Izvrsni barmeni se rađaju, ne stvaraju. Ako šetate gradom kroz gužvu, gotovo možete prepoznati barmena ili onoga tko bi to mogao biti prema stavu, prema kretnju i prema odnošenju sa drugim ljudima. Osnovne vještine ovog posla ne mogu se naučiti, pravi barmen ima prirodni poriv da predvidi i najmanju sitnicu a trening koji obuhvaća sve ove vještine se može nazvati treningom.
Barmeni načelno nemaju kretnje tijela koje bi ukazivale na to radimo li naš posao dobro ili ne. Svaki bar je drugačiji, baš kao što je i svaka osoba drugačija, i gotovo je nemoguće dati savjet ili način rada koji bi se mogao odnositi na apsolutno sve barove na svijetu, za sve ljude koji u njima rade i za sve goste koji u njih zalaze.
Iako je teško dati generalne i sveobuhvatne savijete, postoje veliki barmeni koji su iznijeli neke svoje smjernice. Teško je to napraviti, teško je naći detaljan popis obaveza jednog barmena. Što čini određenog barmena dobrim? A što lošega lošim? Što dobar barmen mora napraviti….a što ne smije?
Michael Neff koji se često nalazi iza bara u New York’s Ward III i The Rum House-u; rekao je da kada trenira barmene za rad u baru svakako prolazi sljedeća pravila:
- Učinite sve što možete kako bi goste učinili sretnima, unutar granica naravno.
- Ovo nije vaš party. Ovo nije vaš bar. Ovo nije vaša cuga.
- Vi ste na pozornici i ljudi gledaju u vas. Ponašajte se prikladno i u skladu s time. Ako vam nije ugodna ta pozicija, nađite drugi posao.
- Spavanje sa vašim mušterijama i gostima je izvrstan način za izgubiti puno novaca.
- Poznaj pića koja poslužuješ i zašto baš njih. Ako radite u pubu kojem je osnova široka ponuda piva, upoznajte se sa pivom. Ako ste “zeleni” i needucirani, upoznajte se sa nekoliko brendova i krenite od početka.
- Naučite raditi koktele. Vježbajte detalje.
- Naučite baratati novcem, urednost vašeg novčanika govori gostu i gazdi da poštujete njihov novac.
- Napojnice nisu SVE. To je jedna velika i dugoročna igra, pa nemojte da vam bude teško pokazati zahvalnost s vremena na vrijeme.
- Inzistirajte na prikladnom ponašanju u vašem baru, kakvo god ono bilo. Ako dozvolite klijentima da rade što žele, na posljetku oni preuzimaju kontrolu nad barom i teško da ćete je povratiti.
- Kontrolirajte svoje okruženje. Radi li klima prejako? Je li glazba preglasna? Povratak gosta ovisi o tome koliko se ugodno osjeća u vašem baru.
- Težite ka tome da učite i napredujete.
- Naučite par viceva. Budite simpatični. Ljudi plaćaju piće ali napojnicama nagrađuju uslugu.
- Održavajte čistoću bara. Neka sve boce budu etiketom okrenute prema naprijed. Obrišite šank. Posložite stolice. Ako ljudi pomisle da vas nije briga, njih će biti još manje.
- Ne dirajte se po licu i kosi, ili bilo kojem drugom dijelu tijela. Kašljite u pregib od lakta. Kišite prema dolje. Često perite ruke i pobrinite se da to gosti vide. Nemojte biti odvratni.
- Otvorite usta. Porazgovarajte sa ljudima. Pozdravite ih pri dolasku i na odlasku. Popričajte sa svojim gositma, pitajte ih kako su, makar iz pristojnosti. Često će ljudi od vas to i očekivati i željeti.
- Začepite usta. Ne nudite savijete. Ne dominirajte razgovorima. Svoj mišljenje zadržite za sebe. Ne budite nametljivi.
- Iza šanka, vi ste iluzija, mašta, sluga i stvarna osoba iskombinirano u jedno tijelo. Pažljivo birajte koju stranu sebe želite prezentirati u svakom trenutku.
Ima li nešto što bi vi nadodali na ovu listu?
via: http://drinks.seriouseats.com/
Photo via: drinks.seriouseats.com; www.seriouseats.com; drinks.seriouseats.com