Jack Daniels je svoje slavlje doveo i do Zagreba jer je njegov tvorac Jasper Newton Daniel, kojega su zvali Jack, rođen je u rujnu 1850. godine, no nije poznato na koji datum pa se rođendan slavi cijeli mjesec. Rođendan koji se slavio u Hrvatskoj poseban je po tome što mu je prisustvovao i Jeff Arnett, majstor destiler Jack Daniel destilerije, te po tome što je imao i humanitarni karakter: prihod od prodanih boca Jack Daniel’s Single Barrel viskija doniran je za pomoć poplavljenim područjima Hrvatske. Posjetitelji su mogli prisustvovati predavanju Jeffa Arnetta te tastingu viskija i doznati sve što o viskiju treba znati, od same proizvodnje do načina kušanja.
Za element iznenađenja su zaduženi bili Mišel Posavac i Marko Jovanović iz dragog nam Trotera, koji su nam za tu prigodu pripremili lagane Jack zalogajčiće uz pomoć molekularne mixologije. Molekularnu mixologiju možemo nazvati znanošću u domeni spravljanja koktela i to je intrigirajuća domena za skoro svakog barmena.
Ukratko, Molekularna mixologija je upotreba znanosti kako bi se pićima promijenila tekstura i od njega napravio novi vizualni doživljaj. Molekularna mixologija je zapravo tehnika koja se već dugi niz godina koristi u gastronomiji. Ovakav način „tretiranja“ hrane i pića koristi znanstvene principe pomoću kojih se utječe na sastojke a u svrhu mijenjanja i stvaranja novih okusa, tekstura i oblika koktela.
U ovom slučaju, pripravljali smo Jack Daniels kavijar koktel zalogaje, a s vama ćemo podijeliti i kako smo ih pripremili! Punu proceduru otkrio nam je Mišel
“Prvi koktel koji smo radili je NewYorker, sastoji se od jedne polovice izdubljene limete i kaviara od Grenadine i Jack Danielsa. Kaviar sam napravio tako da sam pomiješao Grenadinu sa Alginatom te pomoću kaviar mackera ili obične kapaljke ukapao u posudu u kojoj sam u vodi otopio kalciji laktat. Alginat u dodiru sa kalcijem stvara tanki sloj želatine, a u ovom slučaju stvara se tanka ovojinica oko granadine koja ostaje u tekućem stanju. Taj sam postupak ponovio i za Jack Daniels.
Drugi koktel koji smo radili je Jack Hammer. Tu sam Jack i Amaretto pretvorio u ukusnu pjenu, u jednoj posudi zagrijao sam 1dl vode u koju sam otopio 4gr Gellan gume kako bi kasnije pjena bila što čvršća. Kad se Gellan guma potpuno otopila pomiješao sam je sa jack-om, amarettom i 2dl vrhnja za šlag, sve tako skupa ulio sam u Isi Cream bocu za šlag i napunio sa dvije bombice N2O za šlag te pustio da se dobro ohladi u frižideru. Ovaj koktel sadrži i sok od đumbira,a njega sam pretvorio u kaviar (postupak isti kao i u predhodnm koktelu) i dodao par kapi ljubičaste boje za kolače koja ne mijenja ni okus ni miris.”
Želimo vam puno zabave u pripremi, a za sva pitanja i poduke – uvijek smo tu!
Ukoliko želite slične fine zalogajčiće i na vašim eventima, samo se uputite na Troter.hr, nećete pogriješiti 🙂