne stvari od gostiju. I kolega. Tako da budite spremni na čeličenje živaca.
- Morate znati granice. Iako morate biti dobri prema gostima, ne smijete biti predobri. Ljudi će vam se nabacivati. Stalno. Načelno je loša ideja spetljati se s gostima. Ako ne znate granice u druženjima i koketiranju, to bi moglo loše utjecati na vašu karijeru. U ovu kategoriju spada i petljanje s kolegama/kolegicama.
- Iako je plaća dobra, to ne znači da je i stalna. Većina barmena radi sezone a zime odmara. Ne nužno, ali u pravilu je teško da ćete čitavu godinu raditi za veliku lovu tako da nemojte da vam to bude i jedina motivacija. Da se razumijemo, možete vi izvrsno raditi i čitavu godinu. No to zahtjeva mnogo ulaganja u sebe, konstantno učenje i napredovanje.
- Možete se uvaliti u probleme. Legalne probleme. Ako niste pažljivi i poslužite previše pića nekome tko je već vidno pijan. I njemu se nešto desi, spomene li da ste mu vi točili pića, dobiti ćete kaznu. Osim toga, kaznu možete dobiti i ako poslužite maloljetne osobe. Treba biti pažljiv i koncentriran što nije uvijek lako, pogotovo ne na samom početku.
- Postoji puno opcija gdje možete biti barmen. To može biti luksuzni restoran, noćni klub, barovi raznih tema, hotelski barovi, beach barovi… Bitno je da izaberete mjesto koje vama kao osobi najbolje odgovara. Već sama činjenica da se osjećate ugodno na mjestu gdje radite olakšat će vam da se fokusirate na sam posao.
- Posao barmena najčešće je za noćne ptice. Nije to nužno samo noćna smjena, no pretežito barmeni ciljaju na nju radi plaće i napojnica. Uglavnom, ako vam je u interesu dobro zaraditi, pripremite se na to da ćete noći provoditi budni i spavati čitave dane. Ako planirate takav rad samo u sezoni, bit će naporno, ali izdrživo, no ako tako planirate čitavo vrijeme, bit će vam iznimno teško.
- Bit ćete okruženi alkoholom. Puno alkohola. Ako imate ili ste imali problema s alkoholom u bilo kojem smislu, razmislite je li to posao za vas. Svaki bar ima svoju politiku, negdje smijete popiti poneko piće, negdje to ne dolazi u obzir. Poštujte odluke svog poslodavca, vjerojatno su nastale radi loših iskustva.
- Vaši prijatelji očekivat će da ih častite. Ili da im date cugu jeftinije. Kako ćete to odraditi, ovisi o vama, način na koji komunicirate sa svojim prijateljima može uzrokovati probleme na poslu ali može i bit sasvim u redu. Ovisi o vama ali i vlasniku i voditelju bara. Probajte se ograditi od toga da im konstantno daje nešto jeftinije, uvijek možete počastiti jednu rundu nakon par ispijenih. Ako pređete granicu, jednostavno objasnite frendovima da je sve čime ih počastite iz vašeg osobnog budžeta i da ne očekuju konstantno čašćenje.
- Ovo je društveni posao, doduše, površno. Upoznati ćete jako puno ljudi (iza šanka i ispred) ali većina tih odnosa ostat će na pozdravu. Nemojte previše računati na te ljude ako zaglibite u nekakvoj nevolji. Poznanstva su uvijek dobra, ali sjetite se da imate i dobre prijatelje koji nemaju veze s vašim poslom i nemojte ih pretjerano zapostaviti radi karijere.
- Od vas će se očekivati da znate za sva pića na ovom svijetu. Ljudi se znaju naživcirati i kolutati očima ako ne znate za neki koktel koji je zadnji krik mode na instagramu. Morate pratiti trendove, i konstantno učiti nešto novo. Ovaj dio olakšat će vam ako se zaista zaljubite u ovaj posao, a to zaista nije teško. Možda trendseter budete upravo vi!
- Ovo ne mora biti vaš zadnji posao, i ne, ne morate ga raditi zauvijek. Ako ste zainteresirani za ostanak u industriji uvijek možete raditi za razne brendove pića, educirati itd, no to naravno podrazumijeva da ste za vrijeme svog barmenstva uložili maksimalni trud u dodatno učenje. Možete otvoriti svoj bar ili postati voditelj…. izbora je mnogo.
- Uvijek se imate gdje vratiti. Ako neki drugi posao ne bude išao po planu, uvijek možete ponovno zakoračiti u šank i raditi koktele. Barem u pauzi dok još odlučujete što vam je sljedeći korak. Ovo je znanje koje vam nitko ne može oduzeti 🙂