Ovaj eggnog recept je prilično poseban. Pun je izvrsnih okusa i nema okus samo po slatkom mlijeku (ili burbonu…), ali Božićni blagdani jednostavno nisu potpuni bez eggnoga.
Nekidan sam bio u šetnji sa mojim klempavim psom Jackom, držao sam ruke u džepovima i zaustavio se popričati sa susjedom, koja je vješala božićne lampice.
Razgovarali smo nadolazećim blagdanima i kako bi trebali nagovoriti svih u našoj ulici da izvjese lampice kako bi osvojili nagradu za najkičastije susjedstvo. Naravno, ta nagrada ne postoji, ali trebala bi…
E sad, kako bi Božić bio božić treba vam loša Božićna glazba i eggnog, jedno bez drugoga ne ide.
Jeste li znali da eggnog (koje užasno ime za piće…) svoje korijene vuče iz jednog Engleskog pića iz 14. stoljeća zvanog posset (ništa bolje od eggnog ako se mene pita). Dakle, posset je bilo piće koje se pripremalo od vrućeg mlijeka i ale piva, i s vremenom su se nadodala jaja; to je bio korak prema eggnogu kakav nam je danas poznat. Mlijeko i jaja su bili skupi i luksuzni u tom razdoblju što je naravno uzrokovalo pad popularnosti ovog pića. Čitava priča se promijenila kada su formirane kolonije u Americi. Zahvaljujući trgovini koja se razvila, imali smo ruma koliko god smo htjeli. Također smo imali i dovoljno zemlje na kojoj su mogle veselo trčati krave i kokice. Eggnog je tekao u potocima.
Kremast, sladak, pun blagdanskog veselja, moja verzija ovog pića započinje infuzijom mlijeka, tekućeg šlaga i cimeta, muškatnog orašćića i mahuna vanilije. Ako recept započne na ovaj način, sve dalje od toga može biti samo još bolje! Toplo mlijeko obogaćeno okusima potom se polako miješa sa tučenim žumanjcima i šećerom, prije dodavanja ruma ili burbona. Nakon što se smjesa ohladi, a svi okusi ove jedinstvene kombinacije se sljube, dodaje se pahuljasti snijeg od bjelanjaka trenutak prije serviranja.
Od blagdanskih zabava do vremena provedenog ispod dekice i ispred kamina, eggnog je prvi vjesnik Božićnih blagdana. Tradicionalno se priprema samo zimi jer je to čisti užitak u čaši. A sada, zgrabite Božićne pulovere i proslavite blagdane sa ovom luksuznom kremastom ekstazom u čaši.
Sretan Božić svima želi Barmen.hr tim 🙂
Kako ne bi bilo zabune, donosimo recept za 8 posluživanja 🙂
3 šalice punomasnog mlijeka
1 šalica tekućeg šlaga
3 štapića cimeta
1 mahuna vanilije, prepolovljena i uklonjenih sjemenki
1 žlica svježe naribanog muškatnog oraščića
5 jaja (odvojite žutanjke i bjelanjke)
2/3 (130g) šećera
3/4 šalice (175ml) Tamnog ruma ili burbona
U posudi izmiješajte mlijeko, šlag, cimet, mahunu vanilije, sjemenke vanilije i muškatni oraščić. Neka sve zajedno prokuha na srednje jakoj vatri. Kada prokuha, maknite s vatre i pustite da odleži.
U velikoj zdjeli s mikserom dobro istucite žutanjke i šećer dok ne postane glatka smjesa. Polako žutanjke pretočite u mlijeko konstantno miješajući dok smjesa ne postane glatka i jednolična. Dodajte burbon ili rum i nastavite miješati. Pustite da se rashladi preko noći.
Prije posluživanja, istucite bjeanjke u tvrdi snijeg a potom ga pomiješajte sa eggnogom. Poslužite i dekorirajte sa muškatnim oraščićem.
By: Jamie Oliver
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!