Pa prije svega morate vjerovati u sebe, morate vjerovati u poruku koju širite i morate imati “cojones” kako bi ljudi počeli vjerovati u vas. Volim rum, volim ono što prikazuje, njegovu povijest i budućnost. Sve što ja radim je pričam njegovu priču raznim brendovima. Radim za sebe.
Posjećujem Jamajku, zajedno s puno drugih otoka i zemalja. Ne radi se samo o Karibima, sada već radim i na Mauricijusu i Madeiri. Pokušavam približiti uvozni rum u Australiji, Aziji, Novom Zelandu jer oni većinski za sad samo rade svoj.
Sigurno ćete vidjeti puno više marki ruma jer ga ljudi više i razumiju sad. Mnogi kažu da je rum novi gin no rumovi se zapravo prodaju više nego gin, globalno. Razlika je ta što je gin došao niotkuda. Rum je uvijek bio popularan. Neki od najvećih svjetskih brendova su rumovi, pogledajte Bacardi.
Rum je oduvijek bio velik no sada ljudi više pričaju o njemu, uspoređuju marke kao i kod whisky-a. Vjerujem da postoji kategorija ruma koja će eksplodirati kao gin, a to je Spiced Rum.
To je istinski strah koji imam. Aromatizirani rumovi postaju sve popularniji te privlače ljude koji bi to radili doma na “puno brži način”. Kod ruma nema jednostavnijeg načina izrade, morate planirati unaprijed te znati da je najkraći period u kojem rum mora odstajati, godinu dana.
Ne govorim da su takvi ginovi grozni na primjer, njih možeš napraviti doma u tjedan dana, uliti u bocu i prodavati. No tako rum ne funkcionira, rum koji se napravi u tjedan dana je grozan i nekvalitetan.
Jako pazite na destilaciju, potrudite se da dobijete najbolju tekućinu moguću, nemojte koristiti prečace. Ako odlučite dodati šećer pripazite da Vam taj šećer ne maskira aromu ruma, već da je obogati. Što se tiče aromatiziranih rumova, želio bi vidjeti više regionalnih začina.
Da, definitivno. Ali ne onaj domaći, to nije rum to je lažni rum hahaha, s malim brodom na etiketi hahaha. Ako bi netko napravio dobar Spiced Rum koristeći hrvatske začine, to bi onda bio pravi lokalni rum. Nitko drugi ga ne bi mogao napraviti jer bi postao jedinstven za Hrvatsku.
Novinar me pitao jednom jesam li održao masterclass po cijelom svijetu. Rekao sam da nisam jer nisam bio na Antarktiku. Na što je on predložio je da bi trebao ići. Godinu dana kasnije, uzeo sam svoj mobilni Tiki bar i napravio masterclass za istraživačke stanice.
Rum bi se trebao koristiti u barovima baš kao što se koristi i bilo koji drugi alkohol. Ako ga želite koristiti u koktelima, koristite ga kao što koristite tequilu ili blended whisky. Tako možete pokazati prave karakteristike ruma. Imate neke ljude koji ne vole alkohol s okusom, npr. votku, te ih miješaju s sokom ili tonikom. Lakši rum možete staviti umjesto votke te dobiti rum tonik koji ljudi mogu pijuckati.