Dobrobit kave i čaja

Kava i čaj veliki su prijatelji kože, od njih se radi razna kozmetika koja štiti od preranog starenja kože i uklanja celulit. Ovi čudesni napitci koriste se i u izradi parfema jer su njihove arome neizostavne. Čak jedna šalica kave ujutro na tašte popravlja i najproblematičniji ten.
Visoki udjeli antioksidansa koji se nalaze u zelenom i bijelom čaju sve se češće koriste za proizvodnju kozmetičkih preparata. Glavni sastojak kave je kofein, a on potiče rad enzima i smanjuje dehidraciju kože.
Kofein najbolje djeluje kod isušene i suhe kože, stoga ga najviše možete pronaći u hidratantnim kremama. Hidratantne kreme na bazi kofeina potiču epidermu da se sama štiti s dodatnom proizvodnjom lipida.
Osim što razbuđuje sva naša osjetila, kofein eliminira višak tekućine, stimulira mikrocirkulaciju u slojevima kože i čini kožu čvršćom. Kofein se najčešće koristi u kremama koje su protiv oteklina oko očiju i podočnjaka. Izvrstan je i u borbi protiv celulita jer ima lipolitičko svojstvo te razbija masti u nadebljalim stanicama.
Kofein je izvrstan i u tretmanima za mršavljenje jer djeluje zajedno sa sastojcima koji dreniraju i poboljšavaju mikrocirkulaciju. Reduciranjem količine masti nakupljene u stanicama i stimuliranjem izmjene tvari zateže i učvršćuje kožu cijelog tijela te smanjuje masne naslage i jastučiće.
Zeleni čaj sadrži vitamine B2, A1, C, B12 i E te elemente u tragovima i mnoge minerale. Mnogi kozmetički laboratoriji nastoje izvući što više njegovih prirodnih ekstrakata u kremama protiv starenja. Ukoliko ste na dijeti ili se želite riješiti viška celulita pijte što više zelenog čaja jer potiče probavu, ubrzava izmjenu tvari i stimulira razgradnju masnoća.
Bijeli čaj je čak bogatiji od zelenog čaja, antioksidansima i drugim sastojcima koji umiruju, toniziraju i revitaliziraju kožu. Crveni čaj Rooibos je odličan za oslobađanje od stresa, napetosti i opuštanje, pa je dobro popiti jednu šalicu crvenog čaja prije spavanja.
Izvor: savjetnica.com