Danas vam donosimo priču mladog poduzetnika i vlasnika poznate domaće destilerije čiji se proizvodi nalaze visoko na svjetskoj ljestvici. Mišel Sirotić, zajedno sa svojom suprugom vlasnik je istarske destilerije Aura, a njihovi proizvodi dobitnici su raznih nagrada i medalja.
Kako je brend Aura nastao u najmanjem gradu na svijetu te koji su im sve planovi za budućnost pročitajte u nastavku. Vjerujemo da će nakon ovog intervjua najsretniji biti građani Rijeke i Splita, a zašto pročitajte sami! 😉
1. Kako je započela vaša priča Destilerije Aura?
Više kao hobi, tata je imao trgovinu sa slikama u Humu, gdje dolazi relativno puno turista pa smo zajedno napravili nekoliko tradicionalnih proizvoda, poput rakija i džemova. Bilo je to 2006. godine kada smo probali uvrstiti tu ponudu u trgovinu i kada smo vidjeli da ima potencijala. No, svejedno do 2010. godine je to bio više hobi nego posao.
2. Prema Vašem mišljenju, koji je najbolji recept za poslovni uspjeh?
Teško je definirati recept. U mojem slučaju je to kvaliteta proizvoda, fokus na posao, upornost, konstantno učenje i usavršavanje, usredotočenost, podrška obitelji i dobro educirani i odani djelatnici.
3. Vaša žena je i Vaša poslovna partnerica. Kako se slažete kao poslovni partneri i što vam je bio najveći izazov u početku?
Slažemo se odlično, izazov nam je sve, ali u pozitivnom smislu, jer oboje uživamo u stvaranju i novim vrijednostima.
Svaki novi proizvod, novi shop, novi dizajn, novi projekt je novi izazov, ali ako čovjek voli ono što radi ima osjećaj da mu je posao hobi. U našem slučaju stvari su organizacijski `legle` na svoje mjesto upravo tada kada smo supruga i ja počeli zajedno raditi.
4. Uvijek nas oduševe vaši dućani. Izgledom i ponudom. Tko je odgovoran za taj stil i uređenje?
Dućane uređujemo sami, nemamo nekog dizajnera ili slično. Uvijek od obitelji netko nešto doda ili predloži, ali velikoj većini ih uređujem ja pošto mi je to jedna od ljepših i kreativnijih stvari u našem poslu pa se to radi kad treba odmora od ostalog posla 🙂 Imam sreću da mi se brat bavi antikvitetima pa lakše dolazim do stvari koje trebam.
5. Znamo da imate čak više od 20 vrsta rakija i likera od različitog bilja i voća. Koja rakija je Vama osobno najdraža, odnosno koju najviše preferirate?
Sve rakije se proizvode na isti način – samoniklo bilje ili divlje voće odležava u rakiji komovici ili voćnoj rakiji 6 mjeseci. Nikad nijedna rakija ili liker ne ide na tržište prije odrađene maceracije od šest mjeseci.
Ja bih izdvojio Millefrutti, koja je destilat 15 vrsta divljeg voća, 6 mjeseci na maceraciji, potom destiliramo i voće i rakiju sve zajedno još jednom te kad dobijemo opet prozirni destilat stavljamo na odležavanje u francuski hrast tri godine.
6. Osvojili ste zlatnu medalju za Teranino i srebrnu za Karbun džin. Kako se osjećate nakon što ste dobili potvrdu za svoj rad?
Odlično, dobili smo u kratkom vremenskom razmaku dvije zlatne medalje za teranino, u Londonu obje. Jedna je master medalja koja se dodjeljuje samo ako su svi suci jednoglasno ocijenili da je proizvod iznad zlata. Teranino nam je najtraženiji proizvod, kojeg smo zapravo prvi proizveli 2006. godine. Praktički, do 2013. godine smo bili jedini proizvođači teranina.
Gin Karbun je također odličan destilat, usavršili smo ga uz pomoć vašeg kapetana Zorana Lukića, koji je svojim znanjem i iskustvom doprinio kvaliteti i recepturi kakva je danas.
7. Situacija s korona krizom je pogodila jako puno djelatnosti. Kako ste se vi snašli u ovo izazovno doba te kako ste uspjeli zadržati pozitivan stav?
Na nas se kriza također odrazila, ali unatoč padu prometa uspjeli smo zadržat svih 37 djelatnika, otvaramo dva nova shopa koja se nalaze na riječkom Korzu i u Splitu na Marmontovoj ulici. Recimo da smo u teškim vremenima iskoristili mogućnost lakšeg pronalaska poslovnih prostora i da nismo to htjeli propustit zbog trenutno teže situacije, jer vjerujem da će se tržište uskoro stabilizirati.
8. Slaganje Aura proizvoda s koktelima – imate li u planu u budućnosti predstaviti svoje signature koktele široj publici?
Apsolutno, u suradnji s Barmen.hr i gosp. Lukićem radimo na tome. Uskoro izlaze novi signature kokteli koji su za svačiji okus, od malo gorčih, citrusnih do slatkih, suhih i bezalkoholnih. Tako da će i obitelj s djecom moći na aura koktele 🙂
9. Imate li neki tajni plan za budućnost koji možemo na barmen.hr-u ekskluzivno objaviti?
Nemamo tajni, ali svakako dalje sustavno organizirano raditi kvalitetne proizvode, sve više u suradnji upravo s Barmen.hr i Zokijem kao ambasadorom brenda destilerija Aura.
Veseli me jer znam da možemo puno dobrih stvari napraviti.
10. I za kraj, kako provodite slobodno vrijeme, kada ne radite?
Slobodno vrijeme provodim s obitelji. Imamo dvije predivne curice od dvije i sedam godina i upravo se spremamo krenuti put Plitvica na kućice na stablu 🙂
Ovim putem se zahvaljujemo gospodinu Sirotiću na sudjelovanju u našem virtualnom intervjuu za rubriku BRZIH 10. Također mu želimo svu sreću u daljnjim poslovnim poduhvatima te moramo napomenuti kako jedva čekamo otvorenje Aura shopa u Rijeci!