Photo: www.hendricksgin.com
Hendrick’s je “dijete” Lesley Gracie, jedna od troje ljudi na planetu koja zna recept za proizvodnju Hendrick’s Gina (strogo, strogo čuvanu tajnu kako nitko ne bi kopirao specifičan okus). Pedesetčetverogodišnja master distiller diplomirana je kemičarka. Diplomu je dobila na Sveučilištu Hull u Yorkshireu te je radila u industriji lijekova 12 godina prije nego se preselila u Južni Ayeshire 1988. godine kada se udala za svog muža. Velika tvrtka u gradu gdje je zatražila posao bila je upravo destilerija. Prijavila se za posao kemičara. “Alkohol je sasvim drugačiji medij. Bilo je skroz drugačije raditi sa njim i sva pravila su drugačija, no neizmjerno interesantno iskustvo.”
1999. je tvrtka odlučila proizvesti “ultra-premium” gin, tako dobar da bi u maloprodaji koštao više od 30$ po boci. Gracie je otišla u laboratorij i izašla jednom kad je stvorila delikatnu mješavinu koja je uključivala standardne sastojke za gin poput borovica, odstajali korijen Angelice, korijander i peruniku, ali i posebnije dodatke poput kamilice i infuziju krastavca i ruže. Htjela je postići doživljaj uživanja u sendviču sa krastavcima usred ružičnjaka. (Glasina kaže da je gin dobio ime prema vrtlaru koji je više od 30 godina održavao ružičnjak obitelji Grant.
Photo: www.moodiereport.com
Godišnje se proizvede samo 200.000 sanduka tako da zalihe brzo planu. (Beefeater, poznati premium gin proizvodi i izvozi u jednoj godini više od milijun sanduka….samo za Španjolsku!). Gracie ne odustaje od svoje metode destilacije – one rođene 1966 kada je Charles Gordon na aukciji kupio Bennet copper pot still iz 1860. i Carter Head still iz 1948. te ih restaurirao. Danas su upravo ovi dijelovi ključni i za destilaciju koju vrši Gracy. U Bennet still kotlu natapa alkohol dobiven od žitarica, čistu izvorsku vodu i začinsko bilje 24 do 36 sati, nakon toga se mješavina postepeno zagrijava kako bi se stvorio destilat. U međuvremenu, u Carte Head-u, alkoholne pare obgrle sirove botaničke sastojke. Destilati se potom spajaju, i potom se infuzijom dodaju okusi ruže i krastavca. Ovaj kompleksni proces (većina proizvođača gina koristi se samo jednim kotlom) daje Hendrick’s ginu posebni i prepoznatljivi okus; Gracie testira svaku seriju od 120 galona, prvo mirisom, da utvrdi da je ravnoteža točno onakva kakva treba biti. Priznaje da bi možda i mogla dobiti isti rezultat novim modernim kotlom, ali kako kaže “stari kotlovi rade jako dobro i nota gina sada je nerazdvojna od kotla. To nam daje kontrolu nad našim proizvodom.”. Xavier Padovani je globalni brend ambasador kaže za Gracie: “ona je drugačija, ne koristi računala previše. Sve čuva u glavi. Ona je rock’n’roll.“
Photo: www.pinterest.com
Naravno, cijeli ovaj pristup proizvodnji ne bi imao smisla da ljudima nije interesantno isprobati proizvod. Ovo apsolutno neobično piće zaslužilo je apsolutno neobičnu marketinšku kampanju koju je osmislio direktor marketinga Caspar McRae. Naziva ju “vragolasto viktorijanskom”. Odlazak na stranicu HendricksGin.com otkriva ilustracije muškaraca i žena u odjeći iz 19. stoljeća, šahovske figure, leptiri, satovi, trube te suptilni prikazi ruža i krastavaca. Sve to nalazi se ispod transparenta koji vam priželjkuje dobrodošlicu u “Hendrick’s Curiositorium”.
Povećanju i jačanju marketinga tvrtka doprinosi sa svojim brend ambasadorima, skupina muškaraca i žena koji djeluju na svih 60 tržišta gdje se gin prodaje. Oni su domaćini svečanih večera i koktel zabava sa chefovima, miksolozima, medijskim predstavnicima i povjesničarima. Također češto organiziraju i turnir u kriketu između barmena. Oni odabrani dobiju priliku voziti “Cucumbermobile”, Rover P4 80 iz 1961. koji je obilježen bojama krastavca.
Photo: blackappleart.com
Sljedeće godine, Hendrick’s će biti lansiran i na tržište Argentine, Kolumvije i Brazila, sa Gracie za kormilom dok nadgleda proizvodnju u svojim antiknim kotlovima. Ona vodi vrlo ispunjen život, kada se ne nalazi na poslu brine se o svojim unucima, zlatnom retriveru i više od 50 orhideja. Uživa u Hendrick’s ginu posluženom sa sodom i uštrcajem soka bazge, naravno, samo povremeno.
Prenosimo vam intervju sa Lesley Gracie:
Photo: www.humphreymunson.co.uk
Photo: www.welt.de
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!