Jerry Thomas – otac američke miksologije

Mnogo, mnogo prije nego što je Tom Cruise šejkao koktele u filmu Cocktail, postojala je jedna osoba koja je obilježila koktel revoluciju u Americi. Štoviše, mnogi su mu dodijeljivali titulu Professor, jer su ga smatrali začetnikom, svojevrsnim ocem američke miksologije.

Jeremiah (Jerry) P. Thomas je rođen 30. listopada 1830. (što možda i nije točno jer na posmrtnici se spominje i 1832 godina) u Sackets Harbouru, New York. Još kao teenager, radio je u lokalnim tavernama i barovima u New Havenu, gdje učio i radio kao barmen. Početkom Zlatne groznice (Gold rush) sredinom 19.  stoljeća, seli se u San Francisco u nadi da će pronaći zlato. No, ipak se vraća na Istočnu obalu 1851, sluteći da je pravo zlato baš tu.

Od slave do bankrota

Nakon što je napokon otvorio svoj prvi bar u New Yorku, točnije na Broadwayu,  koji postaje jako popularan, Thomas se odlučuje otići na turneju dugu nekoliko godina. Radio je kao glavni barmen u mnogim hotelima i barovima diljem Amerike, točnije u St. Louisu, Chicagu , San Franciscu, Charlestonu, New Orleansu, a imao je čak i kratku turneju po Europi.

U to vrijeme je bio jako poznat po svom koktelu kojeg je nazvao Blue Blazer, mješavina visokopostotnog alkoholnog whiskya i kipuće vode, koju bi nakon što bi ju zapalio, prebacivao iz jedne bakrene posude u drugu. To je bila svojevrsna atrakcija u ono doba s kojom je privlačio goste u svoj bar, te ga zbog toga mnogi danas smatraju i začetnikom flair bartendinga. Zanimljiv podatak govori da je u to vrijeme bio pravi celebrity, tjedna plaća mu je bila 100 dolara, što je u to vrijeme bila veća plaća nego što ju je imao potpredsjednik SAD-a.

1862. godine,Thomas završava i izdaje knjigu  “Bar – Tender’s Guide” (naknadno još uređivana pa je bila poznata i pod imenima  How To Mix Drinks i The Bon – Vivant’s Companion ) koja je i ujedno prva knjiga recepata ikada napisana u Americi. U njoj su se osim Thomasovih kreacija nalazili i ostali recepti koji su do tada bili poznati.

Nažalost, nakon par loših ulaganja na Wall Streetu pred kraj svog života, Jerry Thomas doživljava bankrot te zbog dugova je primoran prodati svoj poznati i uspješan bar. Tijekom svoje slave bio je i kolekcionar umjetnina, ali nakon bankrota je i to morao prodati. Umro je s 55 godina od srčanog udara nešto prije Božića, točnije 15. prosinca 1885. Njegova smrt je bila glavna vijest na naslovnicama mnogih američkih novina gdje su ga opisivali kao čovjeka i barmena kojeg su cijenile sve društvene klase.

 

www.cubers.es