• +385 51 320 633
  • [email protected]
  • English
  • Prijava / Registracija
Logo-bijeli-HR-300Logo-bijeli-HR-300stickyLogo-bijeli-HR-300Logo-bijeli-HR-300
  • Naslovna
  • Vijesti
  • O nama
    • Barmen.hr
    • Osnovni podaci
    • Naši predavači
    • Iskustva polaznika
    • Sponzori
  • Članstvo
    • Privatni članovi
    • Pravni članovi
    • Zaposlenje
  • Edukacija
    • Škola barmena
    • Škola za bariste
    • Latte Art
    • Pivski znalac
    • Škola za Flair
    • Hobby barmen
    • Jednodnevni seminari
    • Masterclass
    • In-House treninzi
  • Multimedija
    • Behind the Šank
    • Facebook Foto
    • Foto
    • Video
  • Cocktail catering
  • Kontakt
  • English
  • Prijava / Registracija
    • Prijava / Registracija
0

Novalja i Zrće, nekada i danas

03/08/2015
Istaknute vijesti, Lifestyle, Pića, Rad udruge
2015, Hrvatska, Nekada i danas, Novalja, turizam, ugostiteljstvo, Zrće

Ovaj tekst pišem u jedan ujutro da ne bi sutra smirio svoju tugu i odustao od njega.

 

U obilasku naših barmena po obali zaustavio sam se obići i barmene u Novalji i Zrću. Ono što je bilo nekada kada sam i ja radio na tim destinacijama sada je apsolutno prostituirano. Kokteli su tada bili senzacija, a sada su objekt prenemaganja tko će jeftinije, a samim time i lošije. Kada netko danas kaže da je barmen dole, to više ne predstavlja neki značaj.

 

Po Zrću su svi kokteli iz aparata, poput loših kava u bolničkoj čekaonici; a cijene svega, osim koktela skočile su barem duplo, a u nekim objektima i trostruko. Jedina ponuda koja je ostala nepromijenjena u cijeni su litreni kokteli koji se mogu naručiti za svega 100 kn.

Kako mi je to profesija, bio sam u svim klubovima probati po jedan koktel, da sebi stvarno dokažem da put kojim je krenuo turizam u našoj državi apsolutno kriv. Prije svega, nema alkohola u koktelima (osim u dva manja klubu na Zrću, na ulasku i na kraju same plaže – ne želim ih imenovati, ali oni i dalje rade na dobar stari i ispravni način).

Okus koktela u većini slučajeva toliko podsjeća na čisti medicinski alkohol, a to samo potvrđuje činjenicu da se radi sa najnižom kvalitetom alkohola kojeg prati i cijena koktela.

Nekada su se klubovi natjecali time tko ima bolje barmene za šankom, vatra se puhala sa koktel šanka 10 puta na noć – to je bila pozornica lokala i centar pažnje. Sada umjesto barmena trebaju zaposliti informatičara koji zna koju tipku stisnuti kad koktel zapne u cijevi i eventualno servisera koji očisti aparat povremeno poput točionika za pivo.

Novalja je još tužnija priča, litreni kokteli koštaju 75,00 kn a jedan bar čak daje i Happy Hour na tu cijenu. Na reklaminm pločama u neonskim bojama su s ponosom istaknute ponude za litreni koktel po principu 2+1 za svega 80,00 kn.

Na poslijetku se ugostitelji žale da je klijentela loša i da moraju spustiti cijene…. ali ovo natjecanje „tko će biti jeftiniji“ umjesto „tko će biti kvalitetniji“ mi nikako nije jasno.

U normalnim prilikama u špici sezone se stvari lako riješe jednim pametnim razgovorom i dogovorom oko minimalnih cijena jer u konačnici su gosti ti koji profitiraju cjenovno ali gube na kvaliteti pića koje ispijaju što ih na kraju krajeva neće zadržati na istom mjestu.

Čast iznimkama koje se i dalje drže standarda i profesije u punom smislu, ali te iznimke ne mogu spominjati u ovom tužnom tekstu.

 

Dodatni apsurd u cijeloj priči mi je da se otvorilo brdo malih Liquor shopova. Pekare prodaju hladna piva, na kioscima je red za piće, supermarket u centru Novalje opskrbljen je hladnom cugom a radno vrijeme mu graniči sa klubskim.

Normalno da ugostiteljskim objektima pada promet kada se gosti mogu izvrsno opskrbiti za izlazak a onda uz jedan koktel od litre biti u klubovima do jutra i ne potrošiti ništa ili minimalno.

 

Niti jedan grad u svijetu ne dozvoljava ovakve banalnosti, pogotovo ne turistički gradovi. U većini supermarketa zabranjeno je prodavati rashlađena pića. Kada bi se samo sjelo i izračunalo koliko se gubi time što se klubovi počnu puniti u 01.00, a ne u 22.00, samo na porezima i dobiti. Uz to je isto važno da bi se smanjili neredi po apartmanima jer su se svi tulumi generalno preselili u njih.

Ne znam tko ovo odobrava, niti tko je odgovoran ali smatram da bi se trebala obratiti pažnja na minimalne tehničke uvijete i okruženje ugostitelja. Napada ih se sve većim nametima i češlja redovnim inspekicijama te redovno kažnjava radi sitnih tehnikalija a u principu im se vežu ruke ovakvim sistemom.

Ugostitelj uloži u prostor i uređenje i po nekoliko stotina tisuća eura da bi im goste otimali kiosci od dva kvadrata i supermarketi sa dužim radnim vremenom od klubova.

 

Želim ovim destinacijama puno sreće jer će im zasigurno trebati.

 

 

By: Zoran Lukić, predsjednik Udruge konobara i barmena Hrvatske

Istaknute vijesti, Lifestyle, Pića, Rad udruge
2015, Hrvatska, Nekada i danas, Novalja, turizam, ugostiteljstvo, Zrće
Podijeli

Povezane objave

16/03/2023

Završio prvi regionalni Women’s Weekend u Rijeci


Pročitaj više
13/03/2023

Održan prvi Teranino Festival u Balama


Pročitaj više
10/03/2023

Burnim panelima na temu ženskih prava i rodne ravnopravnosti započeo prvi Women’s Weekend


Pročitaj više

Najnovije

  • 0
    Edukacijsko putovanje u Torino – srce proizvodnje Vermoutha
    16/03/2023
  • 0
    Završio prvi regionalni Women’s Weekend u Rijeci
    16/03/2023
  • 0
    Održan prvi Teranino Festival u Balama
    13/03/2023
  • 0
    Burnim panelima na temu ženskih prava i rodne ravnopravnosti započeo prvi Women’s Weekend
    10/03/2023
  • 0
    Postani član Udruge konobara i barmena Hrvatske
    01/03/2023
Facebook Barmen.hr
Barmen.hr
Instagram @barmenhr
Newsletter

Pretplatite se na naš
newsletter


Barmen.hr

Slobodno nas možete kontaktirati svaki radni dan 8:00 - 16:00 h

E-mail: [email protected]

Telefon: 051 320 633

OIB: 92875884723

  • O nama
  • Naši predavači
  • Privatni članovi
  • Pravni članovi
  • Zaposlenje
  • Cocktail catering
  • Sponzori
  • Škola barmena
  • Škola za bariste
  • Latte Art
  • Pivski znalac
  • Škola za Flair
  • Hobby barmen
  • Seminari


+385 51 320 633

[email protected]

Adresa ureda

Eugena Kovačića 2, 51000 Rijeka

Adresa održavanja edukacija

Ciottina 19/1, 51000 Rijeka

Adresa za treninge flaira

Zanonova 1, 51000 Rijeka

TEČAJ KONVERZIJE: 1 EUR = 7,53450 HRK

  • Uvjeti korištenja
  • Pravilnik o privatnosti
  • Zaštita privatnosti osobnih podataka
  • Načini plaćanja
  • Reklamacije i povrat
Barmen.hr © 2023 | Sva prava pridržana | Izrada web stranice: Intraweb d.o.o.