Što je zapravo Negroni, osim gina, slatkog Vermoutha i Camparija? Zašto su ljudi zaluđeni ovim pićem do te razine da ovaj koktel ima svoj tjedan kada 6.000 barova diljem svijeta izrađuje Negroni i sve moguće njegove varijacije. Što je zapravo ovo čudno, gorko, žarko crveno piće koje barmeni naprosto obožavaju pripremati?
Pa, da vas upoznamo sa nekoliko činjenica o ovom koktelu:
Kod svakog pića postoji neslaganje oko ispravnog načina izrade istog. Kod Negronija isto postoje rasprave, ali načelno ga se “slaže” preko leda sa kojim ga se i poslužuje, lagano se promiješa barskom žlicom i dodaje mu se spirala od kore naranče koju je moguće i malo izložiti plamenu kako bi se karamelizirala ulja koja sadrži (ovo je ako baš želite biti fensi šmensi). Douglas Derrick iz Portlanda kaže da se piće zapravo poslužuje u omjeru 1/1/1/1 s time da je zadnja jedinica – voda, u obliku leda naravno.
Photo: www.tastingtable.com & en.wikipedia.org
Campari je svakako jedan od ključnih sastojaka. Campari je aperitiv, biljni liker, bitter iz Talijanske obitelji alkohola. Bistar je, živahno crven, ali gorkastog botaničkog okusa, sa malo slatkoće. Teško ga je piti čistog, ali već sa dodatkom sode ili soka od naranče postaje fenomenalan. Nastao je još 1860-ih godina a proizvodio se u Milanu. Više o pićima Italije možete pročitati u našem Putu oko svijeta. Campari je 1/3 Negronija koju se ne bi smjelo mijenjati.
Cappelletti iz Italije, Calisaya iz Oregona i Aperol, bliski su rođaci Camparija.Svi ovi biteri su slični Campariju, i često se koriste kao njegova zamjena u izradi Negronija i njegovim varijacijama. Ali, na kraju krajeva, Negroni nije Negroni bez Camparija.
Ne kava americano. Još 1860-tih, Gaspare Campari, glavni krivac za izum Camparija, posjedovao je bar: Caffe Campari. Tamo je posluživao piće pod nazivom Milano – Torino, mješavinu Camparija (iz Milana), slatkog vermoutha (iz Torina), i soda vode sa dodatkom kriške naranče ili limuna. Priča ide ovako: piće je navodno postalo toliko popularno među Amerikancima za vrijeme prohibicije, toliko popularno da se ime samog pića promijenilo u Americano.
Na prijelazu stoljeća živio je grof Camillo Negroni, sladokusac koji je dobar dio svog vremena proveo u SAD-u kao kockar i kao kauboj. Nakon prvog svjetskog rata vratio se u Florencu gdje je bio stalni gost Caffe Casoni. Tamo, 1919. godine, naručio je Milano – Torino sa ginom umjesto sode (najvjerojatnije uzvikavši: “trebam više alkohola u mom piću! Više alkohola!”) Piće je postalo tako popularno da su ljudi počeli naručivati Milano – Torino “na Negronijev način”. Grof je naravno uživao u tome.
Photo: www.drinkingcup.net
Svim legendama vezanima za nastanak koktela treba pristupiti sa dozom skepticizma. Bez obzira na to, postoje dokazi da je pravi grof Camillo Negroni, koji zaista i je proveo vrijeme u Americi prije nego se vratio u Italiju, stvarno je boravio u Caffe Casoni 1919., baš u razdoblju kada je i sam koktel Negroni nastao. Sami odlučite je li legenda ili istina 😉
Legende o koktelima samo su jedan dio koji svijeta koktela s kojim se možete upoznati u Školi barmena u organizaciji Udruge konobara i barmena Hrvatske. Novi termini edukacija su objavljeni i svoj interes možete slobodno iskazati tako da popunite obrazac kako bi vas na vrijeme podsjetili o početku svih edukacija.
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!