Neki kokteli imaju prilično zanimljiva imena, ali priče koje se nalaze iza njih su možda još i bolje. Kao što svi znate, niti jedna dobra priča nije započela sa salatom već sa alkoholom.
Jedan od najpoznatijih koktela danas svoje ime duguje surferu. Harvey je bio šampion tog sporta i teško je podnosio poraz, tako je nakon jednog važnog natjecanja u kojem je izgubio, odlučio svoju tugu utopiti u alkoholu. Krenuo je sa klasičnom Juice – vodkom (Screwdriver) te je zaključio kako je to za njega, velikog šampiona, preslabo piće. Ogledao se po šanku i pokazao na najveću bocu koju je mogao vidjeti te rekao konobaru da mu u juice-vodku nadoda još i to. “To” je bio Galliano, biljni liker. Na kraju svog tugovanja nad čašom, Harvey se ustao….ili barem pokušao i glavom pogodio direkt u zid. Tako je i dobio nadimak “Wallbanger”, a u čast njegovoj gluposti je i koktelu dano isto ime.
Da razjasnimo i kako je juce vodka dobila ovaj nadimak. Krajem 1950ih, radnici na naftnim platformama u Perzijskom zaljevu radili su puno i često prekovremeno. Kada bi došlo vrijeme za opuštanje, i zabavu, smješali bi si piće ili dva. Izvori kažu da su piće skrivali u limenkama a miješali su ga odvijačima/kacavidom/šarafcigerom.
Ovo je piće uglađenog, aristokratskog porijekla. Pomalo elegantno, misteriozno, i svakako povijesno. Ime je dobilo prema Grofu Camillu Negroniju, koji je, za vrijeme posijete Caffe Casoniju u Fiorenci jedne večeri davne 1919.-te, zamolio konobara da mu malo “pojača” njegov Americano (crveni Vermouth i Campari) sa džinom. I tako se rodilo novo popularno piće.
Ako ništa, ovo ime samo po sebi plijeni pažnju. Piće je nastalo kao pojačivač muškosti, a mješavinu džina, Pernod (ili Benedictine), soka od naranče i grenadine osmislišljen je u Harry’s New York baru u Parizu oko 1920te, a ime je dobio prema naslovu iz novina – o Rusu koji je bio opsjednut eksperimentiranjima na primatima.
Ovo su samo neke od priča i legendi koje kruže u svijetu koktela, naravno da postoji i par drugačijih verzija ali nama su se ove učinile posebno interesantne. Ako vas zanima više legenda, više receptura, više svega, rezervirajte svoje mjesto u Školi barmena koja započinje već 16.11.2015.
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!