Kada netko spomene barmene, većini na pamet padne lik Toma Cruisea iz filma Cocktail. Žongliranje bocama, trikovi s ledom i dobar show kod pripreme pića, koja bi sama po sebi bila malo dosadna. Da, ovo je jedan od primjera flair barmena, ali samo jedan. Ova disciplina je vrlo široka i tražena te obuhvaća sve od bacanja jedne boce i šejkera do “riganja” vatre.

Flair barmen je zapravo svaki barmen koji uz izradu koktela može animirati i zadiviti gosta. Poanta cijele priče je pružiti gostu poseban doživljaj. Neki barmeni samo žongliraju, neki se koriste šalama i pričom, ali kombinacija simpatičnosti i umijeća bacanja i hvatanja boca je idealna.

Tko su Flair barmeni?

Ovo bi bio barmen koji je, na prvom mjestu, upoznat sa recepturama i koktelima koje ima u ponudi. Pored toga on zna žonglirati, igrati se barskim asortimanom, raditi malene trikove sa slamkama, ledom, salvetama i bilo čime drugime što mu se nađe pod rukom. Većinu trikova zaista nije jako teško za naučiti ako se potrudite i ako imate osobu koja vam može objasniti na koji način da to izvedete. Postoje jednostavni trikovi poput bacanja jedne boce (i hvatanja iste) do onih za koje treba više vježbe a uključuju manipuliranje sa 3 ili više boca, rad sa zapaljivim tekućinama itd.

Nikako ne šteti kada u svoju rutinu izrade koktela ubacite malo Flaira. Osim što to vaš posao čini zabavnijim, daje mu i dašak misterioznosti u očima gosta što obično rezultira izvrsnim napojnicama. Pored oduševljenih gostiju, tu su često i oduševljeni vlasnici lokala, što barmenu koji je dobar u Flairu omogućuje brži napredak i bolje plaćene pozicije u baru.

Ova vještina mogla bi vam osigurati posao u noćnim klubovima, beach barovima i ostalim objektima u kojima je atmosfera ipak nešto opuštenija. Radite li u luksuznom hotelu ili restoranu, neće vam previše pomoći. U ovim situacijama bitno je da znate prezentirati svoj rad kroz elegantno kretanje i da pokažete široko znanje koje kao barmen imate.

Nema puno negativnih stvari što se tiče Flair bartendinga, tako da budite uvjereni da će vam se vrijeme i novac uloženi u stjecanje ove vještine isplatiti.

2016_23_09-flair_bartending-001

Kako naučiti Flair bartending?

Najbolji način za učenje ove vještine je kroz tečaj ili kroz posao.

Nema puno tečajeva za Flair gdje će vam trener polako i iz iskustva objasniti sve trikove koje želite svladati. Osim što će vam ispraviti sve greške i usmjeriti vas, certifikat ili diploma svakako pomažu u pronalaženju posla.

Drugi način da naučite flair je iza šanka. Eksperimentirajte uz iskusnije kolege. Posao je posao i većina stvari koju naučite u školama i na tečajevima morati ćete naučiti primjeniti i na poslu što je ipak malo drugačije. Iz tog razloga u Školi barmena u sklopu Udruge konobara i barmena Hrvatske inzistiramo na praksi. Jedna od mana kada učite flair na poslu je ta da uvijek postoji mogućnost da razbijete bocu pića koju na kraju morate platiti.

Flair tečaj u Udruzi konobara i barmena Hrvatske održava se u opremljenoj prostoriji čiji su zidovi i podovi zaštićeni kako bi što manje dolazilo do razbijanja i ozljeda koje se povezuju sa staklom. Vježba se sa pravim bocama i uz trenera koji flair voli više od ičega i već godinama svoje znanje prenosi na mlade barmene. Intervju sa Sinišom Novkovićem, bolje poznatim kao Sinkeey, možete pročitati ovdje.

Flair bartending je vještina koju konstantno morate uvježbavati jer, kao i kod svega ostaloga, i tu vrijedi da je ponavljanje majka mudrosti. Dok aktivno trenirate, ispravljate greške koje se ne bi smjele dešavati kada jednom uđete u smjenu. Ako želite postati vrhunski, sve što treba je trenirati, trenirati i trenirati.

Naravno, postoji i nekoliko vrsta flair bartendinga. Working flair i Exhibition flair. Osnovnu razliku pokušati ćemo objasniti što jednostavnije.

Exhibition flair je onaj koji ćete vidjeti na natjecanjima barmena diljem svijeta. Osim toga, u organizaciji Udruge konobara i barmena Hrvatske održavaju se natjecanja lokalnog (Junior Barmen Cup) i međunarodnog tipa (International Flair Open). Ovaj flair je koreografija koja se priprema dugo. Neki pripremaju svoje rutine tjednima, mjesecima, pa čak i godinama. Rutine su vremenski ograničene i kroz njih barmen mora prezentirati svoje znanje sa što manje grešaka koje donose negativne bodove. Natjecanja barmena su specifična i zahtijevaju pripremu ukoliko želite konkurirati i osvajati bogate novčane nagrade koje nose prva mjesta.

Working flair je ipak nešto drugačiji. Iako se u natjecanjima javlja kao dio rutine, ovaj flair rezerviran je za rad u barovima. Glavna razlika je da se u ovom slučaju koriste pune boce što dovodi do toga da treba biti pažljiviji radi prolijevanja pića. Ovo je flair koji oduševljava goste jer ga ne očekuju tako da već neki jednostavni trikovi sa čašama i različitim istakanjima donose njihovo oduševljenje i naravno, napojnice.

Svi koji su zainteresirani i žele naučiti ovu disciplinu, proučite trikove koje možete naučiti u Školi Flaira u sklopu Udruge konobara i barmena Hrvatske. Naučite osnovne i napredne trikove uz profesionalnog trenera.

Više informacija pronađite ovdje.

 
2016_23_09-flair_bartending-002