Posjetitelji prvog whisky sajma u regiji uživali su u više od 30 svjetski poznatih whisky brandova, educirali se o whiskyju na radionicama i kušaonicama te se odlično zabavili uz nastup Belfast Fooda i blues banda Colours of Blue.

Zagreb, 14. ožujka 2015 –  zagrebački Hypo Event Centar u petak i subotu, 13. i 14. ožujka ugostio je prvi veliki whisky sajam u regiji, koji je okupio neke od vodećih svjetskih brandova, proizvođače i hrvatske uvoznike te brojne ljubitelje whiskyja. Niz radionica, kušaonica i javnih prezentacija posjetitelje je upoznao s tajnama whiskyja, a mogli su se i zabaviti uz nastupe Belfast Fooda, Colours of Blue te United Colours of Tartan u kojem svira prvi hrvatski gajdaš.

„Hrvatska i whisky se konačno vole javno. Jako smo zadovoljni posjećenošću sajma i time što smo već u prvom izdanju doprli do ljubitelja whiskyja koji su imali priliku uživati u bogatom izboru whisky brandova, ali i kušati neke nove koji dosad nisu bili dostupni na hrvatskom tržištu. Zahvalni smo što su vodeći proizvođači i uvoznici prepoznali potencijal ovakvog događanja te što je prepoznato od strane whisky stručnjaka i ljubitelja koji su pohvalili koncept sajma,“ komentirala je Tea Krpan, direktorica Mozaik Grupe koja je organizator sajma.

Sajam je okupio vodeće svjetske proizvođače i hrvatske uvoznike koji su posjetiteljima predstavili više od 30 vrhunskih brandova: Jack Daniel’s, The Macallan, The Famous Grouse, Johnnie Walker, Tullamore Dew, Glenfiddich, Grant’s Family Reserve, Ardberg, Glenmorangie, Chivas Regal, Ballantine’s i The Jameson samo su neki od najpoznatijih svjetskih američkih, škotskih i irskih brandova koji su bili prisutni na sajmu. G3 Spirits na sajmu je premijerno predstavio dva branda koji tek stižu na hrvatsko tržište: Monkey Shoulder, kombinaciju tri single malt whiskyja iz najboljih Speysideovih destilerija, i The Balvenie, 12 godina star single malt whisky za koji je specifično da dozrijeva u bačvama od dvije vrste drveta – u početku dozrijeva u tradicionalnim whisky hrastovim bačvama, a proces se dovršava u tzv. cherry bačvama. Vrhunski brandovi bili su u ponudi po vrlo povoljnim promotivnim cijenama, što su posjetitelji zadovoljno prihvatili, a „kapitalac“ sajamske ponude bio je 40 godina star The Famous Grouse iz privatne kolekcije koji vrijedi 25.000,00 kn i dostupan je isključivo po prethodnoj narudžbi te Jack Daniels Sinatra od kojeg je na Hrvatsko tržište stiglo tek nešto više od 100 boca a za prodaju ih je ostalo svega 20 boca. Uz bogatu ponudu whiskyja, posjetitelji su mogli uživati u ponudi čokolade, sira i meda te u whisky meniju restorana Spoon.

U petak je održan okrugli stol na temu Whisky u Hrvata na kojem su sudjelovali Lada Radin (Taste of Croatia), Božo Sušec, Saša Zalepugin i Domagoj Jakopović Ribafish, koji su uz moderatora Darija Grabarića ispričali kako su se zaljubili u whisky i koji su im omiljeni brandovi. Svi zainteresirani mogli su poslušati i javnu prezentaciju Uvod u whisky te naučiti nešto o povijesti whiskyja, vrstama i osobinama kvalitetnih whiskyja. Poznavatelji i znatiželjnici mogli su se prijaviti za dvije specijalizirane radionice: Malu školu kušanja i Škotski whisky. Mala škola kušanja škotskog whiskyja uvela je sudionike u svijet škotskog whiskyja, a kušali su Glenmorangie Original, Glenmorangie Quinta Ruban i Ardbeg Ten. U subotu, na radionici Škotski whisky sudionici su naučili više o škotskim whiskyjima te najpoznatijim škotskim whisky regijama. The Macallan besplatna radionica uvela je sudionike u svijet jednog od najpoznatijih whiskyja na svijetu, a degustirali su 1824 seriju. Riedel radionica čaša by MIVA galerija upoznala je sudionike s razlikama između whisky čaša te demonstrirala kako različite čaše utječu na okus whiskyja.

Premijerno izdanje whisky sajma ispunilo je očekivanja i postavilo dobar temelj za nastavak godišnje priče koja će sigurno postati tradicionalna.

Već sutra očekujte intervjue i fotogalerije kako bi vam prenjeli sve naše doživljaje. Naše izaslanstvo puno je dojmova i nastojati ćemo vam ih prenjeti čim više. Pratite i dalje Barmen.hr

 

Više o sajmu: www.facebook.com/WhiskeyFairZagreb

www.whiskyzagreb.com