Za ove praline me inspirirao ovaj recept s interneta. U originalu je bilo lanenih sjemenki koje nikako ne volim pa sam ih zamijenila crnim sezamom i izmijenila još ponešto te dobila ukusan desert za kojim su poludjeli i odrasli i djeca. Kad bi djeca samo znala koliko su praline pune zdravih sastojaka, ne bi ih jeli. Ne brinite, ako nemate chia sjemenke, ubacite suncokretove. U originalu nema otopljene čokolade, ali upravo je ona sastojak koji sve odlično povezuje u homogenu masu i dodaje posebnost okusu.
Sastojci:
8-10 datulja medjoul
1/2 šalice tekućeg meda (po potrebi malo zagrijati)
2-3 žlice chia sjemenki
3 žlice sjemenki crnog sezama (za jaču aromu popržiti na suho, samljeti
malo soli
1 šalica zobenih pahuljica (ili nešto manje)
1 šalica sitno narezanih pistacija
1 šalica brusnica
100 g crne čokolade.
Po želji: 100 g krokanta od lješnjaka
Usitniti u blenderu datulje i dio brusnica, chia sjeme te crni sezam. Dodati med i sol. Dodati lagano popržene zobene pahuljice (na suho) i dio brusnica te eventualno dio pistacija. Ako pripremate za djecu, usitnite sve.
Na pari rastopiti čokoladu i dodati smjesu i dobro pomiješati. Kad se smjesa ohladi, oblikovati kuglice veličine oraha pa svaku uvaljati u ostatak pistacija ili krokant od lješnjaka, ako želite da vam krcka pod zubima.
Mene je zanimalo i kakav će okus imati bademi te lješnjaci. Ne bih preporučila prženje, bolji su sirovi i mljeveni ili sitno narezani. Dio kuglica sam uvaljala i u razne slatke ‘šljokice’ ali me to nije oduševilo. Sve je ispalo preslatko i okus tog čistog šećera nije bio u skladu sa slatkoćom suhog voća i čokolade. Vi probajte kombinirati i druge sastojke po želji.
U slast!
Izvor: she.hr