Voće koje sprječava mamurluk

Istraživači u CSIRO, Australskoj nacionalnoj agenciji za znanost, otkrili su da ispijanje soka od kruške prije alkohola može uvelike pomoći po pitanju mamurluka koji će kasnije nastupiti i to na način da smanjuje količinu alkohola u krvi.

Istraživanje je ciljano išlo na otkrivanje beneficija soka Korejske i Azijske kruške, i malo ih je iznenadio utjecaj soka na alkoholizirane ljude.

Njegov uspjeh mjeren je uzimajući u obzir 14 klasičnih simptoma mamurluka, a primjećeno je da su drastično umanjeni kod osoba koje su prije konzumacije alkohola pili krušku.

“Čini se da faktori Korejske kruške utječu na ključne enzime uključene u probavu samog alkohola, alkoholnu dehidrogenazu (ADH) i aldehidnu dehidrogenaza (ALDH) ubrzavaju i umanjuju djelovanje alkohola na organizam, eliminacijom i inhibicijom knzumacije alkohola.” objasnio je profesor Manny Noakes, koji je i vodio cijelo istraživanje.

Konkretno, smanjenja su vidjeli u razini acetaldehida u krvi, smatralo se da je toksični metabolički odgovoran za simptome mamurluka, s konzumacijom soka kruške.”

Da bi bilo djelotvoran, osoba mora popiti oko 200 ml soka kruške netom prije konzumacije alkohola. Također je utvrđeno da plod kruške smanjuje kolesterol, oslobađa zatvora i ima protuupalna svojstva.

Istraživanje je obuhvatilo samo Korejse i Azijske kruške, a nadolazeći plan je viditi ako i ostale kruške nude slične benificije u svom soku.

kruska2