Obožavatelje koktela i raznih alkoholnih pića kao i one koji vole priređivati male zabave u svom domu oduševiti će jednostavni recepti malih desertnih želea koji će zasladiti nepce najvećih gurmanoljubaca.
Kavijar i kanape dobili su dostojnu zamijenu u novim mini speijalitetima koji se serviraju na vrhunskim društvenim događanjima, mondenim zabavama i luksuznim hotelima od Pariza od Los Angelesa – žele koktelima. Rade se od svih vrsta poznatijih koktela i klasičnih alkoholnih pića, a serviraju na srebrnim ili platinastim pladnjevima sa raskošnim voćnim dekoracijama.
Neki poput onih koji se spravljaju od votke, tekile te koktela B92, Manhattana ili poznatijih aperitiva udomaćili su se u restoranima i noćnim barovima Hollywooda.
Donosimo dva recepta koja ne zahtjevaju mnogo truda i vremena, a sa lakoćom ih mogu pripremiti i potpuni početnici.
ŽELE OD PROŠEKA
Vrijeme pripreme: 20 minuta, plus hlađenjePorcije: Oko 44 koktela.Sastojci: 1 štapić vanijlije ( oko 12 -15cm)3/4 šalice šećera
9 listića želatine3 dl prošeka
Način pripreme:
1. Iz vanilije uklonite sjemenke te ih dodajte u šećer i sa prstima potpuno usitnite. Šećer stavite u lonac srednje veličine, polijte sa malo vode i zagrijte na vatri kako bi se otopio u sirup. Skinite sa vatre prije negoli provrije i ostavite na stranu.
2. Potopite listiće želatine u zdjelu sa hladnom vodom na minutu. Kad omekšaju, ocijedite višak vode sa listića želatine te ih ubacite u topli sirup. Miješajte dok se potpuno ne otopi.
3. Na kraju u sirup postepeno umješajte i prošek. Miješajte brzo kako bi se sastoji dobro spojili. Kada je gotovo, žele ulijte u malene kalupe ili u kalup za kolače ( 16×16 cm) te ostavite preko noću u hladnjaku. Prije serviranja žele pažljivo izvadite iz kalupa, najbolje uz pomoć vrška noža, a ako je prenoćio u kalupu, isjecite male kockice veličine 3×3 centimetra.Svaki komad sadrži 20 kalorija; 0 proteina; 4 grama ugljikohidrata; 0 masti; 0 kolesterola; 1 mg natrija.
GIN I TONIC ŽELE
Vrijeme pripreme: 25 minuta, plus hlađenjePorcije: 32 koktelaSastojci:1.5 dl gina9 listića želatine
2.5 dl tonikaSok od limete
1 žličica limunske kiseline1 1/2 žličica sode1 šećera u prahu
Način pripreme:
1. Gin izliti u zdjelu za mjerenje i zatim sve listiće želatine potopiti u njemu. Ako su listići preveliki, razlomite ih na polovine ili četvrtine. Zdjelu potom pokrijte aluminijskom folijom i ostaviti 5-10 minuta kako želatina omekšala.
2. Gin i želatinu izliti u mali lonac i grijati na maloj vatri. Kada se želatina rastopi i ujednačeno pomješa sa ginom, smjesu skinuti sa vatre.
3. U smjesu polako dodajte tonik te zatim dobro i brzo promješajte kako bi se sastojci stopili. Kada je žele gotov, izlijte ga u kalupe ili u kalup za kolače te stavite u hladnjak preko noći.4. Prije serviranja svaki komadić želea poprskati sokom od limete i posuti prstohvatom praha koji smo dobili miješajući sodu, limunsku kiselinu i šećer u prahu.
Svaki komad sadrži 19 kalorija; 0 proteina; 1 gram ugljikohidrata; 0 masti; 0 kolesterola; 61 mg. natrija.
Izvor: Klik.hr
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!