Pivo je apsolutno počelo dobivati zasluženu pažnju od strane konzumenta ali i ugostitelja. Jedna od posljedica toga je svakako da danas u većini objekata koji drže do svoje ponude možete pronaći razna piva koja će zadovoljiti vaše standarde. Svijet piva je toliko širok i pruža brojne mogućnosti za sve ukuse, moj osobno najdraži pivski stil je IPA (India Pale Ale) te mi je drago da imam mogućnost upoznati vas s ovim stilom, iako površno jer je neiscrpna tema s brojnim mitovima i legendama oko njegovog nastanka.

Želite li se počastiti ovim stilom piva, vjerojatno ćete morati izdvojiti poneku kunu više ali svakako se isplati, brojni ljudi svjesni toga često puštaju i veći promet u lokalima koji ovakva piva imaju u ponudi. Brojni objekti poput pivnica koje u sklopu imaju i proizvodnju svojeg piva počele su nuditi i ovaj stil. Pivnice i mikropivovare na ovaj su način privukle brojne znatiželjnike ali i one kojima je svijet „dosadnog“ okusa (i često ne – okusa) lagera koji su godinama bili najdostupniji, dosadio. Ovo je pivo bogatog okusa i nevjerojatnih aroma.

Savršeno pivo kao pratnja za pikantnu hranu…

Često su restorani pogrešnog mišljenja da se ovo pivo radi zasićenosti okusa ne može  kombinirati s ponudom njihovog menua, što apsolutno nije istina. Iako je gorke okuse možda nešto teže upariti s hranom, IPA je idealna pratnja pržene i slane hrane (pržena piletina ili pohani sirevi). Osim toga, slaže se s gotovo svakom pikantnijom i začinjenijom hranom, primjerice Meksičkim specijalitetima i Indijskim začinima poput korijandera, kardamoma i kurkume. I jedna od najboljih kombinacija je roštilj i ovo pivo, bili to hamburgeri ili odresci koji s karboniziranom koricom izvlače najbolje okuse karamele iz slada IPA-e.

 

Ovo pivo smatra se početkom craft pokreta diljem svijeta

Priča iza imena India Pale Ale, bolje poznato pod kraticom IPA je svakako jedna koju vrijedi ispričati. U razdoblju kada je Britanija bila jedna od najvećih kolonijalnih sila koju je svijet vidio nastao je ovaj poseban stil koji danas oduševljava nepca brojnih zaljubljenika u hmeljasta piva sa stavom. Indija je bila jedna od najvažnijih Britanskih kolonija te su iz tog razloga tamo stigli i brojni vojnici s kišnog otoka zapadne Europe. Ono što su vojnici željeli bilo je pivo. Našli su se na drugom kontitnentu na kojem je jednostavno bilo odviše toplo da bi se pivo proizvodilo a žedna grla nisu mogla piti lokalna pića zbog raznih probavnih smetnji koje su često nastupile radi konzumacije.

Jedino rješenje koje je zvučalo sasvim razumno, a takvim se i pokazalo, bilo je da se pivo proizvede u kišnom Londonu i pošalje brodom do Indije i trupa koje se tamo nalaze. Londonski proizvođači piva naučili su na teži način da slanje piva brodom nije dobro razrađena ideja, naime dugačko putovanje koje su bačve morale proći nije dobro djelovao na samo pivo koje je prilično kvarljiv proizvod.

Ali kako?

George Hodgson, proizvođač piva iz Londona koji je djelovao u kasnim 1700 – tima iskoristio je svoje veze koje je imao u tvrtki East India Co. Kako bi preuzeo većinu izvoza za kolonije. Među ostalim pivima, Hodgson je izvozio i jako Pale Ale pivo koje je najvjerojatnije obogatio s dodatnim dozama hmelja i većom količinom alkohola, od čega su oba sastojka bili glavni dežurni konzervansi koji su trebali omogućiti pivu da uspješno prođe plovidbu do Indije. Putovanje je tada trajalo mnogo duže nego danas tako da se samo pivo tijekom putovanja pretvorilo u jedno očaravajuće piće. Od tuda i sam naziv – India Pale Ale.

Polovicom 19. Stoljeća, ale piva bila su favoriti u svim pubovima diljem Britanije te tako zbacili svijetle pitke lagere s prvog mjesta. Britanska piva išla su i u smjeru Amerike, zajedno s prvim velikim valom imigranata. Na području Amerike ipak su prevladali lageri a proizvodnja ale piva je gotovo iščeznula. Osim ukusa lokalnog stanovništva i Europljana koji su nastanili veći dio Sjeverne Amerike, prohibicija je bila ta koja je konačno dokrajčila proizvodnju ale piva u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Druga prilika

IPA je ipak dobila još jednu priliku, drugo poglavlje svoje povijesti. 1980-ih nastao je velik broj mikropivovara koje su se odlučile za proizvodnju upravo ovog stila, a za one koji su ga isprobali prvi puta, ovo pivo otvaralo je oči i stvaralo nove vidike i mogućnosti. Ono što je zapravo definiralo IPU bili su američki hmeljevi koji su mu dali poseban bogati citrusni okus. Sa novim okusima započela je i Craft revolucija.

Anchor Brewery, pivovara iz San Francisca, danas je jedno od važnijih imena u povijesti nastanka i razvoja piva. Bila je pionir craft piva, spašena je od zatvaranja 1960-ih a 1975. Godine na tržište su plasirali pivo pod nazivom Liberty Ale. Izvorno su ga nazvali „Naše posebno ale pivo“. Upravo ono, instantno je postalo klasika. Proizvodilo se od Američkih sastojaka i smatra se prvim modernim Američkim jakim Pale Ale pivom. Nakon toga, popularnost IPA piva toliko je narasla da ga je proizvodila gotovo svaka pivovara. Entuzijazam za jakim, aromatičnim i zahmeljenim pivom trajao je sve do 90ih.

Američki hmeljevi

IPA je pivo koje je omogućavalo pivarima da testiraju granice, da ostvaruju nemoguće a nisu bili dužni odgovarati nikakvim tradicionalistima. Sami su stvarali i kršili pravila kako bi svoju kreativnost pustili na slobodu i pokušali dobiti novi i bolji proizvod. Američki hmeljevi su bili ti koji su dopuštali igru s mekanim citrusnim okusima i aromama, a u kombinacijama su davali grube, pa čak i voćne note.

Uskoro su se majstori pivari toliko zaigrali da su stvorili jača, zahmeljenija i alkoholnija piva te je došlo do rasprave spadaju li uopće u IPA kategoriju… Na taj način nastao je i novi stil – imperial ili double IPA. Ovaj stil obilježio je „buntovne“  i „nezavisne“ Američke mikropivovare. Koliko god da je upravo tradicija obilježila pivsku kulturu, taj svijet nikada ne miruje. Danas se jedan od načina dodavanja hmelja koje se koristi u proizvodnji tog piva naziva dry hopping suho hmeljenje, jer na taj način hmeljne arome još više dolaze do izražaja. 

Stil piva IPA stariji je od 175 godina, a tri glavna podstila su Američka IPA, Engleska IPA i Double ili Imperial IPA. Crna IPA je primjer podstila koji se pojavio na tržištu u manjim količinama ali je dostupan svima. Radi brojnih mogućnosti koje se pružaju u proizvodnji ovog stila, proizvesti IPA pivo više je umjetnost nego znanost.

U slučaju da ste propustili tekst na IN HoReCa časopisu, prenosimo ga u cijelosti.