• +385 51 320 633
  • [email protected]
  • English
  • Prijava / Registracija
Logo-bijeli-HR-300Logo-bijeli-HR-300stickyLogo-bijeli-HR-300Logo-bijeli-HR-300
  • Naslovna
  • Vijesti
  • O nama
    • Barmen.hr
    • Osnovni podaci
    • Naši predavači
    • Iskustva polaznika
    • Sponzori
  • Članstvo
    • Privatni članovi
    • Pravni članovi
    • Zaposlenje
  • Edukacija
    • Škola barmena
    • Škola za bariste
    • Latte Art
    • Pivski znalac
    • Škola za Flair
    • Hobby barmen
    • Jednodnevni seminari
    • Masterclass
    • In-House treninzi
  • Multimedija
    • Behind the Šank
    • Facebook Foto
    • Foto
    • Video
  • Cocktail catering
  • Kontakt
  • English
  • Prijava / Registracija
    • Prijava / Registracija
0

Prvi koktel koji će postati moderni klasik u Hrvatskoj

31/10/2018
Istaknute vijesti, Natjecanja
Alex Kratena, Aperitivo bar, Bokamorra, Ivan Mandarić, koktel, Kruno Rozić, Marijan Maksan, Marino Karinja, Mišel Posavac, natjecanje, Prvi hrvatski moderni klasik, Saša Lovrenščak, Zagreb

Birao se koktel koji će postati hrvatski moderni klasik i uvrstiti se u koktel kartu 17 prestižnih barova diljem Lijepe naše koji su odlučili sudjelovati u ovoj ideji. 

30 “izabranih” barmena iz cijele Hrvatske na svoju su adresu dobili individualne pozivnice za ovo natjecanje. Unatoč tome, natjecanje je bilo otvorenog tipa i mogao se prijaviti tko želi. To su barmeni i učinili – prijavili se i postali dio ove totalno nove priče. Iako su brojčano Zagrepčani bili nadmoćniji, prva tri mjesta pripala su barmenima i iz drugih gradova. 

Photo by: Bruno Zlomislić

Čiji kokteli su izabrani u top 3?

Treće mjesto pokupio je Dino Zukić sa svojim koktelom “Shit in the Woods”. Drugo mjesto odnijela je Gordana Muktić, jedina dama među natjecateljima, iz Part Plaze Histria u Puli. Za svoj koktel naziva “Co-Groni” nije koristila plastične koktel štapiće za miješanje, nego je ekološki osviještena upotrijebila štapić cimeta.

Photo by: Bruno Zlomislić

Između ukupno 25 fantastičnih djela, istaknuo se i pobijedio naš Marino Karinja! S obzirom na to da iza njega stoji i cijeli njegov barski tim iz splitske Bokamorre, koktel je dobio ime Breakfast at Bokamorra.

Receptura koktela je javna i glasi:

  • – 50 ml Hendricks gin
  • – 25 ml citrus juice (15 ml pink grapefruit, 10 ml lemon)
  • – 15 ml Rich sugar syrup (2:1)
  • – 15 ml Egg White
  • – Reverse dry shake u fizz čašu (250 ml)
  • – Top up (50 ml) Thomas Henry Coffee Tonic
  • – Garnish grapefruit twist

Završetkom natjecanja priča ne prestaje…

Cilj natjecanja bio je pronaći prvi hrvatski moderni klasični koktel koji će s vremenom biti prihvaćen i u većem broju hrvatskih barova. Da bi dobio taj status, koktel je morao imati dozu jednostavnosti bez kompliciranja u izvedbi i dekoraciji. Kako bi se mogao raditi u svakom baru, koktel nije smio sadržavati domaće sastojke.

Photo by: Bruno Zlomislić

“Croatian modern classic” organizirala je strana barska scena, a predvodili su ga Kruno Rozić i Ivan Mandarić koje je podržao i Aperitivo bar. Malo je reći da je organizacija bila kvalitetna, lokacija izvanredna, a kreirana pića neprocjenjiva.
 
Više od 20 okusa prošlo je kroz nepca stručnog žirija kojeg su činili: Ivan Mandarić, Kruno Rozić, Marijan Maksan, Alex Kratena, Saša Lovrenščak i Mišel Posavac. Alex Kratena, svjetsko lice barske kulture i poznati češki barmen, izjavio je da je rijetko bio sudac na natjecanjima s toliko publike, toliko prisutne pozitivne energije i pravim zajedništvom. 

Photo by: Bruno Zlomislić

Iz kuta pobjednika – Marina Karinje

Nakon pobjede, barmen Marino Karinja nam je ispričao svoj pogled na trenutke u Aperitivo baru:

“Natjecanje je bilo prvenstveno zabavno i opušteno, svi smo predstavili jednu zajednicu i maksimalnu potporu jedno drugome, pošto nije bilo “nagrada” već smo svi išli ka jednom cilju (to jest još idemo), a to je plasiranje prvog hrvatskog koktela kao modernog klasika.
 
Pobjedom na ovom natjecanju i plasiranju moga koktela u listama prestižnih hrvatskih barova osjećam se počašćeno, a isto tako ispunjeno s obzirom da znam da sam napravio još jedan korak prema uzdizanju cjelokupne hrvatske barske scene.”

Izvor: Instagram

Istaknute vijesti, Natjecanja
Alex Kratena, Aperitivo bar, Bokamorra, Ivan Mandarić, koktel, Kruno Rozić, Marijan Maksan, Marino Karinja, Mišel Posavac, natjecanje, Prvi hrvatski moderni klasik, Saša Lovrenščak, Zagreb
Podijeli

Povezane objave

01/03/2023

Postani član Udruge konobara i barmena Hrvatske


Pročitaj više
21/02/2023

Ovog proljeća važno je biti u Rovinju jer Weekend Food Festival ponovno osvaja svjetsku gastronomsku scenu


Pročitaj više
13/02/2023

Barmen.hr proslavlja dvadeset godina na drugom izdanju Weekend Food Festivala


Pročitaj više

Najnovije

  • 0
    Gala večere u režiji najboljih svjetskih i domaćih chefova na Weekend Food Festivalu
    27/03/2023
  • 0
    Edukacijsko putovanje u Torino – srce proizvodnje Vermoutha
    16/03/2023
  • 0
    Završio prvi regionalni Women’s Weekend u Rijeci
    16/03/2023
  • 0
    Održan prvi Teranino Festival u Balama
    13/03/2023
  • 0
    Burnim panelima na temu ženskih prava i rodne ravnopravnosti započeo prvi Women’s Weekend
    10/03/2023
Facebook Barmen.hr
Barmen.hr
Instagram @barmenhr
Newsletter

Pretplatite se na naš
newsletter


Barmen.hr

Slobodno nas možete kontaktirati svaki radni dan 8:00 - 16:00 h

E-mail: [email protected]

Telefon: 051 320 633

OIB: 92875884723

  • O nama
  • Naši predavači
  • Privatni članovi
  • Pravni članovi
  • Zaposlenje
  • Cocktail catering
  • Sponzori
  • Škola barmena
  • Škola za bariste
  • Latte Art
  • Pivski znalac
  • Škola za Flair
  • Hobby barmen
  • Seminari


+385 51 320 633

[email protected]

Adresa ureda

Eugena Kovačića 2, 51000 Rijeka

Adresa održavanja edukacija

Ciottina 19/1, 51000 Rijeka

Adresa za treninge flaira

Zanonova 1, 51000 Rijeka

TEČAJ KONVERZIJE: 1 EUR = 7,53450 HRK

  • Uvjeti korištenja
  • Pravilnik o privatnosti
  • Zaštita privatnosti osobnih podataka
  • Načini plaćanja
  • Reklamacije i povrat
Barmen.hr © 2023 | Sva prava pridržana | Izrada web stranice: Intraweb d.o.o.