Polako, jako polako, ali sigurno, restorani diljem svijeta su se razbudili i počeli u pivu tražiti potencijale za spajanje s hranom kako je to do sada bivalo samo s vinima. Znatiželjni pivski gastronomi su primijetili da se svugdje pojavljuju kombinacije hrane i Ale piva diljem Ujedinjenog Kraljevstva.
Jedan od nosioca zastave u ovom pokretu je chef Nathan Outlaw, vlasnik Pub-a “The Mariners” kojeg krase dvije Michelin zvjezdice. Velika inspiracija da krenemo u istraživanje gastronomskih potencijala . Sa time na umu, Ed Hughes je složio listu nekih od svojih najdražih kombinacija.
Svjetlija piva imaju tendenciju da bolje pašu uz delikatne okuse, poput bijele ribe ili piletine, dok bogatija piva idu bolje s bogatijim okusima. Iako nekoliko spojeva hrane i piva koji bi načelno prema svim pravilima trebali funkcionirati zajedno, to nikako ne čine. Taman kad pomislite kako ne može biti jednostavnije spajanje.
Jedna sigurna kombinacija je dobar Pilsner s bijelom ribom poput lista, limande ili oslića. Svijetla boja Pilsnera ne umanjuje delikatne okuse bijele ribe. Ovo je izvrsno sparivanje za ljude koji nisu avanturistički raspoloženi i vole se pridržavati spajanja hrane s vinom. Zapravo je izvrstan početak za započeti avanturu spajanja hrane i piva.
Ovaj spoj je zapravo potekao od toga da smo dagnje, umjesto na klasičan način koji uključuje bijelo vino, kuhali s Amber Ale pivom. S prilogom domaćih pečenih krumpirića, ovo je fenomenalno jelo, i vječiti pobjednik u The Mariners-u.
Moj, odnedavno najdraži spoj hrane i piva, goveđa prsa pripremljena u električnom kuhalu u dosta dugom periodu, s dodatkom crvenog IPA piva. Ukomponirati pivo u sam proces kuhanja je savršeni trik za spajanje piva i hrane, dokle god nadopunjuju jedno drugo. Gotovo jelo se posipa naribanim sirom – poput Cornish goude, ova divna kombinacija se naprosto topi u ustima.
Sa aromom klinčića, klasični Belgijski Tripel savršeno se slaže s bijelom čokoladom i kolačem od bjelanjaka. Zanimljivo je da slatkoća ovog piva paše i s pikantnim okusima, a naše zadnje otkriće je da iznimno dobro ide s kozjim sirom. Volio bi pronaći vino koje odgovara uz dva apsolutno kontrastna jela. Ovo sparivanje pokazuje pravu raznolikost u čitavom procesu spajanja hrane i piva.
Talijanski favorit, tiramisu, izvrsno paše s pivom. Poput spajanja s govedinom, pivo se mora koristiti u izradi slastice – ovo je jedan desert koji vas neće ostaviti ravnodušnima. Mi smo koristili Dubbel Coffee Stout, spoj stila Imperial Stouta i Belgijskog Dubbela. Slatkoća i aroma kave, zajedno s čokoladnim likerom iz piva, zaista izgradi dodatnu dimenziju deserta. “Beeramisu” je jedan od najprodavanijih deserata u našem pub-u, The Mariners.
Podižemo osviještenost o pivu kao fantastičnoj alternativi za vino, a to puno olakšava kada na svojoj strani imate ljude koji imaju utjecaja. Smatram se izuzetno sretnom osobom jer sam imao priliku raditi s chefovima poput Toma Kerridgea, Paula Ainswortha i Nathana Outlawa, koji su također ljubitelji izvrsnih piva.
Kada jednom probate ovaj desert ne možete ga se zasititi. Razvio ga je Tom Kerridge za svoj pub s dvije Michelin zvijezdice – The Hand and Flowers. Ovaj desert savršeno se slaže sa Sharp’s Quatriple Ale, koja je rame uz rame bogatom Belgijskom stilu.
Okus piva je kompleksni spoj snažnog, tamnog ale piva i barley wine-a. Ovaj stil piva je Port ili Pedro Ximénez vinskog svijeta, tako da savršeno paše s čokoladnim desertima ili bogatom platom sira.
U The Marinersu, jedan od glavnih kuhara, Zack Hawke je osmislio recept koji uključuje svinjsku potrbušinu, terrine i kiseli crveni kupus. Ovo jelo divno paše s “New World” IPA. Tržište je preplavljeno s IPA-ma na koje je utjecala Amerika i možete se upoznati s hmeljevima koje tamo uzgajaju i koji su jednostavno čarobni. Piva ovog tipa imaju dozu gorčine i bogate tropske arome što se izvrsno slaže sa svinjetinom.
Via: thedrinksbusiness.com