Pića koja možete samo poželjeti ali ne i nabaviti

Naravno da ste čuli za Brazilsku cachaçu, Japanski saké ili pak Korejsku soju. Ta pića su blago nepoznata i čudna u Americi i Europi ali ima pića na svijetu koja su zaista vrlo čudna – naravno, na dobar način. Većinu ne možete pronaći na ova dva tržišta, ali postoje zamjene inspirirane njima. Svakako ako ste imali priliku isprobati neko od ovih pića, javite nam kakvog su zaista okusa.

 

Mama Juana

Porijeklo: Dominikanska Republika

Prvo se proizvodilo u Dominikanskoj Republici a sada je rašireno u cijeloj okolici Kariba. Mama Juana dobiva se kombiniranjem crnog vina, ruma te raznim biljkama i korjenjem. Med je također jedan od sastojaka koji se dodaje kako bi umanjio gorčinu. Priča se da je ovo piće afrodizijak, ali i da se može koristiti u medicinske svrhe da bi olakšao, pa, zapravo bilo što od čega bolujete, uključujući i najobičniju gripu. Mogli bi probati napraviti koktel sa ovim pićem, ali obično se pije kao rakija iz malih čašica, naiskap. Nakon toga možete samo ostati sjediti i nadati se najboljem.

Ako si želite osigurati privatnu bočicu ove tekuće “viagre”, postoji opcija koja se zove Kalembu – prihvatljivija verzija ovog pića koja je plasirana na tržište. Samo upozoravamo da to zasigurno nije isto kao i Mama Juana iz domaće radinosti koju možete degustirati na Karibima ako se ikada tamo nađete.

 

Yogurito

Zemlja porijekla: JapanDoručak jednostavno nije isti ako se uz njega ne posluži Yogurito – hm, čekaj malo.Ovo mliječno piće je ultra popularno u Japanu. Toliko je popularno da je na tržište izbačena i verzija s okusom jagode. Ali sa 16% alkohola, možda nije najbolja opcija za zaliti doručak. Yogurito se, međutim, često miješa sa voćnim sokovima za smoothije sa malo drugačijim efektom, čak se mješa i sa pivom od đumbira… ukusno….ili ne?

Ako vam okusni pupoljci žude za jogurtom sa okusom alkohola, verzija koja je dostupna na tržištu je Bols Yoghurt Liqueur.

 

Copil Licor de Tuna

Zemlja porijekla: MexicoNe, ne ne ta tuna na koju ste mislili. Radije zamislite bodljikavu krušku nego konzervu tune. Tuna (voće koje raste na kaktusu) nije najpopularnije voće na svijetu, ali je u Mexicu, tako da je sasvim razumno da se od njega napravi i neko fino alkoholno piće. Piće je dostupno isključivo u Mexicu pa ako ikada budete imali priliku isprobati ovo piće, svakako nam javite kakvog je okusa.

 

Kierewiet Cannabis Liqueur

Zemlja porijekla: NizozemskaAmsterdam, naravno, zar ste sumnjali. Ako vam se ne pije Pot Manhattan, sljedeći put kada se nađete u amsterdamu, navratite u neki od brojnih coffee shopova koji poslužuju ovo piće. Ovaj aperitiv sadrži solidnih 14,5 % alkohola i možda djeluje mrvicu drugačije od jednog prosječnog aperitiva kojeg možete popiti prije/nakon večere.

 

Apong

inline-wacky-spirits-not-sold-in-the-us-Apong-720x480

Zemlja porijekla: India
 
Himalaje se češće spominju kada se priča o prirodnim ljepotama, snijegu, sportu, ali mi ćemo ipak obraditi šarolikost pića koja se javljaju tamo. Jedno od tih pića koje nam je privuklo pažnju – Apong. Piće dobiveno od riže koja se prži dok ne postane crna pa tek potom fermentira. Znate što je najluđe? Skladišti se u bhut jolokia što je bolje poznato kao duh – papričica, navodno najljuća papričica na svijetu. Ako mislite nazdravljati sa ovim pićem, svakako imajte spremnu čašu mlijeka sa strane.

Lambanog, kokosov arak


Zemlja porijekla: Filipini
Zvali vi ovo Filipinsko vino od koksa ili vodkom, zbilja nije velika greška pošto se obično destilira sa velikim udjelom alkohola. Proizvodi se od biljnog soka neotvorenog kokosa, a baš kao vodka na europskom tržištu, dolazi u brojnim okusima, od ananasa do žvakaće gume.