Katz Orange, jedini bar koji kombinira hranu i piće u Berlinu

Upravo razgovaram s Arunom. Nam možete objasniti koncept bara u kombinaciji s restoranom i koliko dugo radite u Katz Orangeu?

Radim ovdje već dvije godine i posebni smo po tome što poslužujemo samo tri vrste pića; aperitiv, piće uz glavno jelo ili večeru i digestiv uz desert. Imamo dva specijaliteta pod nazivom Candy on Bone koji se sastoje od svinjetine i janjetine gdje su obje lagano pečene na 82°C, i peku se 12 sati.

Vaš bar je dobro poznat i mnogi ga preporučuju, ali kakva je koktel scena u Berlinu općenito?

Svi znamo da su London i New York glavni centri koktel industrije i njihova scena je mnogo veća tako da su oni ti koji utječu na sve druge. Siguran sam da još nekoliko barova u Njemačkoj zaslužuju biti u top 50. Mi smo jako povezani s tom scenom i radimo puno klasičnih koktela tako da je to vjerojatno razlog zašto nas ljudi znaju.

Imate li neke posebne kombinacije koktela koje su zanimljive ljudima i je li izrada koktel cjenika tvoja odgovornost ili ju dijelite? 

Radimo puno infuzija sa „fat washem“, trenutno jedna od najzanimljivijih infuzija je s kakaom i isto tako radimo čaj od kombuche. Takav čaj se fermentira s posebnim bakterijama koje daju kiseli okus, a dodatkom limuna ili limete dobije se odlična kombinacija za koktel. Što se tiče izrade koktel cjenika, radimo to kao tim. Nas je četiri barmena i svatko ima svoju ideju i specijalnost tako da radimo zajedno.

Koji ti je najomiljeniji koktel? 

Ovisi o danu i raspoloženju, trenutno jedan dobro napravljeni Vieux Carre*. Trenutno dobro dođe malo više alkohola za završetak dana.

Spomenuo si da imaš puno prijatelja u Hrvatskoj, jesi li ikada bio tamo?

Jesam, dva puta zapravo. Prošli smo nekoliko različitih gradova i bilo je stvarno lijepo.

Kada si počeo raditi u baru i jesi li svo iskustvo stekao u Berlinu?

Prije sigurno 9 godina sam počeo s ovim poslom. U Berlinu sam zadnje dvije godine no počeo sam u Nürnbergu.

Koja pića bi trebali barmeni imati u svojem šanku?

Mislim da to ovisi o pojedinačnom ukusu i stilu. Danas se može izabrati između različitih vrsta barova, od klasičnih do kuhinje tako da se pića prilagođavaju isto tako.

 

 

*Vieux Carre je New Orleans recept iz 1930-ih, nazvan po francuskoj četvrti grada, on je moćan, ali gladak koktel, baš kao i Crescent City.

Sastojci:

¾ oz. raženi viski
¾ oz. Konjak
¾ oz. slatki vermut
1  b/s Bénédictine
2 dashes Peychaudova biter
2 dashes Angostura biter

Dekoracija: limunova korica