Postoji puno stvari koje mislimo da znamo o tequili. To da se uvijek poslužuje s limetom i soli (nope). Da se u boci prave tequile mora nalaziti crv (nope). Da je odlična u kombinaciji sa svime i da se može pijuckati, šejkati… (Da, da, da!). Ali, kao i za brojna druga sveprisutna prozirna pića, postoji mnogo toga o tequili što ne znate o tequili.
Često tretiramo whisky, burbon i slična pića kao da pijemo, ne običan alkohol nego destilirano nasljeđe nacije. Tequila je tu malo pala u drugi plani i jednostavno se poistovjećuje s kratkom cugom koju trgnete prije izlaska. Tequila je stvar koju nalijemo u ljudske pupke na kraju linije soli. Vrijeme je da je vratimo na pravi put, da je dignemo na visoke police u barovima. Poštujte povijest i trud koji stoji iza proizvodnje ovog pića.
Gotova sva tequila proizvodi se u Meksičkoj državi Jalisco. Ali Meksički zakoni dopuštaju da se tequila proizvodi i u Tamaulipasu, Nayaritu, Michiacanu i Guanajuatu. ( I da, postoji grad koji se zove tequila).
Tequila se može proizvesti isključivo od plave agave, ili agava tequilana, a mezcal se može proizvoditi od više od 30 vrsta agava.
Tequila nema apsolutno nikakve veze s kaktusom. Agava je zapravo iz porodice ljiljana, iako se jedan dio vremena smatralo da je iz porodice kaktusa, ona je i dalje samo pustinjska biljka.
Kad već govorimo o tome što agava nije…. nije ju lagano uzgojiti. Mora se nalaziti u pravim uvjetima, i to čak 8 godina. I tada tek nastupa berba. Ako želite da vaša tequila odležava, trebat će vam još duže dok dobijete svoju tequilu.
Ne pomaže činjenica da je plava agava biljka koju se može iskoristiti samo jedan put. Jednom kad su spremne za berbu, agavama čupaju piñu (srce) – tako se zove jer podsjećaju na ananas. To su dijelovi koji će se oparivati, gnječiti i fermentirati u tequilu.
Nevjerojatno teška. Mogu težiti od 30 do sto kila.
Tequila se proizvodi od plave agave, ali to ne znači nužno da je 100% samo plava agava. Zakonski je zapravo dovoljno da 51% bude plava agava. Destilerijama je dozvoljeno da ostatak nadopune neutralnim alkoholom dobivenim od šećerne trske, i na taj način dobiju mixto tequilu. Ono što ne iznenađuje je da su ta pića daleko niže kvalitete.
Ali stvarno. Asocijacija između tequile i crva najvjerojatnije je nastala na činjenici da biljku agave često napadnu “gusano de maguey”, malene larve koja, ukoliko im ne smetate, će se pretvoriti u mariposu – leptira. Kad se larva nalazi u boci, onda to zasigurno nije tequila nego mezcal. Ako pijete tequilu nekog proizvođača i u njoj se nalazi larva, zapitajte se u čemu je još pogriješio u proizvodnji….
Pijemo mnogo mlade tequile. Zaista mlade. Tequila blanco/joven odležava svega 2 mjeseca, reposado od 2 mjeseca do jedne godine, i añejo od 1 do 3 godine. Ali postoji je stvar zvana “extra añejo”, ona odležava tri i više godina.
Tri godine možda se čini kao puno vremena za tequilu, ali jedna od najstarijih “extra añejos” koju se može kupiti je 11 godina stara, i koštati će vas oko 1000 $. Napravljena je od 100% organske plave agave i odležavala je u bačvi od francuskog hrasta. Divan poklon (jako, jako divan poklon) za one opsjednute tekilom.
Slično kao i proizvodi EU sa zaštićenim imenima (npr. Champagne, Cognac…), tequila je zaštićena oznakom izvornosti Meksika.
Paloma
nacionalno piće Mexica…. naravno uključuje tequilu. Niste valjda mislili da su ljudi u Meksiku pili čistu tequilu na +40°C ? Ne, oni su osmislili savršeno osvježavajuće piće. Tequila u kombinaciji s Pink Grapefruit Sodom i prstohvato soli je piće kojim su nazdrvljali, a ove godine vratilo se na velika vrata i u njemu ćete moći uživati diljem obale. Probajte i promjenite svoje mišljenje o tequili.
Ako želite sami napraviti ovaj koktel trebati će vam:
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!