Konobari najtraženiji i izvan turističke sezone

ZAGREB – Portal MojPosao ove je godine oglasio 40 posto više oglasa za zapošljavanje vezana uz turistički sektor nego lani, a najtraženije zanimanje bilo je – konobar. Samo od lipnja do rujna ove godine ponudu za taj posao oglasilo je i više do 650 poslodavaca koji su nerijetko nudili i po nekoliko mjesta za zapošljavanje….
Izvršni direktor portala Kristijan Pakšec rekao je da se po nekim podacima tijekom ljeta sezonski zaposli i više od 35.000 radnika, što stvara određeni vakuum jer stanovništvo se seli iz unutrašnjosti prema moru, no poslodavcima je i dalje teško naći kvalitetne zaposlenike, pa se stoga oni sve više uvoze iz susjednih zemalja.
»Uza sve bolje rezultate u turizmu, sve većeg broja dolazaka i noćenja domaćih i stranih turista, kao i povećane potrošnje, poduzetnici će se suočavati sa sve većim izazovom pronalaska kvalificirane radne snage«, objašnjava Vjesnikov sugovornik.
Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, ove je godine do studenog sezonski zaposlen 1681 konobar, što je gotovo 11 posto od ukupno zaposlenih sezonskih radnika preko Zavoda. Od sezonskih radnika samo se prodavača u istom razdoblju zaposlilo više nego konobara, i to u njih 1781. Iako nije turistička sezona, konobari su i dalje na visokom trećem mjestu najtraženijih zanimanja. Iako konobari u Hrvatskoj imaju iznimno sezonski karakter zapošljavanja, dobra vijest je što sve više poslodavaca nudi posao za stalno. Putem portala MojPosao 35 posto poslodavaca nudilo je stalno zaposlenje u sektoru ugostiteljstva, što je porast od devet posto u odnosu na lani. Ipak, i dalje se ti poslovi najviše nude na određeno vrijeme odnosno samo dok traje ljetna sezona, i takvih poslodavaca je 61 posto. Devet posto ponuda odnosi se na honorarna zanimanja.
Zanimljivo je da za 41 posto poduzetnika stručna sprema radnika nije bitna. Od 1332 oglasa na portalu, 545 oglašivača nije imalo nikakav zahtjev za stručnu kvalifikaciju, dok je ostalima bilo dovoljno da radnici imaju završenu srednju školu. Samo sedam posto njih tražilo je zaposlenike s visokom stručnom spremom.
Kristijan Pakšec ističe da poslodavci postaju sve praktičniji, a formalna edukacija nije nužno prednost onoga koji traži posao. »Prije svega su im bitne interpersonalne vještine i poznavanje jezika, a jednako važan je i stav prema poslu«, napominje naš sugovornik.
Inače, uz najtraženije konobare na portalu, turizam potražuje najviše recepcionara i djelatnike na rezervacijskim sustavima, i to najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na koju otpada čak 32 posto oglasa, te Primorsko-goranskoj županiji koja oglašava 23 posto ponuda za ugostiteljstvo.

Izvor: Vjesnik